2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Milliárdok a szántóföldrõl

Agro Napló
Mezõgazdasági melléktermékekre épült erõmû Pécsett – Új jövedelemforrás a gazdálkodóknak  

Többletbevételi lehetőséget teremt a gazdálkodók számára a PANNONPOWER HOLDING Zrt., amely idén ősszel adja át bálázható lágyszárú mezőgazdasági melléktermékek eltüzelésére alkalmas kazánját Pécsett. A 35 MW beépített villamos teljesítményû erőmû nemcsak a szántóföldeken keletkező melléktermékeket, hanem a gyepterületek és árokpartok gondozásából származó lágyszárú növények báláit is fogadni tudja. Az energetikai társaság évente mintegy 3,5 milliárd forintot költ majd tüzelőanyagra.

 


 

 



A kalászosok szalmája, a kukorica- és a napraforgószár, de akár a repce vagy a szója szára is alkalmas tüzelőanyagnak a pécsi erőmû legújabb biomassza-tüzelésû kazánjában. A bálázható lágyszárú mezőgazdasági melléktermékeket elégetni képes kazán idén ősszel kezdi meg mûködését.



Évente megközelítőleg 240 ezer tonna tüzelőanyagra van szükségünk, ennek 90%-a mezőgazdasági melléktermék, 10%-a pedig energianövény lesz – mondta el Rudolf Péter, a pécsi erőmû tüzelőanyag-ellátásáért felelős Pannon-Biomassza Kft. ügyvezetője. – Tüzelőanyagra mintegy 3,5 milliárd forintot fogunk évente költeni, amivel beszállítóink jelentősen növelhetik bevételeiket.



A folyamatosan változó agrárpiaci körülményekkel szemben az erőmû kiszámítható, stabil és biztos jövedelem-kiegészítési lehetőséget jelent. Ráadásul előfordulhat, hogy a gazdálkodók az erőmûnek értékesített melléktermékek után előbb jutnak bevételhez, mint a betakarítást követően esetleg hónapokkal értékesített terményeik után, ami javítja fizetőképességüket. A hosszú távú szerződések révén a termelők hitelképessége is javulhat.



Nemcsak szántóföldekről, hanem a csatornapartokról, benőtt csatornákból, elgyomosodott, nem mûvelt területekről, de akár a gyepterületekről is érkezhet a lágyszárú tüzelőanyag, ami a tulajdonosok számára duplán előnyös lehet – tette hozzá Rudolf Péter. – A gyepek gondozásához kötött EU-s agrártámogatás lehívása ugyanis könnyebbé válhat, hiszen a kaszálás immár nem pusztán költséget jelent, hanem bevételt is hozhat: a lekaszált fû bebálázva szintén alkalmas tüzelőanyagnak, így tovább növelheti a tulajdonosok jövedelmét.



Az erőmû éves tüzelőanyag-igénye a Pécs 100 kilométeres körzetében, vagyis az erőmû beszállítási területén keletkező mezőgazdasági melléktermékeknek alig 3,5%-át teszi ki, így a biomassza-tüzelésû kazán ellátása nem veszélyezteti sem az állattartás igényeit, sem a talaj tápanyagtartalmának megújítását. Ezzel szemben az új erőmû többlet széndioxid-kibocsátás nélkül járul hozzá ahhoz, hogy Pécs város több mint 31 ezer távfûtéses lakásának és 450 közintézményének fûtéséhez szükséges hőmennyiséget 2012-től gyakorlatilag teljes egészében megújuló energiából állítsák elő.

 


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!