2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Szaktanácsadó válaszol

Agro Napló

Mekkora lehet az állattenyésztési bírság legmagasabb értéke?



Az állattenyésztési bírság összege 100 000 –20 000 000 Ft-ig, természetes személy esetében 300 000 Ft-ig terjedhet. A késedelmes teljesítést késedelmi kamat terheli.



Azonos tényállású, három éven belüli ismételt jogsértés esetén a bírság összege a korábban kiszabott bírság másfélszeresénél nem lehet kevesebb, de nem haladhatja meg az adott jogsértés esetén kiszabható bírság legmagasabb mértékét.



Amennyiben az állattenyésztési bírsággal sújtandó jogsértést védett őshonos vagy veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtával kapcsolatban követik el, az állattenyésztési bírság összege 500 000 Ft-nál, természetes személy esetében 300 000 Ft-nál alacsonyabb nem lehet.







Kell-e valamit feltüntetni az átutalási megbízás, vagy a csekkszelvény közlemény rovatába az állattenyésztési bírság befizetésekor?



Azon termelőnek, akivel szemben állattenyésztési bírságot állapítanak meg az ellenőrző hivatalok, a bírság összegét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 10032000-00289782-00000000 számú számlájára kell megfizetnie.



Az állattenyésztési bírság befizetésekor az átutalási megbízás, vagy a csekkszelvény közlemény rovatában az „ÁTB” mozaikszót és a bírságot elrendelő határozat számát fel kell tüntetni.







Meddig lehet benyújtani a Tanyafejlesztési pályázatokat?



A program keretén belül 2012. július 9-től lehet pályázatokat benyújtani a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) honlapjáról elérhető elektronikus adatlap kitöltési felületén.



A pályázatok benyújtási határideje 2012. augusztus 31.







Mekkora támogatást kaphat maximálisan egy állattartó a Juhok és kecskék jelölése jogcímnél évente?



A támogatás értékének felső határa a támogatási időszak alatt állattartónként 10 ezer eurónak megfelelő forintösszeg/év, az állatlétszámtól függetlenül.



A támogatás összege elektronikus egyedi jelölőeszközönként a támogatási időszak alatt a következő:



- a 2010. évben gyártott jelölőeszköz után: 1,02;

- a 2011. évben gyártott jelölőeszköz után: 0,82;

- a 2012. évben gyártott jelölőeszköz után: 0,61;

- a 2013. évben gyártott jelölőeszköz után: 0,40;

- a 2014. évben gyártott jelölőeszköz után: 0,20 eurónak megfelelő forint összeg.







Kinek kell jelenteni, ha vadkárt észlelek a területemen?



A vadkár észlelését követően 30 napon belül jelezni kell a kárt a területen mûködő vadásztársaságnak. Törekedni kell az egyezségre a vadásztársasággal a kár összegének tekintetében.



Amennyiben nem sikerül egyezségre jutni, a helyi jegyzőhöz kell fordulni, hogy rendeljen ki független kárszakértőt. A kárszakértő jegyzőkönyve alapján a jegyző közigazgatási határozatban felszólítja a vadásztársaságot a kár 5% feletti részének megfizetésére.



Amennyiben nem születik mindkét fél számára elfogadható határozat, az eljárást megszüntető végzés jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül kérhetik a bíróságtól káruk megtérítését.





Nyertes NFA-pályázóknál mi a határideje az első előrehaladási jelentés beküldésének?



A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) tájékoztatása szerint az első előrehaladási jelentés megküldésére – a szerződés megkötésének napjától eltelt időszakra vonatkozóan – legkésőbb 2012. október 31. napjáig van lehetőség. Az ezt követő években a jelentés beküldésének határideje évente május 31. napja.







Mekkora a befizetendő agrárkár-enyhítési hozzájárulás mértéke?



Az új kárenyhítési hozzájárulási egységösszegek az alábbiak:

- ültetvény esetében 3000 Ft/ha;

- szántóföldi zöldség esetében 3000 Ft/ha;

- egyéb szántóföldi kultúrák esetében 1000 Ft/ha.



2012-től a kárenyhítési hozzájárulásként megfizetett összeg beérkezésére vonatkozó határidő a tárgyév szeptember 15. napja.







Parlagfû-ellenőrzés esetén mekkora a kiszabható maximális bírság?



Ahol láthatóan nem végezték el a védekezést, ott kényszerkaszálást rendelhetnek el, emellett bírságot kell fizetni, mely a gyomosodás mértékétől, és a terület nagyságától függően 15 ezer és 5 millió forint között kerülhet megállapításra!





Közúttól (legalább) mekkora távolságra helyezhető el a learatott kalászos termény szalmája?



A learatott kalászos termény, szalma a vasútvonal szélső vágányától és a vasútállomástól legalább 100 méter, a közúttól legalább 25 méter távolságra helyezhető el. Ha a távolságok nem tarthatók, akkor a kalászos terményt, a szalmát az aratással egyidejûleg, a szálas takarmányt pedig kiszáradáskor azonnal el kell szállítani. A vasút és a közút mentén az aratást követően legalább 3 méter széles védőszántást kell alkalmazni.







Meddig tart az üzemeltetési kötelezettség a júliusi EMVA – Turisztika pályázatnál?



Az üzemeltetési kötelezettség az utolsó kifizetési kérelem benyújtásától számított öt évig tart.





Milyen gyakorisággal kell megtartani a kötelező munkahelyi oktatásokat a tejágazati állatjóléti támogatás kapcsán?



A jogcímmel kapcsolatos kötelező munkahelyi oktatásokat minden gazdálkodási évben legalább egyszer meg kell tartani. Ha új munkavállaló kezd dolgozni a telepen, vagy bármilyen változás történt, amiről a dolgozókat tájékoztatni kell, akkor ezen felül is új oktatást kell tartani. Mindezeket a telepi munkanaplóban is fel kell tüntetni!







Nincsenek AKG-s területeim, csak területalapú támogatást (SAPS) igényeltem. Ez esetben is vannak kötelező vetésváltási kritériumok? Ha igen, úgy a másodvetés is számít?



Ez esetben is kötelező érvényûek a „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” (HMKÁ) vetésváltási szabályai. A HMKÁ vetésváltásra vonatkozó előírásai a következők:



- Önmaguk után ugyanazon a területen nem termeszthető növények: burgonya, napraforgó, káposztarepce, szójabab, cukorrépa, olajtök, dinnye.



- Egymás után két évig termeszthető: rozs, búza, tritikálé, árpa, zab, cirokfélék; tökre oltott dinnye.



- Egymás után legfeljebb három évig termeszthető: dohány és a kukorica.



- Egymás után legfeljebb négy évig termeszthető: vetőmagtermesztés céljából hibridkukorica.



- Minden egyéb növény több évig termeszthető önmaga után.



A vetésváltási szabályok teljesítése során a másodvetést is figyelembe kell venni (!), ha az a főnövénnyel megegyező területen valósult meg, és a földhasználó a másodvetést szabályszerûen bejelentette annak megtörténtét követő tizenöt napon belül.









Amennyiben Önnek is kérdése merül fel, azt várjuk a szaktanacsadas@eurofarm.hu e-mail címen, vagy a 06-96/213-788-as telefonszámon! Kérjük, hogy e-mailben küldött kérdéseiknél, a levél tárgyában tüntessék fel az „Agro Napló” kifejezést!


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kis ágazat, de nagy érték

Kis ágazat, de nagy érték

A NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetében tudományos konferenciát tartottak a juh- és kecskeágazat helyzetéről és jövőbeni...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?