2024. május 5. vasárnap Györgyi

A kicsitõl a nagyig, avagy mit mutatott a TRS 2012

Agro Napló
Egyre nagyobb népszerûségnek örvend a Tavaszi Road Show, ami 2012-ben 4. alkalommal került megrendezésre. Összesen hat helyszínen mutatta be termékeit a kilenc gyártó és forgalmazó, március 26–31. között. Az Agro Napló két állomáson (Hobol és Vaskút) szerzett tapasztalatait írja le.  

 

A gyakorlati bemutatón összesen 12 gépkapcsolatot láthattunk. Minden eszközt a Case IH erőgépei üzemeltettek. A jelenlévő traktorok közül a legkisebb egy alap JXU 95 volt. A forgalmazó elmondása szerint Magyarországon az elmúlt 10 évben a legnagyobb számban értékesített erőgép. A St. Valentinban gyártott Puma CVX 165 8200 kg össztömegû, amit egy 6700 cm3-es, common-rail motor hajt. Összességében tágas kabin, egyszerû kezelőszervek jellemzik. A kisebb gazdaságok vezérgépeként is számolhatnak a Maxxum 115-tel, míg a nagyobbak esetében a növényápolás, vetés, mûtrágyaszórás stb. munkákban segédkezhetnek. Erőforrása egy 6700 cm3-es közös nyomócsöves motor. A kabin és a motor teljesen megegyezik az előbb bemutatott Puma típussal. Különbség a két traktor hajtómûvében keresendő. Alapfelszereltségben rugózott kabinnal ellátott. Emelőkapacitása 6,5 t, az első híd terhelhetősége 5 t körül van, amit jól demonstrált a mellső függesztésû magágykészítő és a rászerelt homlokrakodó. A Case IH Magnum 260 névleges teljesítménye 260 Le. A típus már az SCR-technológiát hasznosítja, amely mintegy 15%-os üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé. A kiállított modell 13,5 t, 8000 kg-ig súlyozható. A függesztőberendezés emelőkapacitása 9200 kg. A vaskúti helyszínen a házigazda jóvoltából egy Steiger nagytraktor is szerephez jutott.

 

Az Invest Kft. az erőgépek mellett egy 24 méteres Tecnoma Tecnis 3100-24 szántóföldi permetezőt, egy 6-soros kukorica és napraforgó vetésére alkalmas MaterMacc szemenkénti vetőgépet is bemutatott, de röviden ismertették az Agrisem mélylazító, illetve a lazítás, mint munkamûvelet előnyös tulajdonságait is.

 



A talajmûvelő eszközök közül elsőként egy szántóföldi kultivátor, a Güttler PrimusPlus 300 mutatkozott be. A 3 m munkaszélességû gép kifejezetten tarlóhántásra és a szántás kiváltására alkalmas. A mûvelőelemek tekintetében elöl két sorban szárnyaskapák láthatók, amit szintén két sorban elhelyezett tárcsasor követ. Hátul egy teljes munkaszélességet lefedő Güttler simplex henger munkálja el a képződő rögöket. Nehezebben mûvelhető talaj esetén a kultivátor átalakítható 2,5 méteressé a két szélső kapa és a tárcsák eltávolításával. Szántáselmunkálásra, kedvezőtlen talajviszonyok esetén is jó magágykészítés valósítható meg a Földmester kompaktorral. A merev vázas LK30AS első eleme a már jól bevált simító előtét, amit 15 cm-es osztástávolságban szerelt rugós kapák követnek. A rögtörést egy Standard Güttler-henger végzi, ami önmagában is használható.



Az 5 m munkaszélességû függesztett SuperMaxx kultivátor könnyedén alkalmazható a tavaszi szántáselmunkálásra vagy az őszi tarlóhántásra egyaránt. A rugós kapaszárak öt sorban helyezkednek el a nagyobb anyagáramlás érdekében. Az eszköz elején négy kerék segítségével állítható a mélységtartás. Csapos kialakításuknak köszönhetően gyorsan megoldható. Szerephez jutott ugyanakkor egy PW48AS Compact henger is, ami előtt egy FlatSpring rugós talajsimító előtét egyengette a talajt.



Az egy menetben történő magágykészítés és vetés megvalósításához mutatta be a gyártó a traktor front részéhez csatlakoztatható DX30+ZV frontfüggesztésû magágykészítő eszközét. A talajszerkezet kialakításáról és a magágykészítésről a három sorban elhelyezett kapák és egy duplex elrendezésû henger gondoskodik.

