Az OTP és az AGRYA együttmûködése a versenyképes hazai agráriumért

Agro Napló
A fiatal generációkat is be kell vonni az agrárium fejlesztésébe – ennek érdekében kötött együttmûködési megállapodást az OTP Bank a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségével (AGRYA). A kooperáció célja, hogy az új generációk is megismerkedjenek a mezõgazdaságban folyó tevékenységgel, és bekapcsolódjanak a magyar agrárium – mint a nemzetgazdaság stratégiai jelentõségû ágazata – versenyképességének erõsítésébe.    

Gyuris Dániel, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a megállapodás megkötésekor elmondta, hogy az OTP anyagilag is támogatja majd az AGRYA alapítványát. A pénzintézetnél egyébként tavalyhoz képest mintegy 20%-kal bővült az agrárhitelek állománya.



Kesjár Kamilla, az AGRYA társelnöke az együttmûködés első állomásaként említette a február 24-ei Fiatal Gazda Konferenciát, közel kétszáz 40 éven aluli agrárvállalkozó részvételével. A konferencia megvalósítását szorgalmazó közös kommunikáción túl az OTP Bank saját előadással is hozzájárult a fiatal gazdák pénzügyi tudatosságának növeléséhez. Megfelelő pénzügyi ismeretek és háttér hiányában ugyanis az ifjú agráriusoknak sokszor nehézséget jelent vállalkozásuk elindítása vagy fenntartása, fejlesztése.



A konferencia célja az volt, hogy a fiatal agrárvállalkozók megismerjék a forráshoz jutás feltételeit, módját, és a pénzügyi lehetőségeket. Az agrárium a nemzetgazdaság stratégiai jelentőségû ágazata, amelyben a földrajzi adottságoknak köszönhetően jelentős potenciál rejlik. A legfrissebb statisztikai adatok szerint míg a harmadik negyedévben, akárcsak a negyedikben, a magyar gazdaság egésze 1,4 százalékkal nőtt, addig ezen belül az agrárium 5,9 százalékos erősödést mutat. Önmagában azonban a globális feltételek, illetve a hazai és uniós agrár-finanszírozási helyzet változásai mellett nem garantálható hosszú távon a biztonság – a versenyképesség megőrzéséhez és erősítéséhez a gazdálkodóknak fejlesztésekre, beruházásokra van szükségük, a mezőgazdasági termelés fenntartásához pedig az új generációk bevonására. E feltételek megteremtése az agrárium minden szereplőjének feladata, és célja kell, hogy legyen. Ezt tartotta szem előtt az OTP Bank is, amikor a fiatal gazdák életpályáját segítő AGRYA-val együttmûködési megállapodást kötött.



A két szervezet programjaiban a mezőgazdaság szerepe és fontossága áll a középpontban – ahogy a több generációt megszólító szemléletformálás is. Az együttmûködés három programot ölel fel, amelyeken keresztül a 2012-es esztendőben mintegy 20 ezer kisiskolást, több ezer fiatal gazdát, valamint az agrárium iránt érdeklődőt érnek majd el.

 

Az együttmûködés kiemelt célterületeinek egyike a mezőgazdasági termelők új generációjának az agrártermelésbe való integrálása, a fiatal gazdák pénzügyi tájékozottságának növelése. Megfelelő tőke hiányában nehézséget jelent kezdő vállalkozásuk elindítása, és a fiatalok a hitelező pénzintézetek számára kockázatot jelenthetnek hitelképesség, és vállalatvezetési tapasztalat hiánya miatt. Az OTP Bank azonban az agrárium minden szereplője irányában nyitni kíván, ezért a fiatal gazdák számára is kínál hitelkonstrukciókat. Az OTP Bank és az AGRYA együttmûködése hozzájárul az új gazdálkodói generáció sikereinek előmozdításához, a szakma elöregedésének mérsékléséhez és a magyar mezőgazdasági termelés fenntartásához.



A fiatalok mezőgazdasági pálya felé orientálását olyan programokkal segítik, amelyek kellő ismereteket adnak arról, hogy az agrárium biztos megélhetést biztosító és stratégiailag kiemelten jelentős iparág ma Magyarországon. Mind az EU mind a magyar kormány elkötelezett az ágazat fenntartható mûködése iránt, emellett pénzügyi, hitelezési szempontból a hazai pénzintézetek számára is kiszámíthatóbb terület – ezért érdekük a stabilitás erősítése.





Ugyancsak kiemelt cél a magyar termékek fogyasztásának népszerûsítésével az agrár-vállalkozási piac versenyképességének erősítése. A hazai termékek keresletének a nemzetgazdaság szempontjából is kiemelt jelentősége van – a kereslet növekedése a magyar termelők versenyképességét erősíti, így hozzájárul a vállalkozói szektor általános erősödéséhez.



Az együttmûködés keretei között az OTP Bank és az AGRYA közös kommunikációs tevékenységbe kezd a mezőgazdasági generációváltás fontosságáról a közvetlenül érintettek, és a szélesebb nyilvánosság körében is. A két szervezet a mezőgazdaság helyét, szerepét, fontosságát középpontba helyező, több generációt megszólító, szemléletformáló programokat kíván kidolgozni és megvalósítani. Információ-szolgáltatással segítik a fiatal gazdálkodókat az innovatív agrotechnikai eljárások alkalmazásában és adaptálásában.



Az együttmûködés részeként szponzorált programok közül a bevezetőben említett Fiatal Gazda Konferencia az első. A Vesd bele magad! program keretében több ezer óvodás és kisiskolás jut vetőmaghoz, 5700-an az OTP Bank jóvoltából, így a gyerekek az iskolákban, vagy otthonaikban friss zöldségeket termeszthetnek. A program célja, hogy felhívja a fiatal generációk figyelmét a magyar termékek fogyasztásának és termelésének fontosságára, illetve hogy hozzájáruljon a legkisebbek mezőgazdasággal kapcsolatos szemléletének formálásához. A magyar termékek keresletének nem csak az agrárium, hanem a nemzetgazdaság szempontjából is kiemelt jelentősége van, sőt a magyar termelők versenyképességét, így a vállalkozói szektor általános erősödését is támogatja.

 


Gyuris Dániel, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese,

és Kesjár Kamilla, az AGRYA társelnöke

 

 



Az együttmûködés harmadik eleme a Vidék Kaland! – amely során szakmai utakat szerveznek városi fiataloknak, hogy fiatal gazdák által vezetett gazdaságokat látogassanak meg. A program célja a sikeres agrárvállalkozók példájának bemutatásával a fiatalok mezőgazdasági pálya felé orientálása, megelőzve ezzel a szakma elöregedését – továbbá hogy hozzájáruljanak a szemléletformáláson túl a résztvevők gyakorlati ismereteinek és szakmai tapasztalatainak bővítéséhez.



Az együttmûködés is igazolja, hogy a stabil, fenntartható és versenyképes magyar mezőgazdaság mind az OTP Bank, mind az AGRYA számára fontos. Az OTP tavaly döntött úgy, hogy az agrárfinanszírozáshoz és az ágazat problémáinak kezelésére felállít egy speciális fiatal csapatot, amely segítsége révén a pénzintézet szeretné felfuttatni az agrárium pénzellátását.



–keresztes–







Legyen Ön is fültanúja



Legyen Ön is szemtanúja

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!