2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Általános sertéstelepi higiénia

Agro Napló

Kórokozó szervezetek terjedése

A kórokozók többféleképpen érhetik el a sertésállomány egyedeit. A leggyakoribb ágensek: közvetlen érintkezés a fertőzött állatokkal, közvetett módon, tárgyakon keresztül (pl. lábbelik, ruházat, por, eszközök, berendezések), fertőzött állatok váladékaival (ondó, ürülék, vizelet, nyál), más állatfajok (vadon élő madarak, rágcsálók, rovarok) közvetítésével, input anyagokkal (pl. takarmány, víz), output anyagokkal (hulladékok, elhullott állatok). A megbetegedéseket előidéző különböző kórokozók túlélési ideje természetesen a kórokozó szervezettől, a túlélést lehetővé tevő közegtől, és a mikroklímától (hőmérséklet, páratartalom) is függ. Érdemes tehát előzetesen (és alaposan) megvizsgálni a potenciális kockázati tényezőket. Ilyenkor támaszkodhatunk a kísérletekkel igazolt, dokumentált adatokra.

Telepi szerkezet

Új telep létesítésekor vagy már létező telep átalakításakor szigorúan különítsük el a „tiszta” telepi (fehér) és a „szennyezett” telepi (fekete) részeket. Ott, ahol egy telepen belül találjuk a tenyész és hízó részlegeket, szintén ajánlott alaposan elhatárolni egymástól. Lehetőleg ezekben az egységekben ne tevékenykedjenek ugyanazok a dolgozók. Azok a látogatók, akik a telep állattartó létesítményeibe is belépnek, csak a megfelelő sorrendben járhatják végig a különböző funkciójú épületeket: fiaztató ⇒ battéria ⇒ vemheskoca szállás ⇒ vemhesítő épület ⇒ kocaszállás ⇒ hizlalda ⇒ karantén istálló.

Személy-, jármû- és eszközforgalom

A látogatásokat amennyire csak lehetséges, korlátozni kell. Szigorúan tartsunk be minden, a személy- és jármûforgalomra vonatkozó előírást (gondos tisztítás és fertőtlenítés, a telepre lépők regisztrálása, karantén intézkedések élő állatok, de akár eszközök telepre kerülése esetén is stb.). Az épületekbe lépés előtt a lábbelik fertőtlenítésére szolgáló tálcákat (gyors hatású oxidatív szerekkel feltöltve) úgy kell elhelyezni, hogy azokat ne lehessen megkerülni vagy átlépni. A kezek fertőtlenítésénél mindig legyünk alaposak, használjunk igazolt hatékonyságú személyhigiéniás készítményeket. A telepi lábbeli könnyen tisztítható legyen, erre a célra a gumiból készült lábbelik a legalkalmasabbak. A telepen lehetőleg csak saját eszközöket (pl. injekciós fecskendők, sertésfogó hurkok, terelőlapok, trágyaszippantó tömlők, takarmánytömlők) és gépeket (pl. rakodógép, nagynyomású mosóberendezés) használjunk. A különböző funkciójú részlegeknek lehetőleg saját kézi eszközei (lapát, seprû stb.) legyenek, melyek más épületben nem használhatók (színkód alkalmazása jó megoldás erre, mely az ellenőrzést is elősegíti). A telep saját gépei ne hagyják el a farm területét, ellenkező esetben alapos tisztítás és fertőtlenítés nélkül nem léphetik át ismételten a telep bejáratát.


Kézi eszközök

Épületek környezete, kártevőirtás

Ügyeljünk a rendre az épületek közötti területeken is, a füvet rendszeresen kaszáljuk, nyírjuk. A használaton kívüli tárgyakat ne hagyjuk halmokban, mert azok különböző kártevők számára (rovarok, rágcsálók stb.) nyújthatnak búvóhelyet. A kártevők ellen megfelelő (engedéllyel rendelkező) irtószerek használata javasolt. A telepi közlekedő utakat és az állatok mozgatására, hajtására használt területeket is tartsuk tisztán (tisztítás és fertőtlenítés).

Épületek, eszközök, berendezések tisztítása és fertőtlenítése

Egy adott részleg kiürítésekor (optimális esetben ún. „all-in all-out” rendszer van gyakorlatban) kerülhet sor az épületek (falak, padozat, karámok, mennyezet stb.), eszközök és a technológiai berendezések (etető és itató rendszer) alapos tisztítására és fertőtlenítésére.


Habosítás

 

A hatékonyság növelése érdekében mindig a szennyeződés típusának megfelelő tisztítószert (szerves szennyeződés esetén lúgos és jelentős szervetlen lerakódás esetén savas is) alkalmazzunk még a fertőtlenítés előtt. A korszerû fertőtlenítőszerrel szemben támasztott legfőbb követelmények:

- széles hatásspektrumú (igazolt virucid, baktericid és fungicid hatás),

- megfelelő hatékonyságú alacsony koncentrációban, alacsony hőmérsékleten és szerves anyag jelenlétében,

- kíméletes (a technológiai berendezésekkel),

- biológiailag lebomlik,

- hatósági engedéllyel rendelkezik,

- változatosan kijuttatható (permet, hab, köd formában).

Hulladékok és elhullott állatok kezelése

A telepen keletkezett hulladékok szakszerû tárolása és kezelése sem elhanyagolható kérdés. A kommunális és a veszélyes (pl. tûk, fecskendők, gyógyszeres és vakcinás fiolák) hulladékokat megfelelően kell elhelyezni. Az állati tetemeket lehetőleg zárható (és ideális esetben hûthető) hullatároló egységben kell elhelyezni saját hullaégető hiányában. Az állati hullák elszállítását végző tehergépkocsi sosem hajthat a telep területére, a hullatárolót pedig minden ürítés után tisztítani és fertőtleníteni szükséges.


Hullatároló egység

 

Litz Tamás

A cikk szerzője: Litz Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Világszerte igen nagy gondokat okoz az afrikai sertéspestis (ASP), mert ennek a fertőző betegségnek a nyomán nemcsak állategészségügyi, hanem gazdaság...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!