2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Axiál Szakmai Napok 2012. Szakma, szórakozás és gasztronómia egy helyen!

Agro Napló
A március 22–24. között szervezett Axiál Szakmai Napok rendezvényen közel 16,5 ezres látogatói számot regisztráltak. Az Axiál Kft. által képviselt 25 hazai és külföldi gépgyártó mintegy 200 féle gépe és legújabb fejlesztései, jövõt jelentõ innovációi mellett számtalan kiegészítõ esemény állt az érdeklõdõk rendelkezésére. Az AGRO NAPLÓ a külföldi mezõgazdasági gépgyártók képviselõit kérdezte a nagy sikerû rendezvény kapcsán.


Pataki Balázs területi képviselő – Berthoud



Második alkalommal vettem részt az Axiál Szakmai Napokon a Berthoud képviseletében. Pozitívnak értékelem az ilyen típusú rendezvényeket, hiszen ilyen sok gazdához ennyire közel kerülni viszonylag rövid idő alatt más módon szinte nem is lehet. Ezek a népszerû szakmai programok alkalmasak arra, hogy felhasználói tapasztalatokat és visszajelzéseket gyûjtsünk, illetve jobb képet kapjunk az aktuális piaci helyzetről, az ország mezőgazdaságának rövid és hosszabb távú céljairól, irányvonaláról. Mindezek mellett remek lehetőség arra is, hogy más gyárak képviselőivel megoszthassuk a tapasztalatainkat és információt cseréljünk.



Két gépet emelek ki a most kiállítottak közül. A Tracker vontatott szántóföldi permetezőt azért tartom fontosnak, mert tartálykapacitásban, illetve az elérhető keretek spektrumát tekintve a magyarországi mezőgazdaság elkövetkező éveinek az optimális méretû gépe, amellyel minőségi permetezést lehet végezni.



A TwistAir egy új kialakítású, úgynevezett félig-függesztett szőlőpermetező. A gép munkát végző részei (ventilátor, szivattyú, szórókeret) a traktor függesztő karjain vannak, így a munkavégzés során a keret mozgása tökéletesen kontrollálható, könnyebb fordulást tesz lehetővé – míg a tartály vontatott kialakítású. A vontatási csuklópont hátra tolásával a szerkezet nyomkövető vonórúdként üzemel, és a kerekek pozícionálásával a traktorra jutó terhelés alig növekszik. A gépen új Airmist szórófejeket is találunk, melyeknek a korábbiakhoz képest tökéletesebb a szórásképe, és egyenletesebb az eloszlás a teljes felületet tekintve.



Véleményem szerint, ha rövid időn belül részünk lesz egy 3–4 napos áztatós esőben, akkor a gazdák sokkal bizakodóbban és bátrabban mernek majd új gépberuházásban gondolkodni. Az elkövetkező időszakra szerintem inkább az lesz a jellemző, hogy aki tud szállítani gépet, az fog tudni eladni.



A mezőgazdasági géppiac fokozatosan bővül, és amellett, hogy európai szinten ismét emelkedőben van a gépek iránti kereslet, a keleti illetve ázsiai országok piacai évről évre nagyobb méreteket öltenek – vagyis magasabb darabszámokat követelnek a gyártóktól. Ez az igény azonban nem csak a fejlesztéseket határozza meg, hanem el is szívja az itteni piacról a gépeket. Összességében a Berthoud-ról elmondható, hogy az előzetes terveinknek megfelelően alakul az év, és reméljük, hogy ez a további hónapokra is igaznak bizonyul.

 

 

 

 


Hanskarl Metzger országfelelős – Claas



Az Axiál Szakmai Napokon nagyon sok olyan gazdálkodóval lehet találkozni, aki a rendezvényen összegyûjtött információk alapján hozza meg befektetési döntéseit. Számunkra igen fontos ez a kiállítás, ahol láthatjuk, hogy ki tudjuk-e elégíteni a vevők igényeit. Azt tapasztalom, hogy a magyar gazdák is folyamatosan figyelik az utóbbi időben történt gazdasági változásokat, gondolkodásmódjuk pedig számunkra pozitívan változott. Ez közvetve segíti a gyártási folyamatainkat, mert jobban figyelembe tudjuk venni szükségleteiket – nekünk pedig lényeges, hogy minden egyes vásárló igényeit száz százalékban kielégítsük.



