2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Õszi káposztarepce hibridválasztás tapasztalatok alapján és következetesen

Agro Napló
A mezõgazdasági termelés eredményességét az idõjárás alakulása alapvetõen meghatározza. Ez a megállapítás különösen helytálló napjaink repcetermesztésére. Mivel idõjárásunkat befolyásolni nem tudjuk, ezért a termesztés sikere érdekében technológiánk fejlesztése jelentheti az egyik utat a termésbiztonság és a jövedelmezõség növelése felé. A siker másik kulcsa a tapasztalatokon alapuló fajtaválasztás lehet.  

Az igényekhez illeszkedő nemesítés és a szakszerû fajtaválasztás egyaránt nagy felelősség. Nagyon fontos tehát, hogy a nemesítés lépést tartson a folyamatosan változó igényekkel, a termelő pedig tisztában legyen saját termőhelyi adottságaival és naprakész legyen a nemesítés legfrissebb eredményeit illetően. Ez idő tájt adódik a kérdés: Milyen hibridet válasszunk tehát az őszi repcevetéshez?

Tapasztalataink szerint érdemes differenciált fajtahasználatban gondolkodni, hiszen a termőterület adottságainak, a termelés színvonalának figyelembe vételével megválasztott hibrid már önmaga 20–25%-ban képes meghatározni a termesztés eredményességét. Mindenképpen célszerû évről évre áttekinteni a rendelkezésre álló repce vetőmag választékot és a májusi–júniusi fajtabemutatókon szerzett gyakorlati tapasztalatok alapján levonni a következtetéseket. Ezek segítségével összegezhetjük a legfontosabb értékmérő tulajdonságokat, megkönnyítve ezzel véleményünk megfogalmazását és a végső döntés meghozatalát.

A RAPOOL szerint az innováció motorja a gyakorlat igényeire alapozott nemesítés. Mindezt jól mutatja, hogy a már évek óta termesztett és a 2012-ben bevezetésre kerülő csúcs hibridjeink egyaránt élen járnak a nagy mag- és olajtermésen túl több más agronómiai tulajdonság tekintetében is.

Az idei év egyedülálló újdonságainak számítanak az immár nagyüzemi körülmények között is megjelenő, imazamox gyomirtó szer hatóanyaggal szemben ellenálló hibridjeink. A RAPOOL a Clearfield® gyomirtási rendszerhez két választási lehetőséget is biztosít, melyek az EDIMAX CL és a CLIFTON CL névre hallgató hibridek. Ezek a genotípusok kiváló partnerei lehetnek a gyakorlat igényei alapján megfogalmazott, a keresztes virágú gyomokkal szemben is kiváló hatékonyságot biztosító, új gyomszabályozási rendszernek. A BASF által javasolt gyomirtási technológia és a RAPOOL fenti hibridjeinek együttes alkalmazása így számos előnyhöz juttathatja a repcét szélsőséges gyomnyomású területeken termelő vagy termelni kívánó hazai gazdaságokat. Az EDIMAX CL közép-korai virágzású és érésidejû, a CLIFTON CL virágzásában korai, érésidejében közép-korainak tekinthető. Mindkét herbicidtoleráns hibrid nagy magtermés mellett alkalmas átlagos olajtartalommal rendelkező árumag előállítására.

A hagyományos gyomszabályozásban részesíthető, nem herbicidtoleráns genotípusok idei választéka továbbra is igen gazdag. Ezeknek a hibrideknek egyik kiemelkedő képviselője a VISBY, amely – Európa piacvezető hibridjeként – termésképzésben igen nagy stabilitást mutat és nem hajlamos a kipergésre. Mindezt eltérő adottságú évjáratokban és termesztési környezetben is produkálja, ami a VISBY kiváló adaptációs képességeiből ered. Igen jó alkalmazkodóképességet mutat a talajadottságokkal szemben, kiegyenlítetten fejlődik valamennyi hazai talajtípuson. Vetésidőre nem érzékeny. Igen intenzív őszi fejlődés jellemzi, ezért normál és nem szélsőségesen késői időben történő vetését javasoljuk. A legjobb fómatoleranciájú hibridek közé tartozik, emellett állóképessége is kiváló. Egyedülálló homogén érésének köszönhetően rendkívül jó a betakaríthatósága.

 


 

 

SHERPA hibridünk szintén jó családból származik, hiszen nemesítési szempontból a VISBY-genetika legújabb képviselője. Valódi kontinentális fajta, azaz kiválóan képes ellensúlyozni a hazai viszonyokra jellemző éven belüli szélsőséges időjárási hatásokat, elsősorban a fellépő száraz periódusokat. A SHERPA kora tavasszal fejlődésnek indul, így az elsők között képes regenerálódni. További értékes tulajdonsága, hogy a RAPOOL portfóliójának legszélesebb vetésidő intervallumával rendelkezik.

COMPASS nevû hibridünk 2012-ben, üzemi körülmények között a kompenzációs képesség új bajnoka lett. Robosztus habitus és fokozott elágazóképesség jellemzi, mellyel az egyenetlen, heterogén kelésekben is képes bizonyítani fenológiai sajátságaiból adódó, jó térkitöltő adottságait. Sőt, a COMPASS kifejezetten igényli az átlagosnál nagyobb térállást, ami 30–35 termőtő/m2 mellett kiugró termésképzést tesz lehetővé számára. Télállósága kiváló, hiszen őszi fejlődése során a legmélyebben elhelyezkedő tenyészőcsúccsal rendelkezik.

XENON hibridünk a RAPOOL portfólió virágzásban és érésidőben is legkorábbinak számító genotípusa. Vele kezdhetjük a vetést és később majd a betakarítást is. Bátran alkalmazhatjuk a korai és normál vetésidőben egyaránt, mert ősszel visszafogottabb, de harmonikus fejlődés jellemzi. A korai vetésidőben sem hajlamos az őszi szárba indulásra. A fajtakísérletek és az üzemi vizsgálatok alapján kifejezetten egészséges hibrid, átlag feletti olajtartalommal, biztos olajbonifikációval.

Talajaink országon belüli változatossága ismert, de annak táblán belüli heterogenitása esetenként szintén jellemző adottság, melynek szélsőségeit a legkiválóbban HAMMER nevû hibridünk képes kompenzálni. A hibrid további értékei között a jó állóképesség és nem utolsó sorban az extra magas olajtartalmú termést képző sajátságai emelhetők ki.

Aki kifejezetten kompakt, középmagas habitusú, nagy termőképességû, évek óta a hazai vetésterületen jól bizonyító hibridet keres, annak a ROHAN a legjobb választás: nagy termőképessége, kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságai (erőteljes kezdeti fejlődés, kiváló állóképesség, stressztolerancia) elsősorban a jobb termőhelyeken jut érvényre. Nem véletlen, hogy nemcsak itthon az egyik legsikeresebb hibrid évek óta, de Csehországban is a legnagyobb területen termesztik, megelőzve minden versenytársát.

A RAPOOL Hungária Kft. portfóliója a fent említett hibridekkel biztosítja a legkülönbözőbb termelői igényekhez illeszkedő választás lehetőségét.

 

Varga Gábor

Fejlesztési vezető

RAPOOL Hungária Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
InV1266 CL – A teljesség igényével

InV1266 CL – A teljesség igényével

A Clearfield® repcehibridekkel szemben sokféle elvárást támasztanak a termelők. A rugalmas gyomirtási lehetőség mellett legyen kiváló a termőképessége...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!