2024. április 29. hétfő Péter

Kalászos növényvédelmi stratégia a vízmegõrzésért

Agro Napló
Amióta az idõjárási adatokat feljegyzik Magyarországon, az elmúlt esztendõ bizonyult az egyik legszárazabb évnek. Sajnos a téli félév csapadéka is kevés volt ahhoz, hogy a talajok vízkészletét feltöltse. Gyakorlatilag a 2012-es tenyészidõszak aszállyal kezdõdött és e sorok papírra vetésekor folytatódott, sõt fokozódott. Ebbõl következik, hogy az idei évben az lesz a kulcskérdés, hogy mennyi vizet tudunk megõrizni a növényeinknek, és hogy ezt a vizet milyen hatékonysággal tudják hasznosítani! Az aszálykárokat több lépésben mérsékelhetjük a gabonáinkban.  

A gyomirtás során a gyomirtó szer hatáskifejtésének sebessége döntő. A lassan ható (főleg SU) herbicidek több esélyt (időt) hagynak a gyomoknak a vízért folytatott versenyben. Az Aurora® Full vagy az Aurora® Super napok alatt pusztítja el az összes kétszikû vízpazarló gyomot, esélyt adva a gabona töretlen korai fejlődéséhez.

 



 





A gyomirtás időszakában használjunk réztartalmú lombtrágyát! Elegendő mennyiségû réz hiányában a kalászosok fotoszintézise (fénymegkötés és szárazanyag-előállítás) gyenge hatékonyságú. Wuxal® Réz TOP kezelés hatására a kalászosok fotoszintézise maximálisan fog pörögni!

 


 

 





Száraz időszakban részesítsük előnyben a folyékony nitrogén fejtrágya formákat, melyek levélen keresztül is tökéletesen felszívódnak! Ügyeljünk azonban a perzselési veszélyre! A leperzselt gabona behozhatatlan hátrányba kerül. Az Azospeed® kijuttatását két-három nóduszos állapottól javasoljuk a perzselés legkisebb veszélye nélkül. A tápanyagokkal jól ellátott kalászos a rendelkezésére álló vizet sokkal jobban hasznosítja, vagyis több száraz anyagot (termést) tud előállítani.

 

 


 

 






Figyeljünk a kártevőkre! A vetésfehérítő hámozgatja a levelet, a sebzéseken fokozódik a párologtatás. A levéltetû a szívogatásával pazarolja el a búzánk vizét. Ellenük használjunk Fury® 10 EC rovarölő szert!



Tartsuk egészségesen a növényállományunkat! Ennek több oka van. A beteg növény sokkal több vizet párologtat mint az egészséges. Ráadásul a beteg növényben a légzés fokozódik, vagyis a megtermelt asszimilátáknak egyre nagyobb részét fogja ellélegezni, így a termésünket csökkenti. Védekezés nélkül a lisztharmat 20–30%-os, a rozsdabetegségek akár 50–60%-os termésveszteséget okozhatnak. A foltbetegségeknél (pirenofóra és szeptória) valamint a fuzáriózisnál a veszteség mértéke 10–30% közötti.

 

 



Mivel ezek a betegségek általában két eltérő időpontban fertőznek, ezért két védekezés szükséges. Ha csak egy védekezést hajtunk végre, akkor egyes betegségek ellen későn, míg mások ellen túl korán védekezünk és ez mindenféleképp a hatékonyság rovására megy.



A más-más időszakban végzett kezelésekhez az eltérő követelményeknek megfelelő gabona gombaölő szert kell választanunk.



Amennyiben nincs egészséges lombozat, akkor a szemek nem telnek ki megfelelően. A lombvédelemhez (szárbaindulás és 2-3 nóduszosos állapot között) olyan fungicidet kell használnunk, amely:



- az ilyenkor előforduló minden betegség ellen hatékony,

- egyenletesen oszlik el a növényben, védetlen felületet nem hagy,

- gyorsan felszívódik, hirtelen támadó zápor nem mossa le,

- kombinálható a gyomirtó szerekkel, szárszilárdítóval,

- kiválóan keverhető lombtrágyákkal (Wuxal® Réz, Jello, Agriplant® Kalászos).



Ezeket a feltételeket tökéletesen kielégíti az Eminent® (125 g/l vízben oldott tetrakonazol) kalászos gombaölő szer.

 


 





Ha a kalász egészsége sérül, akkor mennyiségi és minőségi kárt fogunk elszenvedni. A kalászvédelemhez (melyet a kalászhányás, ill. a virágzás kezdetére időzítsük) olyan fungicidet kell használnunk, amely:



- kiemelten hatékony szárazabb időszakban a rozsdák, míg csapadékos időben a kalászfuzáriózis ellen és természetesen a többi, ilyenkor előforduló betegségek ellen is hatékony,

- gyorsan felszívódik, hirtelen támadó zápor nem mossa le,

- a lepermetezett részeken (kalász és zászlóslevél) egyenletesen eloszlik és kiválóan tapad,

- kombinálható a rovarölő szerekkel (Fury® 10 EC),

- keverhető lombtrágyákkal (Jello, Wuxal® Grano),

- keverhető folyékony fejtrágyával (Azospeed®).



E követelményeknek megfelel a Green Star® (200 g/l tebukonazol + 100 g/l trifloxistrobin) gabona fungicid. A Green Star a kalászos fungicidek között az egyetlen olyan gyári kombináció, ahol a srtobilurin hatóanyag mellett a fuzárium ellen kiemelkedő hatást nyújtó nagy adagú tebukonazol található.

 


 

 



A felhasználás során feltétlenül tartsuk szem előtt, hogy a kórokozók eltérő időjárási körülmények között, ennek megfelelően eltérő időben fertőznek. A különböző kalászos gabona fajták betegség ellenálló képessége nagymértékben befolyásolja a védekezések számát és azok időzítését. Lehetőleg mindig preventíven, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor védekezzünk.

 



Vig József

Kwizda Agro

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!