2024. április 29. hétfő Péter

Szálastakarmány betakarítási technológia KRONE gépsorral

Agro Napló
A lucerna elsõ kaszálásával a szálastakarmányok betakarítási idõszaka lassan már el is kezdõdött, ezért egyre nagyobb az érdeklõdés a betakarítási technológiák és gépesítési megoldásaik iránt. Ezért az idény kezdetén egyre több szálastakarmány betakarítási, gépesítési bemutatót tartanak. A VALKON Kft. (6000 Kecskemét, Mindszenty krt. 55.) KRONE szálastakarmány betakarítási technológiáját, és annak korszerû gépeit négy helyszínen: Nagykanizsa térségében a Miklósfai Mg. Zrt.; Székesfehérvár mellett az Aranykorona Zrt. területén; Dormánd térségében pedig a Füzesabonyi Agrár Zrt. telephelyén, és Szarvas mellett a Bikazugi Mezõgazdasági Nonprofit Kft. területén mutatta be.  

A szántóföldi gépbemutató sorozatot minden esetben a KRONE GmbH és a VALKON Kft. szakemberi ismertetői és a szálastakarmány betakarítási technológiát bemutató előadás egészített ki.





Az időjárás nem kedvezett ebben az időszakban a szántóföldi bemutatóknak, de a változó csapadékos időjárás ellenére – melynek következtében Dormánd térségében tartott bemutatót állógép bemutatóként a Füzesabonyi Agrár Zrt. telephelyén kellett lebonyolítani – a különböző helyszíneken nagyszámú érdeklődő, résztvevő tekintette meg a KRONE korszerû szálastakarmány gépsorát a széna-, szenázskészítés technológiában.



A szálastakarmány betakarítási technológia munkamûveleteinek megfelelően elsőként a KRONE szálastakarmány betakarító gépeinek széles típusválasztékából a kaszálás gépei közül az EasyCut tárcsás kaszálógépcsaládból egy hátsófüggesztésû gumihengeres szársértővel szerelt EasyCut 280 CRi- Q és az EC 32P mellsőfüggesztésû, szársértő nélküli tárcsás kaszából álló gépkombináció került bemutatásra (1. kép).

 


1. kép: lucerna kaszálásban a KRONE EasyCut 280 CRi- Q „V” ütőujjas

szársértővel szerelt tárcsás kasza + EC 28 mellső függesztésû kasza

 

 





A KRONE EasyCut 280 CRi- Q hátsófüggesztésû tárcsás kasza az üzemeltető traktor hátsó függesztő berendezéséhez csatlakozik. A bemutatott kasza gumihengeres szársértővel van felszerelve. Az EasyCut kaszacsalád hátsófüggesztésû tagjainál a kasza vázszerkezete, a kiemelő mechanizmus a kaszaszerkezet súlypontjában van megfogva. Ez a megfogás és a paralelogramma felfüggesztés egyrészt nagyon jó kereszt- és hosszirányú talajkövetést biztosít, másrészt csökkenti a kaszagerendely oldalirányú igénybevételét. Az EasyCut hátsófüggesztésû kaszacsalád tagjai 2,71-3,14-3,57 és 4 m munkaszélességgel készülnek.



Az EasyCut család jobb- és baloldali, hátsófüggesztésû tagjai EasyCut 28, 32, 32 P és EC 28 CV, EC 32 CV és EC 32 CRI 2,71-3,14 m munkaszélességû mellső függesztésû tárcsás kaszákkal gépkombinációban is üzemeltethetők. A bemutatón az EasyCut 280 CRi- Q és az EC 32P típus szerepelt.



A KRONE GmbH tárcsás kaszái között a gyártmányskálán vontatott gépek, függesztett kasza gépkombinációk és magajáró gépek is szerepeltek. A KRONE tárcsás kaszák gumihengeres és V-ütőujjas szársértővel is felszerelhetők.





