Gabonapiac

Agro Napló
A gabonaágazatban a feketegazdaság mérete mára elviselhetetlenné vált. A „feketézõk” óriási nyomást gyakorolnak a felvásárlási, értékesítési árakra és a törvénytisztelõ vállalkozásokat hátrányos helyzetbe hozzák, ellehetetlenítik, kiszorítják a piacról. Ugyancsak a gabonakereskedelmi láncban elcsalt áfára vezethetõ vissza az a gyakorlat, mely szerint a NAV több gabonakereskedõ és -feldolgozó cégnél akár hosszabb idõre is visszatartja a visszaigényelt áfa kifizetését – a lánc ellenõrzésére hivatkozva –, mely likviditási gondokat okozhat a vállalatoknak.

 


 

A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetsége évek óta próbálja felhívni a közvélemény és a hatóságok figyelmét, megoldást sürgetve. Éveken keresztül az alapanyagok áfájának csökkentéséért lobbiztunk eredménytelenül, majd először 2010-ben, alternatív megoldásként javasoltuk a fordított áfa bevezetését román mintára.



Véleményünk szerint a fordított áfa bevezetése a gabonakereskedelembe segítené az ágazat megtisztulását, automatikusan megszûnnének azon vállalkozások, melyek tevékenységüket áfacsalásra alapozzák és a költségvetést azzal károsítják, hogy a nekik már megfizetett áfát elfelejtik befizetni az államkasszába, majd nyomtalanul eltûnnek. Ezen túlmenően a gabonakereskedelemben is komoly zavarokat okoznak. Sokszor a tisztességes kereskedő nem jut áruhoz, hisz ezen felvásárlók a terményvásárláskor az árra mindig rálicitálnak. Megszûnnének a fiktív számlák, az áfán osztozkodás gyakorlata, a milliós nagyságrendû jogosulatlan áfa-visszaigénylések és az áfacsalásra épülő áruutaztatás, mely már a hivatalos statisztikákat is torzítja (pl. a repce esete: egy szezonon belül több terményt szállítunk külföldre, mint amennyi terem).



Egy megtisztult és átláthatóbb piacon a hatósági ellenőrzések is jóval hatékonyabbak lehetnének. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a gabonakereskedelemben bevezetendő fordított adózás nem fogja teljes mértékben megoldani a feketekereskedelemből származó élelmiszergazdasági gondokat, a csalókat sem tartja vissza attól, hogy esetleg más területen folytassák tevékenységüket. Ennek ellenére a fordított adózás gabonaszektorra történő kiterjesztését már türelmetlenül várja a szakma. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII számú törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII törvény módosítása reményeink szerint 2012. július 1-től hatályba lép és ezáltal lehetővé válik 9 mezőgazdasági termék esetében a fordított adózás alkalmazása (a tervezet a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján is megtekinthető), ehhez azonban elengedhetetlenül fontos Brüsszel jóváhagyása.

 


 

 



A szövetség figyelemmel kíséri a történéseket, kapcsolatban állunk mind a hazai hatóságokkal, mind a brüsszeli DG TAXAUD irodával. Információink szerint a kérelem kézhezvételétől számítva 3 hónap áll Brüsszel rendelkezésére, hogy napirendre tûzze, majd ezt követően a tagállami szavazatok döntenek a fordított áfa sorsáról.



Információink szerint a Román Vidékfejlesztési Minisztérium most azon munkálkodik, hogy a fordított áfát kiterjesszék a zöldség-gyümölcs szektorra is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?