2024. május 9. csütörtök Gergely

Tanácsok hitelfelvételhez agrárvállalkozók számára

Agro Napló
Az agrárvállalkozásoknak számos olyan hatással kell számolniuk, melyeket nem mindig láthatnak elõre, ilyen az idõjárás, vagy a tõzsdei árak alakulása. Ezeket a hatásokat tudatosan véghezvitt fejlesztésekkel és tervezéssel tompítani lehet, de ehhez sok esetben hitelre van szükség. A hitelfelvétel szintén egy olyan folyamat, amelyet jól átgondolt tervezés, illetve a pénzügyi és gazdasági lehetõségek reális mérlegelése elõz meg. Hogy mire kell figyelniük a hitelfelvétel elõtt álló gazdáknak, arról Szabó István, az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Fõosztályának vezetõje beszél.

Miért fontos az agrárvállalkozások életében a hosszú távú gondolkodás?



Az agráriumot érintő külső tényezők, mint például az időjárásnak való kitettség, vagy a tevékenység tőkeigényes, lassan megtérülő jellege miatt a gazdák alapvetően rá vannak kényszerítve a tudatos és hosszabb távú tervezésre. És mivel az uniós tagság és a szabályzó változások sem mindig garantálják a megfelelő piaci környezetet, ez fokozottan igaz.





Tapasztalataik szerint ez a hosszú távú gondolkodás megjelenik a pénzügyi tervezésben is?



Az OTP Bank tapasztalatai szerint az agrárügyfelek többnyire rövidebb távú hiteleket vesznek fel. E-nek okai főként az átmeneti likviditási problémák és a váratlan kiadások. Piaci bővüléshez, vagy a vállalkozás jövőjét biztosító beruházáshoz viszont hosszabb távú banki finanszírozásra van szükség. A területalapú támogatással rendelkező gazdálkodóknak például az OTP Zöldkártya hitel tud segítséget nyújtani, amellyel több évi támogatás egy összegben való előfinanszírozásával nagyobb forráshoz juthatnak. Ha ezt saját erőként használják fel pályázatokhoz vagy beruházásokhoz, akkor jelentős versenyképességet javító fejlesztések is megvalósíthatóak anélkül, hogy erre a gazdálkodásból pénzt kellene kivonni.





Ha valamely gazda hitelfelvételt tervez, mit javasol, mire figyeljen oda?



A hitelfelvételhez elengedhetetlen egy reális üzleti terv, kiegyensúlyozott mûködés, megfelelő fedezet és elhivatottság. A gazdálkodó általában jól fel tudja mérni gazdálkodásának lehetőségeit, a hitelbírálat során ezzel kapcsolatban kell válaszokat, kalkulációkat adnia. Szükséges tisztában lennie a hitelfelvétel feltételeivel, amelyeket a hitelszerződés megkötése előtt alaposan meg kell ismernie, és ha szükséges, átbeszélnie a munkatársainkkal. A futamidő alatt szükséges a folyamatos kommunikáció, hiszen ha kedvezőtlenül alakulnának a dolgok a vállalkozás életében, akkor a bármikor elérhető, személyes kapcsolattartás segíthet a megoldás közös megtalálásában. A pénzügyek és a mezőgazdaság közös pontja, hogy egyik sem nélkülözheti a bizalmi és partneri viszonyt.

 

 


Szabó István, az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Főosztályának vezetője

 

A tájékoztatás nem teljes körû, a részletes feltételekről a www.otpbank.hu oldalon tájékozódhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ikervélemény – generációváltás

Ikervélemény – generációváltás

Európa minden országában – de világszerte is – az agrárium egyik legfontosabb, ágazatokon átívelő gondja, hogy a mezőgazdaságban dolgozók átlagéletkor...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?