Másképp, mint mások! - Simba-megoldások repcére

Agro Napló
Fontos tényezõként szolgál a mai modern gazdálkodó életében a költségtakarékosság, amely mellett magas hozam és árbevétel érhetõ el. Mindez univerzálisan elmondható minden Magyarországon termesztett növényre, így a repcére is. Sajnálatos, hogy az elmúlt idõszak idõjárási viszontagságai nem kedveztek a repcetermesztõknek, ám az elemi károk – és sok egyéb tényezõ – mellett a nem megfelelõ talajelõkészítés, a technológia helytelen megválasztása is befolyásolja a repcetermesztés jövedelmezõségét.  

A Valkon 2007 Kft. július 11-én Somogyvárra invitálta partnereit, ahol a társzervező KWS Magyarország Kft. repcefajtáinak szóbeli ismertetője mellett a forgalmazott Simba gépek repcére fókuszált csökkentett menetszámú talajelőkészítés és vetés technológiáját mutatták be.

A technológia nyugatról érkezett hazánkba, ahol már gyakorlati és kézzelfogható tapasztalatokkal rendelkeznek. Az eredmények magukért beszélnek, hiszen a költség- és menetszám-csökkenés mellett talajszerkezet-javulást, időjárásálló talajfelszínt, nedvesség megtartást, csökkenő tápanyag-utánpótlási szükségletet stb. értek el.


Egy elméleti előadás keretében Jócsák Attila, a Valkon 2007 Kft. erőgép-kereskedelmi vezetője kitért a repcetermesztéshez szükséges talaj optimális előkészítésére, valamint hogy erre milyen munkaeszköz és mûvelőelem megoldásokat kínál a Simba. Ahogy az kiderült, a technológia ismertetése mellett egy többhelyszínes parcellakísérlet felállítása is megtörténik, melynek egyik helyszínéül a Somogyvári MG. Zrt. gazdasága szolgált. Az előadást követően Jancsekity Ferenctől, a Somogyvári Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatójától megtudtuk, a gazdaság mintegy 2000 ha területen folytat termelést, melyből 200 ha repce. Számukra nem ismeretlen a csökkentett menetszámú talajmûvelés. A korábban használt hagyományos mûvelési eljárás helyett a búzatarlót egy Simba SL 400 segítségével készítik elő. Igaz, a vetést nem az angol gyártó munkagépével oldják meg, ám így is sok lépést spóroltak meg, illetve egy ideális magágyat tudtak előkészíteni az SL segítségével.

 

A kijelölt kísérleti területet két parcellára osztották fel. Az egyik területen egy Simba Flatliner 500 altalajlazítóval a kijelölt területet átlazították, amit egy 4,6 méteres Xpress tárcsával történő tarlóhántás, lezárás követett. A vetési periódusban (33-34. hét) egy Simba SL-re szerelt OSR aprómagvető-egység segítségével juttatják ki szórva a vetőmagot.

A másik területen a lazítást elhagyták és csak az Xpress tárcsával dolgoztak. A talajelőkészítést követően egy Simba DTX tárcsás kultivátorral egy olyan magágyat hoznak létre, amelynél elhagyható a talajlazítás és az OSR vetőegységgel egy menetben kijuttatható a vetőmag.

Mindkét területen három kisebb parcellát jelöltek ki, amelyen különböző vetőmagmennyiség – 1,5; 2,5; 3,5 kg/ha – kerül kijuttatásra széles sortávban. A terméshozam eredményét egy kontroll parcella segítségével mérik le. Egy további parcellán semmilyen előmûvelés nem történik, csak augusztus végén a Simba DTX–szel egy menetben végzik el a magágyelőkészítést és vetést.

 

 


 

 

A kísérlet befejeztével a hagyományos rendszerrel történő talajmûvelés és vetés összehasonlításra kerül a csökkentett menetszámú technológiával.

A részeredmények feldolgozását követően pontos képet kapnak arról, hogy az adott parcellára jutó összköltség mellett mennyi menetszámmal, mekkora termést tudott produkálni a csökkentett menetszámú technológia alkalmazása.

A repcetermesztéshez kapcsolódó Simba gépekről bővebben a www.valkon.hu oldalon olvashatnak.

 

A KWS repcefajták

 

A KWS repcefajták ismertetője során kiemelt szerep jutott az új HYBRIROCK hybridnek, mely Magyarországon is regisztrált és a NEBIH eredményeit tekintve méltán léphet a Triangle brand nyomdokaiba a nagyon magas mag- és olajtermésével. ATURAN-hoz és a TRAVIATA-hoz hasonlóan egy csapadékos, elhúzódó vetésidő esetén is nagy biztonsággal vethető később is. Kiváló télállósága mellett a korai virágzásának, stabil szárának és a Phoma és egyéb gombás szárbetegségekkel szembeni ellenállóságának köszönhetően a Nyugat-Európai piac kedvelt hibridje.

 

 


 


 

 

-an-

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?