2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Repce 2012-2013: Új ár, új cél és új technológia

Agro Napló
A repce tartósan 130-140000 Ft-os, magas árpozícióban van. Az elmúlt évek két tonna körüli termésátlagával is nyereséges, míg a 3-4 tonnás termésszinten a legjövedelmezõbb növény címéért a kukorica övezetekben is versenyben van. Az új célhoz az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve érdemes megtervezni a technológiát.


 

 

A tavalyi száraz ősz után legfontosabb kérdés, hogyan őrizzük meg a magágy nedvességét, hogy érjük el az egyenletes gyors kelést és a biztonsággal áttelelő gyökértömeget. Szántani és azonnal elmunkálni, lezárni csak a csapadékosabb nyarakon lehet. Száraz augusztusban vetőszántás helyett a mély talajmûvelést biztosító szántóföldi nehézkultivátort érdemes választani a magágykészítésre. Nincs mindenkinek, de egyre többen rendelkeznek vele, így ezt a fontos mûveletet akár bérmunkában is megéri elvégeztetni!

 


 

 

 



A vetésidő augusztus 20. és szeptember 20. között egyaránt lehet ideális. Akkor vessünk, amikor jó eséllyel kikel az állomány. Ha nagy melegben vetünk és nem várható eső sem, akkor mielőbb hengerezzük meg. A késői vetésidőt kompenzálhatjuk a gyökeresedést legjobban segítő lombtrágyákkal. Hatósági kísérletben (Somogy megyei NTI, 2010.) a cink-ammóniumacetát komplex Route® a négyleveles repcében végzett kezelés után 3 héttel szignifikánsan, 50–60%-kal növeli a gyökértömeget (lásd diagram), ami a Pannon® Starter vetéskori alkalmazásával vetélkedik. A starteres vetés csak a talajfertőtlenítő adapterek elterjedésével lesz elérhető mód, de az első hazai eredmények nagyon biztatóak.



Előre nem látható kockázati tényező, a tavaszi csapadéktól függően, a szklerotíniás szártőfertőzés megjelenése és mértéke! Az elsődleges fertőzés repcében jellemzően a gyökéren keresztül történik meg, amire a gombaölő szerek nincsenek hatással. Szkleróciummal fertőzött táblákon elengedhetetlen a fertőzési forrás gyérítése a hatásos biopreparátumokkal – pl. Öko-ni® WP vagy Trifender® WP –, mert a csapadékos periódusok közel 100% szártőfertőzést is eredményezhetnek (lásd kép). A közvetlen kényszerérés kártételén túl a virágzás időszakában az esők hatására szétrepülő konídiumok a villás elágazásokon másodlagosan is megfertőzik a még egészséges közeli növényeket. Ez ellen ugyan jól védenek az engedélyezett gombaölő szerek – pl. a tebukonazol hatóanyagú T-Rex –, de a védekezés alapja a leendő repcetábla vetés előtti, illetve a fertőzött repce és napraforgó tarlók tarlóhántás előtti kezelése. Az Öko-ni WP dózisa 0,5–1,0 kg/ha. Nem igényli az azonnali bedolgozást, mert hatóanyaga nyugalmi állapotban és száraz közegben levő Coniothyrium minitans fitopatogén gombaspóra. A nedves talajba bedolgozva vagy az őszi csapadékkal bemosódva kezdi kifejteni a hatását. Rendszeres használatával a repce sûrûbb vetésforgóban is biztonságosabban termeszthető.





A repce gyomirtását teljes körûen a csírázásgátló gyomirtókkal lehet megoldani. A hagyományos levélherbicid kínálat számos gyomnövény – pl. tyúkhúr, pipacs, pásztortáska vagy a sebforrasztó zsombor – ellen csak részleges vagy gyenge hatású. A Kwizda három gyomirtó ajánlatából a várható gyomnövények ismeretében lehet választani.



1. A Command® 48 EC – klomazon – 0,15-0,2 l/ha dózisban a galaj, pásztortáska, tarsóka, tyúkhúr, veronika és árvacsalán-félék ellen jó hatású. A kamilla-félék, széltippan, orvosi zsombor és a búza árvakelés ellen részleges hatékonyságot ad. A pipacs ellen hatástalan. Alacsony humusztartalmú talajokon 0,15 l/ha dózisban ajánlott. A repce csírázására biztonságos, permetezés után hengerezni lehet. Hatásspektrumát részben kiegészítik – pl. kamilla-, piptér-félék ellen – az engedélyezett felülkezelő gyomirtók.



2. A Command® 48 EC + Devrinol® 45 F kombináció (Repce „ECO”) 0,15 + 2,5 l/ha dózisban csaknem teljes hatékonyságú. Csak az orvosi zsombor ellen nem kielégítő, mert a Devrinol® 45 F –napropamid – a keresztesvirágúak csírázását egyáltalán nem befolyásolja. Ennek következtében a repcében önállóan be is dolgozható. Nagy bemosó csapadék és homokos talaj esetén sem áll fenn a fitotoxikusság veszélye.



3. A Command® 48 EC + Butisan® 400 SC kombináció (Repce „FLEX”) preemergensen 0,15 + 2,0 l/ha dózisban az orvosi zsombor ellen is 95% fölötti hatékonyságot ad (lásd összehasonlító kísérlet), teljes hatásspektrummal bír. A Butisan® 400 SC a kisorolt repcében is alkalmazható, számos gyomfaj – pl. kamilla és pipitér-félék – ellen, azok szik-kétleveles állapotában is hatékony. Késői bemosó csapadék esetén a már kicsírázott gyomok is felveszik gyökéren keresztül a hatóanyagokat, ezért célszerûbb a vetés után a kombinációban elvégezni a permetezést.



A kifagyás és egy esetleges őszi szárazság miatti tőszámhiány kockázatán osztozunk a termelővel! A kwizdás gyomirtási költséget tavasszal a repceterület kimûvelése esetén visszaadjuk a repcetermesztőnek. Az erről kötött írásos megállapodás során minden segítséget megadunk egy biztonságos technológia összeállításához, közös kockázatunkat a Route® gyökértömeg-növelő lombtrágyával mérsékeljük.

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 





Kedves repcetermesztő! Reméljük sikerült egy új repcetermesztési célra és néhány hasznos technológiai elemre is felhívni a figyelmét. További részletekről a területi képviselőinktől és a www.kwizda.hu honlapunkról is tájékozódhat!



Sikeres repcevetést!



Fehér Tamás

Kwizda Agro

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eső után: Most meg nincs elég meleg!

Eső után: Most meg nincs elég meleg!

Az elmúlt napok csapadéka országszerte megöntözte a szántóföldeket, ami sokat lendít a növények fejlődésén, de az így is hűvös talajba vetett kapás nö...

Végre itt az eső!

Végre itt az eső!

Jelentős fordulat állt be időjárásunkban szerdán, az elmúlt három hónap csapadékszegény időjárása után, ami márciusban csúcsosodott ki, délnyugati ára...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!