Az eladások és a befektetések nagysága alapján legfontosabb termékkörünk a kombájnok, amelyből a LEXION és TUCANO család továbbra is kiemelkedő fontossággal bír. Az Axiál Szakmai Napokon a látogatók közvetlenül a területi képviselőktől illetve a termékfelelős kollégáktól kaphatnak olyan információkat a gépekről, amelyek segítenek megalapozott döntést hozni a vásárlást illetően.



A második legfontosabb termékcsoportunkat a traktorok képezik. Az előző évben a magyarországi összpiac 2000 db-ról drasztikusan csökkent 1000 darabra, idén viszont várhatóan nagyobb, 1200 db-os traktorpiacot remélünk. A traktorok fontos szerepet töltenek be termékkínálatunkban, ezért folyamatosan új gépeket fejlesztünk. Az Axiál Szakmai Napokra az új 900-as sorozatból az AXION 950-es traktort hoztuk el, amely sorozat teljessé teszi a CLAAS traktor kínálatot, és kielégíti a magyar nagygazdaságok igényeit.



Értékesítéseinkről szólva elmondhatom, hogy a 2009-es évben kiugróan magas eladások történtek, és az idei évre is optimistán tekintek: célunk, hogy a 2009-es év forgalmának ötven százalékát elérjük, majd az elkövetkező években folyamatosan megközelítsük azt.

 

"At Axial Professional Days we can meet a lot of farmers, who haven't done any decisions concerning to their investments yet. They will collect all the information here, and make a decision based on this. This exhibition is a very important for us too, we can see wheter we are on the right track to fulfill all the demand from the customer side.



I see Hungarian farmers constantly monitor economic developments of the recent. They are thinking in another way now. This indirectly helps our production processes, so we can measure the demand a little bit better. We are in contact continuously with the colleagues of our importers to get the latest information. It is very important for us to be able to fulfil the needs all of our customer as good as we can.



Our main products - if I look the quantities and from the point of investment - are the combines, the LEXION as well as TUCANO range still has outstanding importance. Now the farmers can speak directly to the sales people and to productmanagers to get the information that need to make their decisions.



The next very important product group is the tractors. If my estimations are correct, it still improved compared to last year. You know, this market went drastically down from 2000 tractors to 1000, and it looks that this year will be the market 1200 or more. It is only an estimation, but it will be a slight improvement. The tractors play an important role in our product offer and that is the reason why we develop new products. Our latest machine is here from the 900 series, the AXION 950. This series completes the CLAAS tractor offer and meet the needs of large farms in Hungary.



I look optimistic for this year, we aim to reach at least 50% of the sales figures of the year 2009, which was a real exception, and of course we want to stabile grow on the next years and to come closer the figures of 2009."



 

 

 

 


Konrad Schaber területi értékesítési igazgató – Fendt



A Fendt magyarországi fő piacát a középkategóriájú, 150–300 Le közötti traktorok jelentik, amelyek nagyon kelendőek ebben az évben. Komoly az érdeklődés a 300 Le-nél nagyobb teljesítményû traktorok iránt is, amelynek legerősebb tagja 360 Le-s. A középkategória új technológiai fejlesztései – mint például az új 700-as széria kabinja, ami kiváló kilátást biztosít minden irányba – további eladásokat eredményez. Ezen fejlesztések jó fogadtatása segít bennünket a további sikerekhez.

 

"Hungary is a very important market for us and we have to see how the development is going on in this market and how actions of Axiál work. We see here that they make here big, excellent performance. So we are satisfied with the progress and the market how it develops in Hungary for this year.



