Aktuális Támogatások

Agro Napló
A gazdálkodóknak június hónapban az egységes kérelemben igényelt támogatásokhoz papíralapon kötelezõen be kell nyújtaniuk például az EMVA MgTE támogatáshoz az EOV vetületi rajzot 2012.június 9-ig az illetékes megyei kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságához, a mezõgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás esetén pedig a 2012. július 30-ig a biztosítási szerzõdéseket az 53/2012 (IV. 3) számú MVH közlemény alapján az illetékes megyei MVH kirendeltséghez. A fent említett közlemény tartalmaz minden papíralapon beküldendõ nyomtatvánnyal kapcsolatos tudnivalót.  

A mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatáshoz papíralapon 2012. július 30-áig benyújtandó mezőgazdasági biztosítási szerződés másolatával egyidejûleg, amennyiben a szerződő fél nem a mezőgazdasági termelő, abban az esetben a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás igénybevételi feltételeiről szóló 67/2012 (V. 08) számú MVH közleményben rendszeresített nyomtatvány szerinti meghatalmazást kell kitölteni és postán beküldeni az illetékes MVH hivatal felé.

 

Az MVH 62/2012. (IV. 27.) számú közleménye

A mezőgazdasági területek erdősítése támogatás igényléséről



A támogatás igénybevételének feltételei

Támogatási kérelem akkor nyújtható be, ha az ügyfél:



- eleget tesz az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 23/2007. (IV. 17.) FVM rendeletben, és a támogatási rendeletben foglaltaknak,



- nem áll csőd-, felszámolási eljárás vagy végelszámolás alatt, továbbá ha a természetes személy ügyfél, nem áll gazdálkodási tevékenységével összefüggő végrehajtási eljárás alatt,



- rendelkezik az erdőről és az erdő védelméről szóló 1996. évi LIV. törvény 35. §-a, vagy az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény alapján az erdészeti hatóság által kiadott erdőtelepítési engedéllyel.



A támogatás részletes feltételeit a közlemény 4. számú melléklete szerinti Tájékoztató tartalmazza.



Az ügyfél köteles az erdőtelepítési első kivitelt legkésőbb a támogatási határozat jogerőre emelkedését követő második év május 15-ig megvalósítani.



A támogatási kérelem benyújtása

A támogatási kérelmet az MVH által rendszeresített nyomtatványokon, az erdőrészlet fekvése szerint illetékes megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságára (a címjegyzéket a támogatási közlemény 6. számú melléklete tartalmazza) postai úton kell benyújtani egy példányban.



A támogatási kérelem benyújtásának ideje: 2012. május 1.–június 30.



A támogatási kérelemcsomag részeként benyújtandó nyomtatványok

A támogatási kérelem nyomtatványai beszerezhetőek a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságain, az MVH megyei kirendeltségein, valamint letölthetőek a www.mvh.gov.hu weboldalról, a Közlemények menüpontból, valamint a www.mgszh.gov.hu honlapról.



A nyomtatványok kitöltésekor kérjük, olvassa el a közlemény 3. számú melléklete szerinti Kitöltési útmutatót és használja az Erdőtelepítési állománytípusok listáját!



A mezőgazdasági területek erdősítése támogatási kérelemcsomag nyomtatványai:



- Mezőgazdasági területek erdősítése támogatási kérelem főlap (D0400-07).



- Mezőgazdasági területek erdősítése támogatási kérelem betétlap (D0401-02).



Csatolandó mellékletek:



- Egyedi blokktérkép(ek): a támogatási kérelem mellékleteként a betétlapokon megjelölt, minden egyes fizikai blokkhoz kapcsolódóan egyedi blokktérképet kell beküldeni. Egyedi blokktérképet az Egyedi blokktérkép igénylőlap (G015D) nyomtatványon lehet igényelni.



- Ha a telepítés nem saját tulajdonú, vagy más személy jogával terhelt ingatlanon valósul meg, az azt igazoló okirat, miszerint a kérelmező jogosult a telepítést megvalósítani, és az ingatlant a támogatási időszakban és az azt követő legalább öt évben használni.



