2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

OTP Bank - megbízunk egymásban

Agro Napló
A jelenlegi gazdasági helyzetben egyre nehezebb talpon maradni, a gazdálkodások forráshiánnyal küzdenek, ami problémát jelenthet fejlesztéseik, sõt, sokszor napi mûködésük kapcsán is. Ilyen helyzetekben nyújthat megoldást a külsõ forrás. Szabó István, az OTP Agrár Ügyfélkapcsolati Fõosztályának vezetõje arról beszél, hogy az agrárvállalkozásoknak milyen lehetõségei vannak likviditásuk biztosítására és fejlesztési céljaik megvalósítására.  

Az OTP Bank egyre nagyobb hangsúlyt fektet az agrárvállalkozások kezelésére. Minek köszönhető ez?

Bár az OTP elsősorban lakossági bankként él a köztudatban, az agrárvállalkozások finanszírozásában is meghatározó szerepet játszik, és tovább szeretné erősíteni a pozícióját ezen a téren. Egyrészt az OTP Bank elegendő forrással rendelkezik ahhoz, hogy az agrárvállalkozásoknak hitelt biztosítson, amelyhez management szintû elköteleződés is társul. Másrészt az agráriumnak folyamatos fejődésre és termelési hatékonyság növelésre van szüksége, elegendő csak a növekvő népességre és az élelmezéshez szükséges feltételek biztosítására gondolni. A lehetőségek hatékonyabb kiaknázásához azonban javítani kell az ágazat finanszírozási helyzetét.

 

Milyen tapasztalatai vannak az ágazat finanszírozási helyzetét illetően?

A mezőgazdasági vállalkozások finanszírozása alapvetően a bevételekből, a hitelekből, a szállítói kapcsolatokon keresztül és támogatásokból valósul meg. A mezőgazdaság tőkeigényes ágazat, ezért a gazdálkodók a mûködéshez jelentős külső forrásokat vesznek igénybe, sőt a beruházások nagy része sem oldható meg kizárólag saját erőből. A mezőgazdasági termelést és a terméshozamokat döntő mértékben befolyásolják a biológiai-természeti adottságok és az időjárási körülmények. Emiatt jellemző az árak, a jövedelmek és persze a hozamok évenkénti hullámzása, amely a bevétel kieséséhez vezethet és a többletkiadásokon keresztül likviditási zavarokat okozhat.

 

Hogyan járul hozzá a helyzet javításához az OTP?

A célirányos hiteltermékek kialakítása és az ügyfelek számára megfelelő konstrukciók létrehozása nagyon fontos, ezért az OTP Bank igyekszik élen járni a termékújításokban is. Tudni kell azonban, hogy a megfelelő pénzügyi kimutatással rendelkező és pénzügyileg kedvezőbb helyzetben lévő agrárvállalkozások könnyebben kapnak hitelt. A kis- és közepes méretû családi gazdaságok helyzete sokszor nehezebb, mint nagyobb társaiké, ám az állami garancia intézmények segítségével fokozatosan táguló körben az ő hitelezésük is megoldható.

 

Milyen speciális vagy új konstrukciót tudnak ajánlani a gazdálkodások számára?

Gyakran az agrárvállalkozók átmeneti likviditási problémákkal küzdenek, mert váratlan kiadásaik keletkeznek, vagy vevőik későn fizetnek. Az ilyen típusú finanszírozási problémákra ajánljuk az OTP Agrár Folyószámlahitelt, vagy az államilag támogatott Agrár Széchenyi Kártyát, amelyet az OTP az elsők között vezetett be. Forgóeszköz beszerzésekhez pedig elsősorban a többéves területalapú támogatást előfinanszírozó Zöldkártya Hitelt ajánljuk, amelyet az idei évtől még kedvezőbb kamatfeltételekkel, könnyített fedezeti háttérrel és egyéb egyszerûsítésekkel kínálunk. A beruházásokat és fejlesztéseket tervező ügyfeleknek pedig egyedi konstrukció kialakítására is lehetőség van, amelybe az EMVA és egyéb támogatások előfinanszírozása is beletartozik.

Bár az OTP rendelkezik megfelelő saját forrással, de érdemes megemlíteni a támogatott agrárhitelek felhasználási lehetőségeit is. Az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram keretében a vállalkozások például olyan kedvezményes kamatozású hitelhez juthatnak, amelyek első sorban az állattenyésztés és növénytermesztés versenyképességének javításához járulnak hozzá. Információink szerint ezt a hitelprogramot a jövőben tenyészállat vásárlásra is fordíthatják majd a gazdák.

A finanszírozásban fontos kérdés a fedezeti háttér is, így a hitelhez jutást az is könnyítheti, hogy, a hitelek fedezeteként elfogadjuk a termőföldet is, melynek befogadási értékét ez év elejétől jelentősen megnöveltük.

 

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Generációváltás és innováció

Generációváltás és innováció

Számos médium, kutatás foglalkozik a generációváltással, viszont a családi vállalkozásokról, amelyekben végbe mehet ez a folyamat, már kevesebb szó es...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!