GOP-1.3.1-09/A-2010-0041 PROJEKT - Új takarmány és takarmányipari technológia az Agroprodukt Kft.-nél

Agro Napló
Az Agroprodukt Kft., a Bács-Kiskun megye déli térségének kiemelkedõ – kizárólagosan magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezõ – mezõgazdasági vállalkozása. Cégünknél kiváló összhangban mûködik a növénytermesztés, a takarmánygyártás és a baromfitenyésztési ágazat. A folyamatos javuló termelési és termelékenységi mutatókra való törekvés indította el vállalkozásunkat, hogy minden ágazatunk számára elõnyt mutató innovációs kísérletet kezdjünk el a 2010-es évben, „Viaszos kukorica alapú takarmány és takarmányipari technológia alkalmazása a gigant pulykatenyésztésben az Agroprodukt Kft.-nél” a GOP-1.3.1-09/A-2010-0041 PROJEKT pályázat keretében.  

Az innovációs kísérlet során arra keressük a választ, hogy a speciális keményítő összetétellel rendelkező viaszos kukorica takarmány alapanyagként történő alkalmazása során javítható-e a pulykák fajlagos takarmány felhasználása, és a súlygyarapodása. Ezen felül milyen energia-megtakarítással számolhatunk a keverőüzemi feldolgozás során, a kisebb szárítási költség, illetve a takarmánygyártási folyamat egyszerûsítése által.

 

 


 

 



Az innovációs kísérlet a megfelelő viaszos kukoricafajta kiválasztásával kezdődött. A szelektálás során figyelembe vettük a terméshozamokat, a beltartalmi paramétereket, és nem utolsó sorban a mikrobiológiai állapotot.



A számunkra legértékesebb fajta kiválasztása után a viaszos kukoricát, mivel magas víztartalommal tároltuk be, tartósítási eljárás alá vontuk – mely a propionsav és sói által történő savanyítást jelenti.



A kísérlet következő fázisa a megfelelő takarmányreceptek optimalizálása – a laboratóriumi körülmények között bevizsgált viaszos kukorica beltartalmak alapján.

 

 


 

 



A projekt öt termelési rotáción keresztül (mely 30 hónapos intervallumot ölel át) figyeli az állatok termelési eredményeit, minden rotációban kísérleti és kontroll állomány teszi aprólékosan kiértékelhetővé a hagyományos és a viaszos kukoricát fogyasztó pulykák fajlagos mutatóit. Végül az öt rotáció komplex paraméterei alapján tudunk konkrét véleményt formálni az új, eddig az állattenyésztésben nem használt kukoricafajta használatának eredményességéről, s a jövőbeni opcionális lehetőségéről. Természetesen az eredményekről további tájékoztatást adunk az innovációs kísérlet lezárását követően.

 



Nemes Péter

Takarmányozási szakértő

 

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?