- A hatályos társasági szerződés másolata, amennyiben az igénylő ügyfél gazdasági társaság.



- Az illetékes természetvédelmi hatóság erdősítésre vonatkozó támogató nyilatkozata, amennyiben az ügyfél az erdősítést nem védett és nem NATURA 2000 gyepterületen kívánja megvalósítani.



- Családi gazdaság nyilvántartásba vételéről szóló határozat másolata, amennyiben a jövedelempótló támogatás alapját képező egységes területalapú támogatást nem az erdőtelepítési támogatást kérelmező, hanem a családi gazdaság más tagja vette igénybe.



További csatolandó melléklet, amennyiben regisztrációs kötelezettségének a kérelem benyújtásával egyidejûleg tesz eleget:

A kitöltött G0001-12-1 nyomtatvány másolata.

 

 



Az MVH 69/2012. (V. 17.) számú közleménye

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a termelői csoportok létrehozásához és mûködéséhez nyújtandó támogatás 2012. évi kifizetésének igényléséről



Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a termelői csoportok létrehozásához és mûködéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 59/2007. (VII. 10.) FVM rendelet 7. § (1) bekezdése, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet 8. § (1) bekezdés a) pontja alapján az MVH által kibocsátott, 2008.,2009., 2010. és 2011. évi támogatási kérelmet jóváhagyó, illetve részben jóváhagyó határozattal rendelkező ügyfelek kifizetési kérelmet jogosultak benyújtani.



A kifizetési kérelem benyújtása

A termelői csoportok létrehozásához és mûködéséhez nyújtandó támogatáshoz kapcsolódó kifizetési kérelmet az MVH által rendszeresített nyomtatványokon, az MVH Központi Hivatalának címére (1385 Budapest 62. Pf. 867) postai úton kell benyújtani egy példányban.



A 2012. évben a kifizetési kérelem benyújtására 2012. június 1. és június 30. között nyílik lehetőség. A benyújtási időszak utolsó napja (2012. június 30.) munkaszüneti nap, ezért a kifizetési kérelem legkésőbb 2012. július 2-án adható postára.



A kifizetési kérelem nyomtatványai

A termelői csoportok létrehozásához és mûködéséhez nyújtandó támogatás kifizetési kérelmének nyomtatványai:



- Termelői csoportok létrehozásához és mûködéséhez nyújtandó támogatás, Kifizetési kérelem Főlap (D0604-05) jelen közlemény 1. számú melléklete szerint.



- Termelői csoportok létrehozásához és mûködéséhez nyújtandó támogatás, Kifizetési kérelem Betétlap (D0605-05) jelen közlemény 2. számú melléklete szerint.



Csatolandó mellékletek:



- Éves beszámoló (mérleg és eredménykimutatás) hiteles másolata.

A számviteli törvény (2000. évi C. tv.) szerinti éves beszámolót a kifizetési kérelem benyújtásának évét megelőző évre (jelen esetben 2011. évre) vonatkozóan kell csatolni.



- Analitikus nyilvántartás.

A támogatás alapjául szolgáló termelési értékről analitikus nyilvántartást kell csatolni a kérelemhez. Az analitikus nyilvántartásban kizárólag a kérelemben feltüntetett tagoknak az elismert termékre vonatkozó értékesítési adatait kell megadni! Az analitikus nyilvántartásnak a Kifizetési kérelem Főlapon (D0604-05) és a Kifizetési kérelem Betétlapokon (D0605-05) feltüntetett értékesítési adatokat kell alátámasztania, és elkülönítetten kell tartalmaznia az elismerési okirat dátumát megelőző, és az azt követő időszakra vonatkozó értékesítési adatokat.



Forrás:

www.mvh.gov.hu

www.fvm.hu 

www.mgszh.gov.hu 

www.agrarkamara.hu



Hegedûs Szilvia

Berta Dávid

Dömötör Károly

MVH FÖPEKI

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?