Korszerû szarvasmarha telepi technológia, modern takarmányozás

Agro Napló
Márciusban két helyszínen juthattak értékes információhoz illetve technológiai bemutatóhoz az érdeklõdõk a Bos-Frucht Agrárszövetkezet és a Noack Magyarország Kft. közös szervezésében tartott – szarvasmarha-telepi technológiát, a takarmányozást, valamint a toxinfertõzöttség mérésének új lehetõségét ismertetõ – rendezvényen.  

A Bos-Frucht Agrárszövetkezet kazsoki tejtermelő telepén az USA Equipment takarmánykeverő, -kiosztó kocsi illetve a mobil körmöző és kezelő kaloda használatáról kaptak gyakorlati bemutatót a résztvevők a gépeket gyártó Vrebamelkvee B.V. cég tulajdonosa, Alex von Bakel jóvoltából. A Vrebamelkvee B.V Hollandia egyik legnagyobb tejtermelő farmja, ahol a személyes tapasztalataikat összefoglalva kezdtek saját fejlesztésû takarmánykiosztó, szippantó, letoló kocsi, körmöző kaloda és lábfürösztő gyártásba. Amerikában 6000 fős tejelő szarvasmarha farmon gazdálkodnak, ami mellett még 70 db szarvasmarhatelepet integrálnak (Michigan, Ohio, Indiana, kb. 150000 fejőstehén). Az USA Equipment gépek és technológiák ma már az egész világon ismertek és elérhetők, így Magyarországon is a Tauro-Trade Kft. forgalmazásában.



Egyed László, a Bos-Frucht elnöke technológiájuk bevezetését megelőzően az egyik legnagyobb holland farmon győződött meg a takarmánykeverő, -kiosztó kocsi kivételesen jó teljesítményéről, amely nagyban hozzájárul az eredményeikhez is: Karakón, Homokszentgyörgyön, Bárdudvarnokon, Somogyszilben, és Kazsokon napi 60 ezer literes tejtermelést produkálnak, a csoporthoz tartozó Fino-Food Kft. tejfeldolgozó üzemébe pedig naponta 200 ezer liter tej érkezik különböző tejtermékek feldolgozásához.



A program részeként a tejfeldolgozóban mutatták be a Noack Magyarország Kft. által forgalmazott Reveal AccuScan mûszert, amely gyors és egyszerû megoldást kínál a mikotoxin problémák hatékony kezelésére. A mûszer nem pusztán azt mutatja meg, hogy van-e toxinfertőzöttség vagy nincs, de pontos mennyiségi információkkal is szolgál a kritikus toxin határértékeket illetően, és még az Afla, DON toxin mellett ZON is mérhető vele. A könnyen kezelhető, gyors mennyiségi meghatározásra alkalmas tesztek egyedülálló pontosságúak, a minta előkészítése egyszerû, így minimális képzés elegendő a mûszer használatához.

 


Mikotoxin vizsgálat

 

 



A programot szakmai előadások tették teljessé, ahol az USA Equipment gépcsalád bemutatásán túl szerepet kapott a Noack Magyarország Kft. által forgalmazott Vistacell® (élő élesztő), illetve Takács Tamás területi vezető előadásában a modern takarmányozás részeként bemutatott feltárt lenmagdara előnyeiről is hallhattak az érdeklődők. A lenmagdara etetése pozitív hatással van az állatok egészségére, termelékenységére, teljesítményére, tejminőségére, metánképződésére (csökkenti).





USA Equipment gépekről videó ITT megtekinthető

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!