Így kezeljük rakodónkat! - Tanácsok gépünk megfelelõ üzemeltetéséhez

Agro Napló
A mezõgazdasági anyagok rakodása és a termények, a termeléshez felhasznált anyagok, takarmányféleségek eltérõ tulajdonságai miatt bonyolult feladat. Erre a célra az univerzálisan használható teleszkópgémes, törzscsuklós és csúszókerék kormányzású, valamint traktorra szerelt homlokrakodó gépek konstrukciós, üzemeltetési, ergonómiai és munkabiztonsági szempontokból alkalmasak. Az eltérõ üzemeltetési viszonyok miatt azonban nagyon fontos, hogy az üzemeltetés biztonsága, a magas mûszaki színvonalú és értékû rakodógépek mûszaki állapotának megóvása érdekében a homlokrakodó gépeket különös gondossággal, a mindenkori kezelési utasítások elõírásainak, és a jogszabályi követelmények maximális betartásával üzemeltessük. Éppen azért, mert ezek a nagy értékû gépek (sáros, porral szennyezett) mostoha körülmények között dolgoznak, nagyon fontos az elõírt karbantartások, karbantartási munkák pontos és idõben történõ elvégzése.

A homlokrakodó gépek üzemeltetése során minden üzemeltető törekszik a gép maximális teljesítményének, emelőképességének a kihasználására. Figyelembe kell venni azonban, hogy a különböző konstrukciójú teleszkópgémes, törzscsuklós, csúszókerék kormányzású, vagy traktorra szerelt homlokrakodó gépek eltérő rakodási munkaterülettel, kormányzási geometriával és menetdinamikai tulajdonságokkal rendelkeznek.



A legegyszerûbb konstrukciójú gépek a traktorra szerelt homlokrakodó gépek. Ezen gépek esetében a rakodógép üzemeltetési paraméterei a traktor paramétereivel van szinkronizálva, és a síkbeli munkaterület ábráját a homlokrakodó gép geometriai méretei határozzák meg. Az üzemeltető traktor stabilitása szempontjából nagyon fontos, hogy a géphez gyárilag készített munkaeszközt használjanak, a munkaeszközök telitettségét a gép emelőképességének rendeljék alá.



A traktoros homlokrakodóknál fontos a traktorhoz történő csatlakoztatás biztonságos rögzítésének ellenőrzése az esetleges le- vagy átszerelések alkalmával (1. ábra). A hidraulikus hálózat multifunkcionális gyorscsatlakozó fejjel történik, a szét- és összecsatlakozásoknál, a munkaeszközök cseréjénél mindig távolítsuk el a szennyeződéseket, mindig ellenőrizzük, és mindenképpen szüntessük meg az olajszivárgásokat. A traktoros homlokrakodók emelési magassága különböző gémtoldatokkal megnövelhető, azonban számolni kell az emelőképesség csökkentésével. Az emelési magasság azonban különleges munkaeszközök alkalmazásával (mint pl. bálalift, vagy a munkaeszköz paralelogramma felfüggesztésével) az emelőképesség csökkenése, és a stabilitás romlása nélkül növelhető az emelési magasság.

 


1. ábra: traktoros homlokrakodók vázkeretének biztonságos

csatlakoztatását mindenkor le kell ellenőrizni

 







A csúszókerék kormányzású homlokrakodó gépek stabilizációja – az előzőekben ismertetettekhez hasonló – a menet közbeni csúszókerék kormányzás esetén azonban jelentős dinamikus igénybevételekkel kell számolni. A dinamikus igénybevételek csökkentése céljából a kezelőszerveket mindig nyugodt, kiegyensúlyozott tempóban kezeljük.



A csúszókerék kormányzású rakodógépek kormányzása a hajtott kerekek hajtásának a hajtómûházban olajban futó tengelykapcsolók szétkapcsolásával és fékezésével történik. Nagyon fontos a hajtómûház olajszintjének folyamatos ellenőrzése, valamint a karbantartási utasításnak megfelelő minőségû olajjal történő olajcserék elvégzése.



