Spirit - csak nyer vele!

Agro Napló
Kukorica területeink gyomirtása minden évben újabb és újabb kihívások elé állít, de évrõl évre gyarapodik a felhasználásra javasolt készítmények száma is. Mi alapján döntsünk?

Természetesen elsődleges szempont a várható gyomnövényzet. Fontos, hogy a kiválasztandó készítmény az előforduló gyomfajok ellen biztos hatékonysággal rendelkezzen, hatását hosszú ideig megőrizze és kijuttatását a gyomok fejlettségéhez igazíthassuk.


 

 

Országos adatok alapján a kukorica gyomfertőzöttsége az utóbbi években jelentősen nőtt. Különösen egyes gyomfajok értek el látványos „előretörést” a megelőző időszakhoz képest. Ezek között számos, korábban kevés gondot okozó egyszikû található. Ilyenek például a kakaslábfû, fakó muhar, köles fajok, a fenyércirok vagy a csillagpázsit. Nehezíti az egyszikûek elleni védekezést, hogy új fajok terjedésével is számolnunk kell. Ilyenek pl. a Kései köles (Panicum dichotomiflorum) és a Parti köles (Panicum riparium). Ezen fajok jelentősége a közeljövőben várhatóan emelkedni fog, mivel a kelési időpontjuk és a herbicid érzékenységük eltér a többi köles fajtól.

A fent vázolt kritériumoknak megfelelve, az utóbbi időben terjedő új- és korábbi gyomfajok elleni állománykezeléshez egyaránt kiváló megoldást jelent a Makhteshim Agan új kukorica gyomirtó szere, a SPIRIT. A hektáronkénti 450 g szulkotrion és 40 g nikoszulfuron hatóanyag, adalékanyaggal (Bio-Film) kiegészítve, a kétszikû gyomok mellett, biztos megoldás az egyszikû gyomok ellen is kukoricában. A két hatóanyag ebben a dózisban minden jelentős, régi vagy új faj ellen hatékony. Jelentősen megkönnyíti a védekezést, hogy a permetezés időzítésénél a gyomok fejlettségét vehetjük figyelembe, a kukorica 7 leveles stádiumáig bármikor kezelhetünk.

A magról kelő egyszikûek az 1-3 leveles fenológiai állapotban a legérzékenyebbek, de a kezelést időben eltolva a SPIRIT a fejlettebb egyedek ellen is nagy biztonsággal felhasználható. A gyomirtási hatékonyság fokozásáról a csomagban lévő Bio-Film gondoskodik, amely az egyszikûek elleni állománykezelésekhez nélkülözhetetlen segédanyag.

A készítmény természetesen nem csupán az egyszikû gyomok ellen nyújt megoldást. A SPIRIT a szulkotrionnak köszönhetően, a posztemergens készítmények között kiemelkedő, akár négyhetes tartamhatással is rendelkezik, így a kukorica legfontosabb kétszikû gyomnövényei ellen, köztük a későn kelő kétszikû fajok (pl. selyemmályva, csattanó maszlag, varjúmák) ellen is megbízható védelmet nyújt. A SPIRIT a hatáskifejtéshez nem igényel bemosó csapadékot, mindkét komponense levélherbicid, így a túl alacsony, vagy túl magas szervesanyag-tartalmú talajokon is biztonsággal alkalmazható.

A SPIRIT két, különböző hatásmechanizmussal rendelkező hatóanyaga kiegészíti és felerősíti egymás hatását. Ennek a szinergista hatásnak köszönhetően a szulkotrion kétszikû spektruma kiszélesedik, a nikoszulfuron hatékonysága az egyszikûek ellen megerősödik, ezáltal a kevésbé érzékeny fajok ellen is kiváló hatékonysággal rendelkezik.

A gyûjtőcsomag 5 ha kukorica állománykezelésére elegendő Nicogan-t és Sulcogan-t, valamint Bio-Film-et tartalmaz. Minimum 6 csomag vásárlása esetén részt vehet nyereményjátékunkban, amelynek részleteiről a www.spirit.mahun.hu honlapon tájékozódhat.

Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser,

Makhteshim Agan Hungary Zrt.

 


 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!