Fendt main products on the Hungarian market are the middle class tractors, between 150 and 300 hp, what we can sell very good in this year. Furthermore new developments in the middle class increases and we salute because we have also new series. For example in the new 700 series You can find excellent top cabin which gives perfect sight to all sides. These requirements are well accepted and this makes really sense and we are quite successful with it. "



 

 

 


Nyárádi Attila tulajdonos-ügyvezető – Framest Kft.



A Framest Kft. 2004-ben készítette legelső saját fejlesztésû gépét, amelyet Lajosmizsén mutattunk be az Axiál Kiállításon. Az új gép bevezetésére kiváló lehetőségnek bizonyult ez a megjelenés, amelynek hatására már az első évben komoly eladások történtek, majd ezt követően az Axiál Kft. kizárólagos forgalmazóként minden évben kiállította a gépeinket a rendezvényein. A paletta bővülésével már érzékelhető volt, hogy az Axiál Szakmai Napok valódi határkövet jelentett az értékesítés során. Idén már 8. alkalommal állítottunk ki, és ugyancsak jóleső érzéssel helyeztük a sok ragyogó nyugati gép közé a magyar csillogást is.



Ez alkalommal a teljes termékpalettánkkal vonultunk fel. Az elmúlt két év sikergépe a Reptill, amely egy teljesen új koncepciót jelent, és bár rengeteget lehetett hallani róla, korántsem eleget ahhoz képest, amire ez a gép képes, és amit már eddig is hozott a magyar gazdáknak.

 

Olyan új lehetőséget nyitott meg ugyanis a kis- és középgazdálkodók számára, amely eddig nem létezett. Azon kívül, hogy a Reptillel egy 160–180 lóerős traktorral rendelkező gazda is meg tudja valósítani a csökkentett menetszámú talajmûvelést, vagy az AKG-ban (ha a gép vetőadapterrel van felszerelve) akár egy azonnali vetést is – a rendkívül csapadékos és a szélsőségesen száraz év is bebizonyította, hogy ezt a gépet még extrém körülmények között is jól lehet használni. Például egy teljesen átnedvesedett, átvizesedett tavaszi talajt a Reptillel lehet néhány napra szikkasztani, tehát ahelyett, hogy agyontaposnánk a földet, fölgalacsinozzuk, végzünk egy 3–4 napos szikkasztást – majd ugyanezzel a géppel egy rendkívül jó minőségû felszíni munkát lehet produkálni, amely után bármilyen vetőgéppel lehet már dolgozni. Ugyanez vonatkozik a száraz időben való használatkor is, mert a gép a késkialakításának köszönhetően nem hantol, és nem szaggat, hanem azonnal „zár-zár-tömörít” – így száraz időben is nagyon jó minőségû talajmunka végezhető vele.



Gépeink fejlesztésének az irányvonala egyértelmû: a meglazított talajszelvények felszíni megmunkálásával és lezárásával olyan magágy készítésére, illetve olyan talajállapot létrehozására törekszik, amelybe nagyobb biztonsággal lehet később vetni. Folytatjuk az irányt az egyre kevesebb csapadékra, annak megőrzésére való felkészüléssel, mert nem csak a talajfelszínnek, hanem a talaj mélyebb rétegeinek alakításával is lehet vizet koncentrálni, ezt pedig a későbbiekben a növények számára hozzáférhetővé tenni.



A FraLaz lazítóink nagy sikert arattak tavaly, köszönhetően annak, hogy ez az egyetlen lazító, amely nem hozott fel hantokat vagy rögöket nagyon száraz talajállapotok esetén sem. Ennek fejlesztése is egy teljesen új irányvonalat hoz majd, de erről bővebben az augusztusi próbák illetve tesztek után szólok majd. Elöljáróban azonban elmondhatom, mivel közel tizenkét éve foglalkozom ezzel a témakörrel, hogy ez egy sikerre ítélt történet lesz! Ezt egyrészt az időjárás alapozza meg, másrészt az emberek megfelelő gondolkodása.



