A kukorica gyomirtás fontosabb fúvókái

Agro Napló
A 2011-es évben tapasztalható õszi csapadékviszonyok miatt sokan kénytelenek voltak az eredeti tervtõl eltérve a kukoricát választani, mint termesztendõ növényt. A 2012-es évben tapasztalható aszály hatással van a növényvédelemre is, mert a preemergens gyomirtás szinte teljes mértékben okafogyottá vált a csapadék hiánya miatt. Ennek okán szeretnénk kiemelni a korai post és post kezelések során alkalmazható fúvókákat, melyek a legjobb eredményt adhatják az idei évben, mert az április és július közötti idõszak gyomborítottsága alapvetõen meghatározza a termés mennyiségét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a haladási sebesség a gyakorlatban eltér a gyártók által meghatározott 8 km/órától és meghaladhatja a 12–15 km/órát is.



Ilyen magas sebességtartomány esetén mindenképpen olyan fúvókát kell használnunk, mely elsodródáscsökkentő hatással bír. Ezért alapvetően a légbeszívásos és ütközőlapos fúvókák adhatják a legjobb megoldást.



A légbeszívásos fúvókák egy speciális injektorbetétnek köszönhetően speciális buborékokat képeznek (1. kép), melyek nagymértékben csökkentik az elsodródás mértékét.

 


1. kép

 

 

A légbeszívásos fúvókáknak több generációja is van. Az első generációsok (lásd 2. képet) szélesebb fúvókatesttel rendelkeznek, mint a hagyományos lapossugarú fúvókák, és hosszukat tekintve ezen típusba tartozók is kiemelkedőek. A folyadéknak és levegőnek hosszú út áll rendelkezésre, hogy keveredjen, így extrém durva cseppképzésre is alkalmas.

 


2. kép: AI 11004

 

 

A második generációs légbeszívásos fúvókák (lásd 3. képet) már illeszkednek a hagyományos fúvókák záróanyájába és hosszukat tekintve is rövidebbek, így kontakt szerek esetében is jó eredményt adhatnak, mivel nem olyan durva a cseppképzésük.

 


3. kép: IDK

 

 



Az ütközőlapos fúvókák esetében egy speciális belső kialakítás teszi lehetővé, hogy tömör, de nagyobb méretû cseppek képződjenek, ezáltal ne sodródjanak el (lásd a 4. képet).

 


4. kép: ütközőlapos fúvóka metszeti rajza

 

 

A speciális kialakítás a fúvóka saját anyagában történik, nincs belső betét, mely a hatást előidézné (lásd a 5. képet).

 


5. kép: TT 11004

 

 



Ha a permetezőgépünket kellőképpen felkészítettük a szezonra, és körültekintően választottuk ki a használandó fúvókát, úgy maximálisan ki tudjuk használni a növényvédő szerben lévő hatóanyagot, ezáltal elérve a legjobb eredményt.



permetezes.hu csapata

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?