 

 


Maxxum 115 a Güttler DX30+ZV frontfüggesztésû magágykészítőjével











A GreenMaster 640 egy 6 méteres gyepápoló, amely 3 gép kombinációjából áll össze: az elején található egy 6 m-es HarroFlex simítós borona, a 2. egység egy Güttler standard henger, míg a 3. egy pneumatikus aprómagvető-egység, ami egy ütközőlapos megoldással juttatja ki a vetőmagot a henger elé.



Folytatva a sort a talajmûvelőkkel a Pöttinger Synkro 3003 szántóföldi kultivátor univerzálisan használható nyári tarlóhántáshoz, viszont a szárnyas kapák eltávolításával egészen 30 cm mélységig le tudunk menni, átlazítható a talaj. A grubber kaparendszere nyírószeges biztosítású. A kapasor után található tárcsasor a talaj egyengetésére szolgál. Hátul egy ékgyûrûs henger látható, ami jó rögtörést biztosít. A henger segítségével állítható a munkamélység, emellett tömörítő is.



A Pöttinger Vitasem 302 mechanikus gabonavetőgépe 0,8 kg/ha-tól 400 kg/ha magmennyiség kijuttatásra alkalmas. A kiállított gép 1000 literes magtartállyal rendelkezik, nagyobbik testvére 4 méteres munkaszélességû és egy megnövelt 1400 literes tartállyal szerelt.



A vetőgépek sorát a Terrasem C6 pneumatikus mulcsvetőgép zárta, amely egy menetben végzi a talaj előkészítését, a vetést illetve a tömörítést 6 méteres munkaszélességben. Jó talajkövetéssel rendelkeznek, az adagolórendszer a lehető legpontosabban juttatja ki a vetőmagot. A nagy területhez nagy magtartály dukál, ez a C6 esetében 3000 liter.



A mozgó gépbemutatót követően egy Servo 25 függesztett eke tulajdonságait is megismerhették a jelenlévők.

 

 


Szemlélődők a Pöttinger C6 mulcsvetőgép mellett

 

 

 



A szomszédos erdőbe átlocsolva demonstrálták a Fliegl VFW egytengelyes vákuumos tartálykocsi hidromotoros vízszivattyúval felszerelt változatának nagy (2,7 bar) töltési nyomását, amely gyors permetezőtartály-feltöltést eredményez. A felszívást vákuumkompresszor (0,5 bar) végzi, az áttöltést a kijuttató ágba szerelt vízszivattyú. A Mischmeister keverő univerzálisan használható a mezőgazdaságban. Takarmány-, komposzt-, csávázandó szem, de ezek mellett betonkeverésre egyaránt használható. A függesztett eszköz öntöltő kanállal rendelkezik. A traktor TLT-ről kardánnal hajtható.

 

Elsősorban normál gabonaszállító pótkocsiként mutatták be a 23 m3-es Fliegl Gigant ASW 160-as letolókocsit, hiszen ahogy a bemutatón fogalmaztak „ahová az ajtón befér, ott le is ürít”. A felpakolt terményt a hidraulikus letoló rendszer egyszerûen kitolja magából rövidebb ürítési idő alatt, mint a billentők. A hátfal cseréjével könnyedén átalakítható átrakó- vagy trágyaszóró kocsivá.



 


Fliegl Gigant ASW 160 felnyitott hátfallal

 





A Bobcat S185 kompaktrakodóval mindenki megtalálja a maga számítását, mellesleg az egyik legjellemzőbb típus a mezőgazdasági felhasználásban, köszönhetően kompakt kialakításának és nagy adapterválasztékának. Erőforrása egy Kubota motor. 924 kg kapacitású, billenő terhelése 1849 kg.



A következő „kis” gép a Bobcat T770. A gép gumihevederes járószerkezetû, így előnye leginkább a laza szerkezetû talajokon hasznosítható. Univerzális feladatokhoz kiválóan alkalmazható.



2011-ben mutatkozott be először a Bobcat TL360 teleszkópos rakodó. Emelési magassága 6 méter, maximális kapacitása 3000 kg. A gép Perkins motorral szerelt és hidrosztatikus hajtással rendelkezik. A motor hosszanti irányban került elhelyezésre, segítve ezzel a karbantartás idejét és a hozzáférhetőséget. A tömbösített hûtő ferdén helyezkedik el a burkolat alatt, ami csökkenti a szennyeződés-lerakódást és nagyban segíti a tisztítást. A vezetőfülke teljesen megújult. Legszembetûnőbbek a nagy üvegfelületek, amik tökéletes kilátást biztosítanak. A szélvédő a kezelő feje fölé nyúlik, így kiváló rálátást biztosít a munkaeszközre a gém megemelt állapotában is.