Ebben az esztendőben egy tőlünk nem megszokott kis géppel is megjelentünk: az M sorozat tagjával, amivel a 80–120 Le-s traktorral rendelkező gazdák számára is nyitottunk. A Framest gépeknél már megszokott elemek és alapelvek érvényesülnek itt kisebb méretben, ez a gazdálkodó számára egy jól átszerelhető univerzális eszközt jelent. Adott egy váz, amely alá tárcsát lehet tenni, de rajta van a henger, és oda fogatható a tárcsaegység 16 csavarral. Egy könnyû vagy nehéz kombinátoregységet lehet alátenni, és szükség szerint akár egy 3 méteres vetőkultivátort is lehet készíteni – ami megint csak egy újdonság, mert a 3 méteres vetőkultivátorok igen nehezek. Úgy tervezem, hogy ezt a gépet egy 80–100 Le-s traktor bírja majd elhúzni. Szükséges még a tavaszi és kora nyári időszak tesztjeinek elvégzése, így augusztustól tudjuk majd bemutatni az eszközt. Sok 80–120 Le-s traktorral rendelkező gazda keresi a jobb minőségû gépeket, hiszen megfelelő minőségû talajmunka elvégzéséhez érdemes beinvesztálni egy jó gépbe – mert a mûvelet költsége egy rossz minőségû munkánál is ugyanannyi. Mi pedig nagyon sok kisgazda számára megoldást tudunk kínálni.



Idén nagyon erős tavaszunk van, mert ahol tavaly ősszel a rendkívül száraz körülmények között próbáltak talajt készíteni, ott darabosak maradtak a szántások. A tél nagyon kevés csapadékot hozott, ezek a szántások gyengén omlottak meg, és nagyon kevés a víz a szántásban. Ezért a gazdák keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel lehetőleg egy menettel, intenzív munkával, egymenetes magággyal dolgozhatnak. Szinte az utolsó tavaszi gépeinket is eladtuk, ahogy jönnek ki a gyárból, úgy mennek ki a gazdáknak.



A nyári illetve őszi gépek még nem kerültek a palettára, mert most mindenki a tavasszal van elfoglalva, és ha ez így folytatódik, akkor az elvárthoz képest 20–25 százalékkal magasabb eladást és érdeklődést is prezentálunk. Gondot jelent, hogy nagyon sok repce nem kelt ki, ezt most tavaszi növényekkel próbálják kiváltani a gazdák. A talajban 100–150 mm mínusz csapadékkal számolunk, vagyis meglehetősen vízhiányosak a talajok. Azok a gazdák jártak jól, akik azt a kevés vizet is meg tudták fogni a talajmûvelési rendszerükkel, ami télen hullott.



A búzavetések most elég jó képet mutatnak, de csapadék hiányában termésveszteséget lehet prognosztizálni. Az elkövetkezendő 3–4 hét időjárása erősen rányomja majd a bélyegét a termésre. Az árak magasan vannak, én pedig egy nagyon jó évre számítok – gépeink tavaly igen jól vizsgáztak, segítették a gazdákat a szélsőséges időjárásban is megoldásokat kínálva, ezzel generálva számunkra egy erős bizalmat.

 

 

 

 


Urbán Csaba termékmenedzser – Grégoire Besson



A Grégoire Besson fontosnak tartja az Axiál Szakmai Napokon való személyes megjelenést, amely egyfajta nyitás a magyar gazdálkodók felé. Ez abban is megnyilvánul, hogy Hannoverből közvetlenül ide hoztuk azokat az újdonságokat, amelyeket ott megmutattunk a nemzetközi ügyfelek és a közönség számára. Ezzel is azt kívánjuk jelezni a magyar partnereknek, hogy ők is legalább annyira fontosak, mint azok, akik ott voltak Hannoverben. Az Axiál Kft. és a Grégoire Besson közötti együttmûködés szorosságát ez is jelzi, mint ahogy az 1998 óta tartó sikeres kapcsolat is önmagáért beszél. Sok gép érkezett egyébként közvetlenül Hannoverből, és elmondhatom, hogy a mostani rendezvény számomra abszolút pozitív, ahogy minden Axiál Kft. által szervezett kiállítás. Számunkra ez egy valódi tavasznyitó bemutatkozási lehetőség, ahol célunk felhívni a vásárlók figyelmét az új gépeinkre.