A kaszálást követő munkamûveletben a rendterítésben egy szállítási helyzetben összecsukható KW 5.522/4x7 négy forgórészes rendterítő szerepelt, mely 5,5 m munkaszélességgel tud dolgozni. A rendterítő család pedig 4-6-8-10-12-14 forgórészes változatokat tartalmaz. A KW rendterítő gépcsalád tagjai forgórészeinek villakarjai fixen vannak rögzítve a forgórészek tányérjaihoz, tehát a rugósujjak nem fordulnak el. A kisebb munkaszélességû változatok függesztett, míg a nagyobb munkaszélességû változatok féligfüggesztett változatban készülnek.



A rendterítő gépet a kisebb munkaszélességû tartományban a Swadro 46 egyrotoros oldalra rakó gép követte. Az oldalra rakó gépekkel 2-3 gépalj is összerakható.



A nagyobb munkaszélesség tartományban rendrakásban vezérelt ujjas, négy forgórészes, szállítási helyzetben felcsukható Swadro 1400 középre rakó gép került bemutatásra (2. kép). A 3,6/3,3 m forgórész átmérőjû gép munkaszélessége 11,0-13,5 m lehet, a forgórészekre szerelt villakarok száma 13 db. A KRONE vezérelt ujjas rendrakók vezérlőpályája keményfémből készült és különlegessége, hogy nem igényel kenést.



A rendösszerakásnak – a takarmány minőségének megóvása mellett – a következő munkamûveletek gépeinek leterhelésében jelentős szerepe van.

 


2. kép: terített rend szûkített rendre rakásában dolgozik a Swadro 1400

 

 



A technológiai sorban az állandókamrás Bellima F 130 és a Round Pack hengeres nagybálázók következtek. Az egyszerûbb szerkezetû 1,8 m munkaszélességû rendfelszedő szerkezetû és láncos rudas tömörítő szerkezetû Bellima F 130 bálázóval 1,2 m átmérőjû és 1,2 m szélességû hengeres nagybála készíthető. A bonyolultabb, komfortosabb Round Pack 1250 vagy 1550 2 m munkaszélességû rendfelszedővel rendelkezik és szeletelővel is felszerelhető. Az 1,2 m szélességû bálák átmérője 1,25, illetve 1,55 m.





Bemutatásra került az új fejlesztésû állandókamrás, de különböző beállított átmérőjû hengeres bálák készítésére alkalmas Comprima bálázógép-család F 555 XC típusa. A Comprima hengeres bálázógép-család V 150, V 150 XC, V 180, és V 180 XC tagjai pedig változókamrás gépek. A bemutatott hengeres bálázókat szenázskészítésre is alkalmazzák. Ebben az esetben a 65–70% nedvességtartalmú szálas anyagot fóliába kell csomagolni. A csomagolás átfedése a tárolási időtől függően 18–30-szori lehet. A bemutatón e célból Simak WR-2100 T szerepelt. A szenázsbálák egyébként kiváló minőségû és beltartalmi takarmányt tartalmaznak.



A bálázók sorát a KRONE szögletes nagybálázógép-család BiG Pack 1290 (HDP) tagja zárta. Az 1200x900 mm bálakeresztmetszettel dolgozó géppel nagybála tömörség érhető el, ez lehetővé teszi akár az 500 kg tömegû bálák készítését is. A szögletes nagybálázók szerepe, használata a takarmányáru szerepének kialakulásával, és a szalmafélék, kukoricaszár ipari felhasználásával egyre nő.





A bemutató utolsóként szereplő gépe a BiG X magajáró szecskázógép-család 500 Le-ős motorral szerelt változata volt (3. kép). A BiG X szecskázógép családtagjai „V” alakban szerelt különböző késszámú dobbal, 6, 8 és 12 hengeres motorral készülnek. A szecskaméret fokozatmentesen nagy tartományban állítható.

 


3. kép: a BiG X 500 szecskázó lucernaszenázs-készítés közben

 

 





A bemutatókon szereplő szálastakarmány betakarító gépeket a VALKON Kft. által forgalmazott Valtra traktorok legmodernebb típusai üzemeltették.



A különböző helyszíneken tartott regionális jellegû bemutató az eltérő kis- és nagy állatállománnyal rendelkező gazdaságok számára jelentett számos értékes információt.



Dr. Kelemen Zsolt

MGI – Gödöllő

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!