Élet költözött a talajba

Agro Napló
A Rezes Farm Kft-t 1997-ben alapította Rezes Gábor. A cég székhelye Debrecenben, a fióktelephelye Váncsodon található, tehát bihari tájon, a Berettyó térségében gazdálkodnak. Hagyományos növénytermesztést jelenleg 330 hektáron folytatnak, a szerves trágyát juhászatukból nyerik. A talajélet fenntartásához, élénkítéséhez Phylazonit baktériumtrágyát használnak.

Meghatározó növényeik a kalászosok - őszi árpa ás őszi búza -‚ a kukorica, napraforgó és a repce, melyeket részben réti, részben réti agyagos talajon termesztenek. Tápanyag-gazdálkodásuk az összetett jelzővel illethető. Évente 15-20 hektárra adnak szerves trágyát, ásványi alaptrágyát ősszel csak az őszi búza és az őszi káposztarepce kap. A búza alá 200 kilót adnak az úgynevezett 15/15/15-ös mûtrágyából, míg az őszi káposztarepce alá speciális, nagyobb kéntartalmú mûtrágyát szórnak ki. Az őszi árpát tavasszal fejtrágyázzák hektáronkénti 80 kilogramm nitrogén hatóanyaggal, az őszi búza és az őszi káposztarepce alá a tápanyagból 100-100 kiló kerül. A napraforgó alá 85 kiló hatóanyagnak megfelelő nitrogént adagolnak, míg a kukorica 110 kiló nitrogént kap.




A tápanyag utánpótlás fontos elemeként Phylazonitot a kapások alá a vetéssel egymenetben, a magcsatornába juttatnak ki. Kukorica és napraforgó alá hektáronként 15 litert adagolnak, miközben a mûtrágya vagy szinten marad, vagy kevesebbet szórnak belőle. Rezes Gábor tapasztalatai szerint a készítmény hatására a növények hozama stabilizálódott - a napraforgó termésszintje például a korábbi 2,5 tonnás hektáronkénti hozamról magabiztosan a 3 tonnás átlag fölé emelkedett -‚ s már a kisebb-nagyobb aszályok sem okoznak termésingadozást. Az elmúlt 5 év eredményeit tekintve elmondható, hogy nem csak a termelés színvonalát stabilizálták, de előreléptek a hozamszintekben és az egyes évjáratok közötti különbség is kiegyenlítettebbé vált. Ráadásul a Phylazonit kijuttatása roppant egyszerû: a traktorra szerelt elektromos pumpa ebben tökéletes „partner”.

 

A Phylazonit fontos felhasználási módja emellett, amikor tarlókezelésre alkalmazzák. Korábban csak a nyári betakarítású növények (őszi árpa, őszi búza, őszi káposztarepce) aratása után juttattak ki hektáronként 15 liter cellulózbontó baktériumos Phylazonitot, de az eredmények láttán a jövőben ezt alkalmazzák majd a kukorica ás a napraforgó aratása után is. A terméket egymenetben a tárcsázással, a felszerelt szórókeret segítségével juttatják ki.





Nem kísérleti, hanem tapasztalati eredmény az, ami szintén a Phylazonit jótékony hatását bizonyítja: a Rezes család tavaly a Bunge-tól az olajtartalom miatt a napraforgóra felárat kapott, az őszi káposztarepcénél pedig a 120 ezer forintos alapárra még 10 ezer forintos olajprémiumot is fizettek.





A farm vezetője, Rezes Gábor szerint „ha rendszeresen alkalmazza valaki a Phylazonitot, akkor a nitrogén mûtrágyázásnál az adagokkal visszább lehet lépni. Nagyon fontos, hogy kedvező irányba változtatja meg a talaj életét, hatására javul a talajszerkezet.”






Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!