Az Axiál Szakmai Napokon bemutattuk az RW-8 fülkéből vezérelhető, abszolút csúcskategóriás váltvaforgató függesztett ekét, ahol a gazdának ki sem kell szállnia a traktor kabinjából ahhoz, hogy bármit is állítson – mindent egy „Controlbox” segítségével tud pozícionálni. De büszkék vagyunk arra a V tárcsára is, amely 7,2 méterben először jelent meg Hannoverben a Grégoire Besson kínálatában, hiszen előtte csak 6,2 méterig gyártottunk V tárcsát, X-ben pedig 14 méterig – V tárcsában pedig most igyekszünk hasonló méretekben is gyártani, mint X-ben. Kiállítottuk az Axiál Szakmai Napokon a Grégoire Besson 11 tonnás VXL, V elrendezésû tárcsás boronát, amely már gazdára is talált – már Hannoverben is nagy volt rá az érdeklődés, ezért is szerettük volna megmutatni. A tél folyamán olyan időjárás volt, hogy lehetett tesztelni, ez pedig meggyőző eredményt produkált az ügyfél számára. A gép egyébként – amely a különleges tárcsalapokkal felszerelve fagyos talajon is megállta a helyét – Tiszaszentimrén fog dolgozni, a Bagi majorban.



Úgy látom, hogy egyszer az eső, máskor pedig a szárazság miatt nehéz a talajmûvelés gépei gyártóinak a kihívásokkal szembe nézni. Kissé nehezen indult az év a számunkra, de azt láttam – és az ügyfeleinktől is olyan visszajelzéseket kaptunk –, hogy a Grégoire Besson ekék és tárcsák megállták a helyüket, vagyis megbirkóztak a feladatokkal, eleget tettek a kötelességüknek Magyarországon, Közép-Európában és a világ mindazon országaiban, ahol jelen vagyunk. Ebből kiindulva tehát optimistán állunk az idei esztendő elé is. Az elmúlt években az eladásainkat és piaci szegmensünket meg tudtuk tartani, és termelési kapacitásunk 2012-re teljesen lefoglalt. Ezek a számok és mutatók tehát azt jelzik, hogy van igény és kereslet ezekre a gépekre.

 

 

 

 


Szász Zoltán országfelelős – Horsch



Amióta az Axiál forgalmazza a Horsch-t, azóta minden kiállításon jelen vagyok, de előtte is szívesen vettem részt a Szakmai Napokon látogatóként. Fontosnak tartom, hogy ott legyünk egy ilyen nagyszabású rendezvényen is, hiszen a gazdaságokban az általunk nyújtott technológiával megvalósulhat a megbízható talajmûvelés.



A legfontosabb Horsch-fejlesztés és újdonság a Maestro szemenkénti vetőgép, amely többek között a 2012-es év gépe címet is elnyerte Hannoverben.

 

Ez a gép nagy sebesség mellett képes a kukorica, napraforgó, répa, szója, repce precíz vetésére, és nagy mennyiségû mûtrágyát is magával tud vinni. A Maestro vetőgépet az idei szezonban vezetjük be a piacra, a következő évtől pedig már nagy szériagyártásban szerepel.



Az esztendő viszonylag jól indult a számunkra, most ugyan a termelők kicsit szkeptikusak a szárazság miatt, de reménykedünk az esőben.

 

 

 

 


Andrea Leonardi országfelelős, értékesítési vezető – Landini



Az Axiál Kft. a Landini egyik legnagyobb partnere Európában, és alapvető a számunkra, hogy személyesen is kapcsolatban legyünk importőreinkkel. A magyar piacot kiemelten fontosnak tartjuk, ahol az Axiál Kft. maximális, száz százalékos bizalmat élvez, hiszen pontosan tudjuk, hogy az egyik legnagyobb piaci szereplő Magyarországon. A legjobb gépeket és támogatást kell nyújtanunk tehát a számukra.



