Szaktanácsadó válaszol

Agro Napló
A jelenleg hatályos állapot szerint meddig kell befizetni a katasztrófavédelmi hozzájárulás elsõ részletét? A hozzájárulás 40%-át június 30-ig (az erre vonatkozó bejelentéssel együtt), a fennmaradó összeget pedig december 31-ig kell majd befizetni.  





Mekkora árbevételig számít egy gazdálkodó szervezet mikrovállalkozásnak?



Legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő éves árbevételig és legfeljebb 10 fő alkalmazottig tartozik ebbe a kategóriába.





Mekkora az Agrár Széchenyi Kártya maximális hitelkerete?



Az Agrár Széchenyi Kártya hitelkerete legalább 500 000 Ft, vagy félmillió forintonként növekvő, legfeljebb 25 millió Ft összeg lehet, melyhez a Magyar Állam 2% kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít. A hiteligénylőnek 15 millió forint hitelösszegig egy, felette két lezárt, teljes éves gazdálkodói múlttal és az MVH-nál regisztrációs számmal kell rendelkeznie.





Mi a referencia időszak a kérődző szerkezetátalakítási programban?



- Az anyajuh állományokra vonatkozóan: A 2011. támogatási évi, anyajuhtartás támogatásáról szóló határozatban szereplő állomány.



- Az anyatehenekre vonatkozóan: A 2010. július 1. és 2011. június 30. közötti időszakban legalább 190 napon keresztül folyamatosan a tartó tenyészetében álló állatok.



- Hízott bikákra vonatkozóan: A húsmarhatartó által tartott azon 9 hónapnál idősebb hímivarú szarvasmarha egyedek létszáma, de legalább három egyed, amelyek az ENAR-ban szerepeltek 2010. július 1. és 2011. június 30. között, és ezen időszak alatt legalább két hónapon keresztül folyamatosan a tartó tenyészetében álltak, majd a tenyészetből történő kikerülést követően legfeljebb 30 napon belül vágásra vagy élő állatként Magyarországon kívül értékesítésre (export) kerültek.







Átruházhatók-e a kérődző szerkezetátalakítási támogatási jogosultságok?



A kérődző szerkezetátalakítási támogatási jogosultságok – akár részben, akár egészben – átruházhatóak, örökölhetőek. Az átírási kérelmet 2013-tól kizárólag február 1. és április 1. közötti időszakban lehet benyújtani az MVH felé.







Mekkora a maximális támogatási intenzitás a mezőgazdasági károk biztosításaihoz igényelhető támogatásnál?



A támogatás intenzitása maximum 65% lehet.







Mekkora a Natura 2000 gyeptámogatás mértéke?



A Natura 2000 gyeptámogatás évenkénti mértéke 38 euró/hektár. Azon termelőknek, akik Natura 2000 kompenzációs támogatást igényelnek – a jogcímre vonatkozó előírásoknak való megfelelés mellett – gazdálkodási naplót kell vezetniük az adott területekre, valamint be kell tartaniuk a kölcsönös megfeleltetés előírásait, illetve oktatáson is részt kell venniük.







Fiatal erdők állományneveléséhez nyújtandó támogatásoknál mekkora a jóváhagyható támogatás maximális összege kérelmenként?



- A jóváhagyható támogatás összege legfeljebb 21 millió forint kérelmenként.



- Az erdőrészletenkénti maximális támogatás területi kategóriától függően 83 és 8000 euró között alakulhat. A támogatás intenzitása az elszámolható kiadások 50%-a.





Fiatal erdők állományneveléséhez nyújtandó támogatásoknál mik a támogatható mûveletek?



- Befejezett ápolás tevékenység elvégzése során támogatható mûveletnek minősül:

          - kézi ápolás: kapálás, kaszálás, metszés, fakivágás;

          - gépi ápolás: tárcsázás, kultivátorozás, talajmarás, kaszálás, fakivágás;

          .- terepi munkák erdészeti szakirányítása.



- Tisztítás tevékenység elvégzése során támogatható mûveletnek minősül: 

          - a kézzel vagy géppel végzett tisztítás, tisztítási anyag megsemmisítése;

          - a terepi munkák erdészeti szakirányítása;

          - faültetvény, vagy kultúrerdő természetességi kategóriájú erdőknél támogatható mûveletnek minősül továbbá

          - a kézi ápolás: kapálás, kaszálás, metszés;

          - a gépi ápolás: tárcsázás, kultivátorozás, talajmarás, kaszálás.



Törzsnyesés tevékenység elvégzése során támogatható mûveletnek minősül:

          - a kézzel vagy géppel végzett nyesés, nyesési anyag megsemmisítése;

          - a terepi munkák erdészeti szakirányítása.





Mezőgazdasági biztosítás díjaihoz nyújtott támogatás esetén meddig kell eljuttatni a megkötött biztosítás igazolását az MVH-hoz?



A támogatás igénylése esetén a megkötött biztosítás igazolását 2012. július 30. napjáig kell eljuttatni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Amennyiben nem történik meg a biztosítás megkötése, úgy a támogatási jogosultság elvész (az MVH elutasító határozatot hoz), azonban ez nem jár külön szankcióval.





A szőlőültetvények szerkezetátalakítása és -átállítása jogcímnél mekkora a támogatás intenzitása?



- A beruházással kapcsolatban felmerülő mûveletek költségei a konvergencia régióba tartozó területeken 75%-ban, azon kívül 50%-ban támogathatóak.



- A támogatás a szerkezetátalakítás költségeihez való hozzájárulásból és a szerkezetátalakítással járó bevételkiesés kompenzációjából tevődik össze.



- A szerkezetátalakítás költségeihez való hozzájárulás fajtaváltásnál legfeljebb 200–7200 euró/ha között, ültetvény áttelepítésénél legfeljebb 200–6600 euró/ha között alakulhat, a bevételkiesést ellentételező pénzbeli kompenzáció összege hektáronként 1800 euró.





Az agrárkár-enyhítés igényléséhez szükséges kárbejelentésnek mi a határideje, és mely hivatalhoz kell beküldeni a dokumentumot?



A kárbejelentés határideje a káresemény bekövetkezését követő 15 nap. A nyomtatványt a kárt szenvedett terület szerint illetékes megyei kormányhivatal földmûvelésügyi igazgatóságához kell beküldeni.



A vonatkozó jogszabály szerint a káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor a növénykultúra vonatkozásában a mezőgazdasági káresemény első alkalommal érzékelhetővé válik.

 

 

Amennyiben önnek is kérdése merül fel, azt várjuk a szaktanacsadas@eurofarm.hu e-mail címen, vagy a 06-96/213-788-as telefonszámon!

kérjük, hogy e-mailben küldött kérdéseiknél, a levél tárgyában tüntessék fel az „Agro Napló” kifejezést!




Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 14. 05:58