A repce minden szeme kincs!

Agro Napló
A 2011-12 es szezon a repcetermesztõk számára várhatóan az egyik legkeserûbb emlékû évjárat lesz. A repce az a növény, melyre a vegetáció idõjárási körülményei az eddigiek során a legkedvezõtlenebb hatással voltak. Azt megállapíthatjuk, hogy a termelési kedv a vetésterületi adatok alapján megvolt, hiszen közel 270 000 hektáron vetettek repcét a gazdálkodók.  

A repce iránt az utóbbi években élénk kereslet mutatkozott és ez a termelők számára is elfogadható, jó felvásárlási árszínvonallal párosult. A 2011-es őszi évszázados szárazsági rekord a repceállományok sorsát már ősszel megpecsételte. Sok helyen a repce ki sem kelt, vagy nagyon rosszul kelt, így egyenetlen, gyenge állományok mentek a télbe. Aztán jöttek a kemény téli hidegek tovább gyengítve-tizedelve a repcéket. Az ország több pontján a már szinte virágzás előtt vagy éppen virágzásban lévő növényeket tavaszi fagykár is érte, nem beszélve a folytatódó tavaszi szárazság kedvezőtlen hatásairól. Közel 100 000 ha-on pusztult ki a repce és a túlélők sem mutatnak igazán szép képet. Joggal várhatjuk, hogy legalább a túlélők számára jók a piaci kilátások, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy nemcsak hazai problémáról van szó, hanem Európa nagy repcetermelő országaiban is jelentős terméskiesés várható. Ilyen körülmények között tisztán kell látni, hogy rengeteg tudás, információ, eszköz és lehetőség van a kezünkben, de azért „a víz az úr”. Néha túlzott mennyiségével, néha hiányával minden más tényező hatását felül tudja írni. Remélhetően a repcetermesztés iránti kedv a kedvezőtlen évjárathatás ellenére megmarad és az idei évben több szerencse is párosul hozzá.

 

 


 

 



A sikeres termesztés egyik fontos eleme továbbra is a megfelelő fajta kiválasztása. Reálisan akkor ítéljük meg a helyzetet, ha belátjuk, hogy csodamegoldás nincsen és éppen a felvázolt körülmények tükrében szó szerint a helyén kezeljük a fajták, hibridek eredményeit, hiszen ami az egyik táblán igaz, az 5 kilométerrel távolabb, ha arra éppen volt eső, már másképp van. A fajtaválasztásnál ezúttal célszerû a többéves tapasztalatokra támaszkodni. Ez nem zárja ki, hogy új fajtáknak szavazzunk bizalmat. Azt biztosan megállapíthatjuk, hogy az elérhető termésszintnek nem a fajták genetikai termőképessége a limitáló tényezője.





Arra biztatjuk eddigi és jövőbeli partnereinket, hogy válasszák a magas genetikai értéket képviselő fajtáinkat, vessék kiváló magjainkat, bármelyiket vetik, a magERŐ önökkel lesz!

 



Galankó Attila

Szakmai tanácsadó +36-30/2670-647

 

 


  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

A klíma hatása a hibridválasztásra

A klíma hatása a hibridválasztásra

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Német...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!