2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Komplex megoldások a hatékony betakarításért

Agro Napló
Egy nagyszabású és rendkívül látványos betakarítási bemutatóra hívta partnereit a Kite Zrt. Zichyújfaluba, ahol a gépforgalmazó gyakorlati szemszögbõl közelítette meg az aratás, bálázás, valamint a termény- és szalmaszállítás és kezelés folyamatait, illetve mutatta be innovatív termékeit.  

Jellemzően az olykor csúcstechnológiával felszerelt gépek hatékonysága – legyen szó a földön töltött időről, területteljesítményről, befektetett pénzről vagy felhasznált üzemanyag-mennyiségről stb. – a nem megfelelő hatékonyságú üzemeltetés következtében kézzelfoghatóan csökken. A teljes betakarítási folyamatot bemutató rendezvényen a szervezők arra próbáltak rávilágítani, hogy a gazdálkodók hogyan is tudják gazdaságosan és egyben hatékonyan üzemeltetni eszközeiket, megvilágítva a rutinból adódó hibákat, valamint azok megoldásait.

 

 


 

 

A gyakorlati bemutató az aratással kezdődött. Egyszerre, összesen 12 darab RTK mûholdjellel szinkronba hozott John Deere kombájnból álló flotta vágott neki a búzatáblának. Csak hogy érzékeltessük a látottakat, összesen 90 m vágóasztal szélesség, 134 000 liter ûrtartalom és a megfelelő kiszolgálás mellett akár 350–400 t/óra betakarítási kapacitás jellemezte a felvonuló W, T és S szériás betakarítógépeket. Mint az kiderült, a nagy kapacitású kombájn megválasztása nem elegendő. Fontos a megfelelő méretû vágóasztal megléte is. Egy rossz adapter választással a hatásfok érezhetően csökkenhet. A felsorakozó 5,5–10,5 m széles adapterek mellett külön szót kapott az S 680-as kombájnra szerelt 9 méter munkaszélességû Zürn PremiumFlow vágóasztal, melynek előnye, hogy a levágott anyagot behordó hevederek juttatják el a középhordó csigához, ami a motolla húzó-ütő hatását szinte a nullára redukálja. Így a túlérett gabonában, repcében jelentősen csökkenthető a szemveszteség. Egy előre előkészített lejtő kialakításával demonstrálták a HillMaster dőlésszög kompenzáló rendszert. A 15%-os kiegyenlítéssel a kombájntest függőleges, a leválasztó és a tisztító rendszerek vízszintes helyzetben maradnak. A megoldásnak köszönhetően növekszik a betakarítás hatásfoka (a magtartály kihasználtság 100%-os) és kezelői szempontból a folyamat is kényelmesebbé válik. A kalászosok mellett kukoricára is bemutattak egy hatékonyságot növelő megoldást. A RowSense sorérzékelő az RTK-hoz és automata kormányzáshoz kötött eszköz. Alkalmazásával a csőtörő adaptert automatikusan a sorok közepére kormányozza – még ott is, ahol a sor valamilyen ok miatt hiányzik –, javítva ezzel a kezelési hatékonyságot.

A nem megfelelően megválasztott kiszolgálási folyamat ugyanúgy buktatója lehet a betakarításnak, mint a helytelen adapterválasztás. A lehetséges hibákra rávilágítva, valamint megoldást kínálva a résztvevők saját szemükkel – számszerûsített adatokkal alátámasztva – tapasztalhatták meg a menet közbeni ürítés előnyeit. A MachineSync szinkronizációs rendszer első alkalommal mutatkozott be Európában. Használatával a kombájn kezelője az menet közbeni ürítési folyamat befejezéséig irányítja, illetve szabályozza (sebesség, irány, korrigálás stb.) az átrakókocsit vontató erőgépet.

 

 


 

 

Áttérve a bálázásra, a Kuhn LSB 1290 nagy kockabálázó és a John Deere 600 és 800 bálázó családja mellett elsősorban a 900-as sorozat az, amely kiemelendő. A sorozat két új taggal, a 960 és 990-es típusokkal rendelkezik. A bálázók azonos újításokat tartalmaz. Mindkét gép egy integrált csigás rotorral szerelt, ami azt jelenti, hogy a terményközéphordó csigát és a továbbító rotort egy tengelyre építették. Kialakításának köszönhetően az anyagáramlás a rendfelszedőtől a bálakamráig egyenletesebb, ezáltal a bálakészítés is azzá válik.

A másik új megoldás a két 573 mm széles heveder, amely lehetővé teszi a nagyobb bálatömörség elérését. A hevederek gyárilag végtelenítettek, vastagságuk 7,2 mm. A sorozat további előnye, hogy egy gyors bálakidobó rendszerrel építették, így egy bálakidobási ciklus kevesebb, mint 5 másodperc alatt zajlik le. Ez 8 órás mûszakban több mint napi egy órás megtakarítást jelent. Ezt annak köszönheti, hogy a tervezéskor elhagyták a nehéz kamraajtó beépítését, helyette egy egyszerû védőponyvát helyeztek el a hátsó szegmensben. A bálakamra oldalfalai mozgó oldalfalak. Mindkét oldalra 50-50 mm-rel el tud mozdulni. Kidobáskor elengedi a bálát, és az gyorsan tud távozni a bálakamrából. Ezt követően a védőponyva visszacsukódik, végül az oldalfalak visszazárnak. Járulékos előnye a gépnek, hogy magas nedvességtartalmú bála esetén beragad.

 

 


 

 

A John Deere újított a rendfelszedőn is. Korábban az ujjak négy sorban kerültek elhelyezésre, ezt a 900-as sorozatnál öt sorban oldották meg. A kialakításnak köszönhetően intenzívebb a felszedés, kevesebb a veszteség, illetve megnövekszik a haladási sebesség.

A szalmabála szállítás gépei közül elhoztak egy Fliegl és egy Joskin bálaszállító kocsit, de szerephez jutottak a JCB teleszkópos rakodógépei, valamint a traktorra szerelhető John Deere homlokrakodó család legújabb H szériás fejlesztése is. A bálafelszedésben és -szállításban a Crai AC körbálafelszedő kocsija, míg a nagykocka bálák esetében a Plegamatic pótkocsi segédkezett.

 

 

-sm-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?