Az Axál Szakmai Napokon első alkalommal veszek részt, de remélem, hogy mostantól minden évben lesz lehetőségem ellátogatni a rendezvényre, amely mind a Landini, mind az Axiál Kft. számára nagy jelentőséggel bír. Bevallom, lenyûgöz a program, mert bár számos jól szervezett nyílt napon vettem már részt, ezt egészen rendkívülinek és sikeresnek tartom.



A magyar piacon a Landini a 100–160 Le-s traktorok eladásában rendelkezik erős pozícióval, most a nagyobb, 200 Le feletti szériát is szeretnénk előtérbe helyezni, és bízunk abban, hogy a szőlő-gyümölcs kategóriában is további sikereket érünk el.



Az elmúlt évekről elmondhatom, hogy a 2008-as év kifejezetten jól alakult számunkra, s míg 2009-ben és 2010-ben visszaesést tapasztaltunk, a 2011-es esztendő ismét kiemelkedőnek számított. Reméljük, hogy az idén sem lesz másképp.

 

"Axiál Kft. is one of Landini's biggest partner in Europe. So for us, it is very important to show our importers that we are here and that Hungarian market is really important for us. Landini has a complete and 100% trust in Axiál Kft. because we know that they are the biggest player on the Hungarian market. We need to be with them with the best series on the best support from us.



It is my first time at Axiál Professional Days, but from now on I hope to have the opportunity to come every year because it is very important to us and Axiál Kft. also. And I have to say honestly, it is very impressive. I participated on many big open days, but I haven't seen like this before, it is very-very well organized. So I'm very impressed and it will be a big success.



Landini is a tractor manufacturer. We have a good series in Hungary from tractors between 100 -160 hp. We try to push also the big tractors we have in our range, with more than 200 hp. And we hope that can be a success with the range we have in orchard and vineyard. They are really good products and I hope we will also succeed also with them on the Hungarian market.



2008 was a very good year, in 2009 and 2010 was some decline, but we had more selling in 2011 and we hope this year will be good again, we had a very good results by now. "



 

 

 

 


Wojciech Rzewuski országfelelős – Manitou



A lengyel, cseh és szlovák piac mellett 2011. január 1-je óta Magyarországért is én vagyok a felelős, ahol az Axiál Kft. forgalmazásával igen sok Manitou gép talál gazdára. A Manitou márkának jó reputációja az Axiál Kft. nagyszerû képviseletének, valamint kiváló szerviz- és technológiai hátterének köszönhető. Példaértékûnek tartom a vállalkozást, sokat tanulhatunk tőlük.



Magam első alkalommal veszek részt az Axiál Szakmai Napokon, és nagyon örülök, hogy láthatom a több ezer potenciális vásárlót beözönleni a kiállításra. Úgy gondolom, hogy a magyar piac magas vásárlói potenciállal rendelkezik, ezért nagyon várom, hogy még jobban megismerhessem az itteni viszonyokat.



Magyarországon a 731 és a 735-120 LSU a legtöbbet értékesített gép. A 700-as gépek sikere a magyar mezőgazdasági piacon véleményem szerint annak köszönhető, hogy ezek a gépek elég erősek és nagyok ahhoz, hogy a gazdaságokban kezeljék a napi problémákat és ellássák a napi feladatokat.



Úgy vélem, hogy az idei év jobb lesz a tavalyinál, bár a Manitou és az Axiál Kft. eladásai a 2011-es évben sem voltak rosszak. Persze nem a legjobbnak számít (ahogy sehol máshol sem), de azt gondolom, hogy mostantól egy növekvő tendencia veszi kezdetét. Nem hiszem, hogy idén elérjük a 2008-as szintet, de bízom abban, hogy talán majd jövőre igen. A stabil és hatékony politikai helyzet hozhat sikert, amely képes segíteni a gazdákat és a vállalkozásokat.

 

 

"I'm responsible for Hungary as from the 1st fo January 2012. I am also responsible for Poland, Czech and Slovakia but the country I'm based in is Poland. Comparing these two markets ( Poland and Hungary ) I have to say, that Hungary is much smaller than Poland, but Axiál Kft. is selling really a lot of Manitou machines and Manitou brand is very well accepted here especially because of our dealer which is promoting our brand and products so well making an excellent service in paralell. That's why I think we can even learn a lot from this organization and this market which is much more experience then polish one.



