Aktuális támogatások

Agro Napló
Még nem késõ az egyszerû eljárás keretében kezdeményezni (kérelmet benyújtani) a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös ingatlantulajdon megosztását (a saját tulajdon kimérését) a körzeti földhivataloknál. A fenti határidõt követõen már csak a Polgári Törvénykönyvrõl szóló 1959. évi IV. tv alapján szüntethetõ meg az osztatlan közös ingatlantulajdon. Ebben az esetben költségesebb és összetettebb eljárásra lehet számítani. A június 1-ig kezdeményezett földkiadási eljárás eredményeként létrejött osztatlan közös tulajdon megosztása még a 63/2005 (IV. 8.) kormányrendelet alapján történik. A 2012. június 1-ig kérelmezett megosztás költségét az állam viseli, és a körzeti földhivatal a kormányrendeletben foglalt teljesítési sorrend szerint jár el.

Az MVH 53/2012. (IV. 3.) számú közleménye



A 2012. évi egységes kérelem benyújtásáról



Az egységes kérelem kizárólag a www.mvh.gov.hu honlapon található elektronikus kérelemkitöltő felületen tölthető ki, és kizárólag az ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton nyújtható be, ami azt jelenti, hogy az egységes kérelem keretében igényelhető támogatások tekintetében nincsenek papír alapon rendszeresített nyomtatványok.





Az egységes kérelem benyújtási határideje: 2012. május 15.



Az egységes kérelem az említett határidőt követően még 25 naptári napig (2012. június 9-ig) benyújtható, de ebben az esetben a megállapított támogatási összeg munkanaponként 1%-kal csökkentésre kerül. Mivel 2012-ben ez a nap munkaszüneti napra esik, ezért még 2012. június 11-én 24 óráig is benyújtható a kérelem. A 2012. június 11. után benyújtott kérelmeket az MVH érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.



Nem termelő mezőgazdasági beruházások, ültetvénykorszerûsítés, lágy és fás szárú energiaültetvények, valamint a kertészeti ültetvények korszerûsítése intézkedések esetén a kifizetési kérelem 2012. június 9-ig (2012. június 11-ig) szankciómentesen benyújtható.



A 2012. évi egységes kérelemben számos jogcímre igényelhető támogatás a különböző támogatási formák előtt található négyzetek kipipálásával. Ilyen például: az NVT-MgTE támogatás, az EMVA-Agrárerdészeti rendszerek támogatása, a Lágy szárú és a Fás szárú energiaültetvények támogatása, a Kertészeti ültetvények korszerûsítése 2010. évi támogatás, a most induló kérődző szerkezetátalakítási támogatás, az Erdős jogcímek támogatása, a 2008. évi Ültevény-korszerûsítési támogatás, az Agrár-környezetgazdálkodási támogatás, a Nem termelő mezőgazdasági beruházások, a Zöldség, gyümölcs, dohány szerkezetátalakítási támogatás, a Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerûsítése és telepítése 2011. év, a NATURA 2000 területeken telepített erdő támogatása, a már meglévő KAT támogatás, a NATURA 2000 gyepterületek és a területalapú támogatáshoz kötődő cukorkvóta támogatás.



Egyes támogatási formákhoz kötelező papír alapon benyújtani különböző jegyzőkönyveket, esetleg igazolásokat, amelyeket jelen közlemény az MVH honlapján sorol fel.



Azon termelők, akik 10 hektár feletti termőterülettel rendelkeznek kötelesek a kárenyhítési alapba kárenyhítési díjat fizetni. Ebben az esetben a 2012. évi egységes kérelem tartalmazza ezen termelők 2011. évi egységes kérelemben igényelt területe után járó kárenyhítési költségeket. A szántó után hektáronként 1000 Ft-ot, míg a szőlő és ültetvények után 3000 Ft-ot kell fizetni hektáronként. A 2012. évi egységes kérelem alapján fizetendő kárenyhítési díjakról az MVH 2012. július 15-ig értesíti a termelőt. Azon termelők, akik területe nem éri el a 10 hektárt, nyilatkozhatnak, hogy önként be akarnak-e lépni a kárenyhítési rendszerbe.



Azon gazdálkodók, akik mezőgazdasági biztosítást fizetnek, a 2012. évi egységes kérelmükben szintén nyilatkozhatnak, hogy igényelnek-e a mezőgazdasági biztosítási díjak kifizetéséhez támogatást.





A mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás



A mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás esetén benyújtandó: legkésőbb 2012. július 30-áig a mezőgazdasági biztosítás szerződés másolata, illetve amennyiben a szerződő fél nem a mezőgazdasági termelő, abban az esetben a mezőgazdasági biztosítási szerződés másolatával egyidejûleg a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás igénybevételi feltételeiről szóló 143/2011. (XII. 23.) VM rendelet 7.§ (3) bekezdésében szereplő, egy külön MVH közleményben rendszeresített nyomtatvány szerinti meghatalmazás.







Az MVH 55/2012. (IV. 4.) számú közleménye



A tejtermelőket sújtó különleges hátrányok kezeléséhez kapcsolódó, 2012. évi különleges támogatás igénybevételének feltételeiről





A támogatási kérelem benyújtása



A támogatási kérelmet 2012. május 15-ig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján (www.mvh.gov.hu) – a jelen közlemény mellékleteként – közzétett nyomtatványon kell benyújtani a területileg illetékes MVH kirendeltséghez.



A támogatási kérelem az említett határidőt követően még 25 naptári napig (2012. június 9-ig) benyújtható, de ebben az esetben a megállapított támogatási összeg munkanaponként 1%-kal csökkentésre kerül. Mivel június 9. munkaszüneti napra esik, ezért a kérelmek legkésőbb 2012. június 11-én adhatók postára. A 2012. június 11. után benyújtott kérelmeket az MVH érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.





A kérelemhez mellékelni kell:



a, a tejnek felvásárló részére történő értékesítése esetén a felvásárló által a tejtermelőre vonatkozóan, tejkvóta-rendelet szerinti, a 2011/2012. kvótaévre vonatkozó éves jelentés adattartalmának megfelelően kiállított igazolást a beszállított tej mennyiségéről és annak valódi zsírtartalmáról;



b, a tejnek Magyarország területéről értékesítés céljából történő kiszállítása esetén a kiszállított tej mennyiségének és minőségének (zsírtartalmának) megállapítására alkalmas számlákon alapuló nyilatkozatot.





A támogatás alapjául szolgáló tejmennyiség



A különleges támogatás alapjául szolgáló tejmennyiség a 2011/2012. kvótaévben a felvásárló által jelentett, a közvetlenül értékesített, ill. a Magyarország területéről értékesítés céljából kiszállított tej mennyisége. Az értékesített mennyiséget a tejkvóta-rendelet 2. melléklete alapján kell megállapítani.





A támogatás kifizetése



A különleges támogatás mértékét a támogatási rendelet 4. § (1)-(2) bekezdés szerinti pénzügyi keret és az összes, támogatási kérelmet benyújtó tejtermelő által a 2011/2012. kvótaévben megtermelt, és ténylegesen értékesített összes tejmennyiség alapján külön jogszabály határozza meg.



A kérelemről az MVH dönt, a támogatás kifizetésére legkésőbb 2013. június 30-ig kerül sor.



A támogatási összeg megállapítása során a kölcsönös megfeleltetés vonatkozásában megállapított jogkövetkezmények alkalmazásra kerülnek.



A közleményhez kapcsolódó mellékletek



1. melléklet: K1282 A tejtermelőket sújtó különleges hátrányok kezeléséhez kapcsolódó támogatás iránti kérelem (2012.)

 





Az MVH 57/2012 (IV. 18.) számú közleménye



Az agrár-erdészeti rendszerek mezőgazdasági földterületeken történő első létrehozásához nyújtandó támogatás igényléséről





A támogatási kérelem benyújtása



A támogatási kérelmet, az érintett földterület elhelyezkedése szerint illetékes kormányhivatal erdészeti igazgatóságához – az MVH által rendszeresített és az MVH honlapján közzétett formanyomtatványon – kell benyújtani. A kérelmező a támogatási kérelem benyújtására nyitva álló időszakonként és erdészeti igazgatóságonként csak egy támogatási kérelmet nyújthat be.





A támogatási kérelem benyújtására nyitva álló időszak:



2012. május 1. és június 30. között.

Mivel 2012-ben június 30. munkaszüneti napra esik, ezért még 2012. július 2-án 24 óráig is postára adható a kérelem. A 2012. július 2. után benyújtott kérelmeket az MVH érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.





Forrás: www.mvh.gov.hu, www.fvm.hu, www.mgszh.hu, www.agrarkamara.hu  



Szerző: Hegedûs Szilvia, Berta Dávid, Dömötör Károly (MVH FÖPEKI)

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!