 

 


Terménykanállal szerelt TL360-as

 

 



Első alkalommal volt résztvevője a Tavaszi Road Show-nak az Alliance gumiabroncsok kizárólagos magyarországi forgalmazója, a Bohnenkamp International. A bemutatott mezőgazdasági traktorabroncsokról (AGRI STAR) összességében elmondható, hogy a karkasz szerkezetének köszönhetően országúton és szántóföldön is jó úttartást biztosítanak, mintázatuknak köszönhetően zajszintjük alacsony, ugyanakkor nagy sebességtartományban (akár 65 km/h) és alacsony légnyomással is üzemeltethetők.



Mindemellett az Alliance a bemutatott mezőgazdasági talajmegmunkáló eszközökre, permetezőkre is széles minta- és méretpalettával rendelkezik, és mára a sorközmûvelő abroncsok vezető gyártójává vált.



Az Alliance tehát a mezőgazdaságban használatos minden gépre, eszközre, pótkocsikra átfogó megoldást kínál, még az egyedi igényekre is.





A megfelelő gumiabroncs megválasztása mellett ügyelni kell a gumiabroncsnyomás-szabályzásra is. Erre külön felhívták a gazdák figyelmét, illetve a Deraland Kft. által forgalmazott AIRBOOSTER nyomásszabályzóval be is mutatták a gyors mûveletet. Az abroncsnyomás-szabályzással növekszik a felfekvő felület és csökken a szlipp. Egy adott utat kevesebb kerékfordulattal tesszük meg, csökken az üzemanyag-felhasználás, illetve gyorsabban haladunk. Kisebb a talajtaposás és csökken a talajtömörödés. Összeségében akár 20%-os költségmegtakarítás is elérhető. E mellett bemutatták a svéd gyártmányú 4 m emelési magassággal és 2 t teherbírással rendelkező, traktorra szerelhető Quicke homlokrakodót, a 28 kN emelőteljesítményû Zuidberg fronthidraulikát, valamint a Scharmüller K80-as vonógolyós vontatási rendszert is. A gömb plusz csésze kapcsolat 30°-os dőlésszöget enged minden irányban. A kapcsolat hosszú élettartamú és szinte karbantartásmentes, amely csak a zsírzásra korlátozódik.

 

 


Dér Attila ügyvezető (Deraland Kft.) a gumiabroncsnyomás-szabályzás

fontosságára hívja fel a figyelmet

 

 



Az AGRO.bio BactoFil termékeinek (baktériumtrágya) kijuttatásához mutatott be a Farcenter Kft. egy ún. FieldJet fúvókát, ami egy 6-7 m széles lapos sugarú kijuttatást tesz lehetővé. Szintén lapos sugarú szórást eredményez a GreenMaster 640-es gépre szerelt Rét-Jet adapter, ami a traktor orr részén volt látható. A Tecnoma permetezőn összesen 8 db fúvóka szórásképét demonstrálták. Hat fúvóka a francia Albuz gyártmánya, melyek közül mindegyik kerámiabetétes, illetve hosszú élettartamú. A TeeJet termékei közül a StreamJet és AI3070 típusok mûködését szemléltették. Termékeik közül a Matrix Pro 840 G nyomkövető rendszer előnyeiről is szó esett.

 

 




Munkában a FieldJet fúvóka

 

 





Az Agreto 3-pont-felfüggesztésû mérlegrendszer az Agrárin Kft. saját terméke. A mérleg segítségével pontos számadatokat kapunk függetlenül a rakomány helyzetétől, és akár menet közben is végezhetjük a mérést. Beszerelése egyszerû, mûködéséhez 12-24 V szükséges. A mért eredmények egy kijelzőről olvashatóak le, ami a traktorfülkében kerülhet elhelyezésre. A mérleg mellett a iMetos meteorológiai állomások, növényvédelmi és időjárás-előrejelzési rendszereket ismertették.

 

 


Az Agreto mérlegrendszer kijelzője

 



A rendezvényről megállapítható, hogy jó hangulatban és a szakmaiság jegyében zajlott le, hasonló nagy látogatói számot kívánunk jövőre is!

 

KÉPGALÉRIA



-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

Talajművelés – de hogyan?

Talajművelés – de hogyan?

A koronavírus-járvány által kialakult helyzet ellenére a szemnek igen kellemes látvány, ahogy a mezők alakulnak. A szárazság és a késői fagyok ellenér...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!