This is my first time at Axiál Professional Days and I'm very-very pleased when I see thousands customers coming here. It seems that this market is very potential for the future. So that's why I wait for the opportunity to see how the business looks like in this area.



The main product here in Hungary is MLT 735 120 LSU being bestseller all over the Europe. The reason why this 7m model is the most demanded product is fact, that this machine is very strong and very reliable to handle every daily problems, daily jobs at each farms



I believe that the Hungarian market in 2012 will be better than last year even if 2011 was not bad for Manitou and for Axiál Kft. as well. I don't think that we will reach the level of 2008 ( maybe it will happen in 2013 ) but I'm pretty convinced that the trend will be possitive. Of course year to year is changing a little bit but I think that now we will have a growing tendency. I believe that efficient politics with better organization can help farmers, hopefuly with some new subsidies what will help also companies like Manitou because all those processes are like chain and we are linked each other and we need each other."

 

 

 

 


Emmanuel Portier export menedzser – Monosem



A Monosem francia vetőgépgyártó cég gépeiből számos értékesített darabot jegyezhet már az Axiál Kft. A nagyszabású rendezvényein évek óta jelen vannak a Monosem gépei, 2007 óta pedig személyesen is részt veszek a kiállításon. Már annak idején, a Lajosmizsén rendezett Szakmai Napokon is lenyûgözött a kiváló rendezvény, a sok-sok látogató részvétele pedig azt jelzi számomra, hogy a program rendkívül fontos mérföldkő a mezőgazdaság életében a gazdálkodók számára.



A Monosem fő termékei a különböző méretû és kivitelû precíziós vetőgépek, amelyek az eltérő méretû magyar gazdaságok igényeit elégítik ki, így mindenki számára megfelelő terméket tudunk kínálni. A jelenlegi időszak éppen a kukorica vetésének ideje, gépeink pedig ebbe a fő profilba tartoznak. Nagyon elégedett vagyok az Axiál Kft. Monosem vetőgép-eladásával.

 

"We are the French manufacturer of Monosem planter. Many planters sold by Axiál, so it is very important for us to be here, as usual. Since a long time we come to Axiál Professional Days. I've started to visit this event in 2007. It is very impressive as usual. I used to know the other Professional Day which was in Lajosmizse, which was also very impressive with lot of machines, show and people. A lot of farmers visit this exhibition, so Axiál Professional Days is still important in the country for farm machinery.



We are specialized of producing precision planter. This is our main product in different kind, in different size which suits to the requirements of several farms in Hungary from the small machine to the big machine. We have products for everyone.



If we take this season for maize planting, which is the main aim of our machines, we are very pleased with Axiál Kft., concerning to the different kind of machines sold here."

 



 

 

 

 


Dr. Zrubecz Péter regionális menedzser – Sulky-Burel



Negyedik alkalommal vettem részt az Axiál Szakmai Napokon, mert fontosnak tartom a személyes jelenlétet ahhoz, hogy sok hasznos információt és visszajelzést kaphassak, nem is beszélve a kapcsolatok ápolásáról. Egy ilyen nagyszabású rendezvény megszervezéséhez komoly energia-, idő- és pénzbefektetés szükséges, ami azonban bőségesen megtérül, hiszen ide jönnek a gazdák – lehet velük beszélgetni, sok hasznos információt szerezni, és például a jelenlegi termékeink továbbfejlesztésével kapcsolatos visszajelzést is kaphatunk tőlük.



Ezen kívül fontos a kapcsolatok ápolása is, hiszen az Axiál Kft. nagy cég – az Axiál Szakmai Napok nélkül nehezen tudnám megoldani, hogy egy évben legalább egyszer minden területi képviselővel találkozni tudjak, és az aktuális szakmai kérdéseket részletesen átbeszélhessük. Ugyanez igaz a vevő- partnerekre is, hiszen olyan nagy számban vannak, hogy velük sem tudnék egy ilyen központi rendezvény nélkül személyesen találkozni.



