Sokoldalú munkagép növényápolásra, vetésre és talajmûvelésre - Güttler GreenMaster

Agro Napló
Már a cím is elárulja, hogy egy igazán sokoldalú gépet szeretnék bemutatni. Most biztosan sokan felkapják a fejüket, hogy ilyen nincs is, ami mindenre jó, az tulajdonképpen semmire sem jó igazán. Ezzel én is egyetértek, egyébként a Güttler GreenMaster nem is jó mindenre, viszont az alább felsorolt munkákra biztosan alkalmas. Ezt a vevõink is alátámasztják.  

A Güttler GreenMaster elsősorban növényápolási feladatokat hivatott ellátni. Minden kaszálás után ajánlott a gyepeket felülvetni, illetve a talajfelszínt takaró növényi szármaradványokat fellazítani. A vetőgépnek köszönhetően egy menetben a gyep felülvetése is megvalósítható. Ez azért fontos, mert a gyep termőképessége ezzel a módszerrel hosszú időn keresztül fenntartható. A simító további előnye, hogy a talajfelszínt, vakondtúrásokat elsimítja, így a kaszálógép élettartamát is növeli. A hengerezés már önmagában is jótékony hatással van a termésmennyiségre, hiszen a Güttler-henger oly mértékben sérti a szárat, amely intenzív bokrosodásra készteti a növényt. Az említett növényápolási munka nemcsak gyepek, hanem egyéb szálastakarmányok, mint például lucerna esetében is alkalmazható.

A gép a zöldtrágyanövények termesztésében is kulcsfontosságú szerepû, mert a megfelelően előkészített talajból egy menetben képes magágyat készíteni, illetve a vetést elvégezni. Ez azért fontos, mert a zöldtrágyanövények termesztéséből adódó eredmények financiálisan közvetlenül nem kézzel foghatók, viszont ezzel a gépkombinációval a termesztés költsége csökkenthető.

A HarroFlex simítós borona önmagában is, és a Güttler-hengerrel együtt is használható, így az aprómagvak, mint például mák, vagy lucerna számára készíthető finom magágy.

 

A költségek oldaláról nézve, egy ilyen gép nem olcsó, egyébként egész évben, többféle munkára is használható. Az egymenetes mûvelésnek köszönhetően a felhasznált üzemanyag mennyisége csökkenthető. A gép 3 méteres munkaszélességtől 9 méteres munkaszélességig áll a gazdálkodók rendelkezésére.

 

Páska Norbert

agrármérnök-tanár

www.guttler.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 16:03