Az utóbbi években a növényápolás gépeinél figyelhetünk meg évről évre nagymértékû technológiai előrehaladást. Ez a mi termékpalettánkat figyelembe véve a mûtrágyaszórás gépeit érinti, ahol nem is a gépek felépítése változott elsősorban, hanem az általuk végzett munka precizitása a mûholdas helymeghatározási rendszerek illetve a szenzortechnológia fejlődésének köszönhetően. Mi is követjük ezt a tendenciát, ma már hazánkban sem csupán arról van szó, hogy konkrétan a szórásképet és a kijuttatott mûtrágya mennyiségét optimalizáljuk – a precíziós gazdálkodás támasztotta követelmények szerint a termőhelyi adottságokhoz és a növény igényéhez igazított mûtrágya adagokat juttatjuk ki.



Korábban még soha nem adtunk el annyi elektronikával felszerelt gépet, mint az idei első három hónapban. Ez teljesen helyénvaló, és biztos vagyok abban, hogy Magyarországon is ez a jövő – hazánk ebben a tekintetben rövid időn belül le fogja előzni Európát, mert a magyarországi gazdálkodási szerkezet jobban megfelel a precíziós gazdálkodási követelményeknek. Itt egyetlen egy dologról beszélek: az pedig a méretgazdaságosság. A precíziós gazdálkodás rentábilisságához ugyanis kell egy minimális gazdasági és táblaméret, amely Magyarországon adott. Továbbá megvan a gazdálkodók anyagi ereje és az akarás is ahhoz, hogy egyre költséghatékonyabb gazdálkodást folytassanak, hiszen a precíziós gazdálkodásban végeredményben erről van szó.



Ebben a vonatkozásban a Vision Stop&Go mûtrágyaszóróinkat emelném ki, amelyek közül a standon egy X44-es modellt mutattunk be. Jelen pillanatban ezek a gépek vannak a legfejlettebb elektronikával felszerelve. Ez egyébként nem csupán egy mérlegrendszerrel rendelkező mûtrágyaszóró, amely sebességarányos, és mûtrágyatérkép alapján végzett változó dózisú adagolásra is képes, hanem GPS jel alapján automatikusan mûködteti a tolózárakat – korrigálva ezzel azt a hibát, amely a szemmérték alapján végzett táblavégi tolózár mûködtetésből következik. Ez egy olyan tényező, amelyet a mûtrágyaszórók gyártásában 2006-ig a szükséges méréstechnológia hiányában nem is lehetett figyelembe venni. Ma azonban kizárólag a SULKY Vision Stop&Go géptulajdonosok mondhatják el magukról, hogy olyan géppel dolgoznak, amelyet kategóriájában a legkorszerûbb méréstechnológiát felhasználva fejlesztettek ki, és ezzel képes a táblavégi fordulóterületek optimalizált beszórására is. Nehezebb a helyzet viszont, amikor a tábla vége nem egyenes, ilyen esetben elektronika nélkül külön-külön kellene eltalálni a gépkezelőnek (ugyancsak szemmérték alapján), hogy mikor kell becsukni a jobb- és baloldali tolózárakat.



Egyre növekvő szórásszélességek mellett arról beszélünk, hogy egy ilyen mûvelet egyszerre 15–30 vagy akár 40 méter szélességû sávban befolyásolja a szóráskép minőségét, annak minden agronómiai és gazdasági következményével együtt. A legelső ilyen gépet egyébként 2009-ben még a hivatalos piaci bevezetés előtt adtuk el Győrben egy fiatalembernek, aki édesapjával együtt gazdálkodik, és maga is növényi tápanyag-visszapótlásból írja a doktori disszertációját a Nyugat-Magyarországi Egyetemen. Tavaly év végén adtunk el további két ilyen gépet, azokat idén év elején helyeztük üzembe. S úgy tûnik, hogy a kiállításon bemutatott darabnak is van már gazdája.













Bővebb információ 



Szem-Füles 



Fotók: Axiál kft.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!