A rakodási munkamûveleteket lehetőleg síkfekvésû, rendezett talajon végezzük, és mindig vegyük figyelembe a lejtőhatást. Homlokrakodó gépekkel üres munkaeszközzel előrefele haladjunk a lejtőn felfelé, lefele pedig mindig a teherrel megrakott munkaeszköz legyen elöl. A lejtőn keresztirányú munkavégzés során a teher mindig a stabilitás szempontjából legkedvezőbb magasságban és gémkinyúlás helyén legyen. A kezelési utasításban meglévő lejtőszöget tilos túllépni. Nagy emelési magasságú teleszkópos homlokrakodók esetében különösen fontos figyelni a fellépő szélsebességből adódó dinamikus igénybevételre. A kezelési utasítások megadják az elviselhető szélsebesség értékeket az emelési magasság függvényében. A kezelési utasításban ugyancsak megadják a különböző feszültségû villamos vezetékektől való biztonságos üzemeltetési távolságot, ami szintén nagyon fontos a biztonságos üzemeltetés szempontjából. Üzemi épületekben, tárházakban, istállókban végzett rakodási munkák során mindig vegyük figyelembe a mozgásra rendelkezésre álló hely szûkös voltát. Ezért használjuk a négykerék kormányzást (2. ábra).

 

 


2. ábra: kitrágyázási munkákra jól használhatók

az alacsony építésû teleszkópos homlokrakodók

 







A teleszkópos homlokrakodó gépek a biztonságos munkavégzés érdekében elektromos ledekkel, hangjelzéssel jelzik a biztonságos és veszélyes gémhelyzetet. Veszélyes gémhelyzet esetén a gém mozgatását az elektronika letiltja. Ebben az esetben a gémet óvatosan be kell húzni, és az emelőgém süllyesztésével a rakományt a talajra kell helyezni.



A teleszkópos rakodógépek univerzális használhatóságának biztosítására gyakran rendelkeznek pótkocsi vonóberendezéssel. A pótkocsivontatás esetében – minden esetben – be kell tartani a rakodógép vonóberendezésére megengedhető függőleges vonórúdterhelés értéket, ez általában nem haladhatja meg az 1500 dN értéket. A hazai előírások szerint 3500 kg összgördülő-tömegig ráfutófékes pótkocsi vontatható, ha ezt a rakodógép össztömege lehetővé teszi. Egyéb vonatkozásban – függetlenül, hogy a gép milyen területen üzemel – a KRESZ előírásait (világítás, közúti közlekedés) kell betartani.





A kezelési utasításnak, a gép karbantartására vonatkozó előírásoknak a betartása, annak gondos elvégzése a rakodógép élettartamát jelentősen megnövelheti, és a javítási költségeket jelentősen csökkentheti.



A napi karbantartási munkákat pontosan végezzük el. Mindenekelőtt a rakodógépet összességében tartsák tisztán. A mezőgazdasági anyagok rakodása többnyire nagyon nehéz körülmények között, száraz időszakban nagy porszennyezésû területen (porzó anyagok pl. széna-, szalmabálák stb.), vagy nedves, felázott talajon (pl. trágyaszarvasból) történik. A külső mûködő elemek tisztántartása nagymértékben csökkentik a korróziós károkat, a különböző csapok perselyeinek, valamint az alkalmazott munkaeszközök mechanikai kopását. A motor tisztántartása jelentősen megnövelheti a motor élettartamát (3. ábra).

 

 


3. ábra: a hûtőrendszer és a motor tisztán

tartása jelentősen növelheti az élettartamot

 

 

A befecskendező berendezés élettartamának megóvása érdekében pedig érdemes minőségi üzemanyagot tankolni. A hûtő tisztántartása érdekében a ventilátorok kialakítására nagy gondot fordítanak, a hidromotorral hajtott ventilátorok esetében az egyes típusoknál a hidraulika olaj nyomásának, az olaj áramlási irányának megfordításával, megváltoztatásával a lapátozás szöge is megváltozik, a forgásirány és fordulatszám változása nélkül, így a megváltozott irányú légáram lefújja a hûtőfelületre tapadt port. A hidraulika elemeinek tisztántartása, pormentesítése – különösen az esetleges olajfolyások megtisztítása és a szivárgás megszüntetése, gyorscsatlakozók tisztántartása – pedig megakadályozza a por hidraulikus rendszerbe történő bejutását, ami a hidraulika szivattyú, motorok, munkahengerek, vezérlő- és biztonsági szelepek kopását csökkentik.





Az időszakos karbantartások időpontjait célszerû betartani. A hidraulikus rendszer karbantartása során az olajcserék és szûrők cseréje alkalmával mindig a kezelési utasításban előírt minőséget használjuk, ezzel jelentősen megnövelhetjük a rakodógép élettartamát.



Egyes típusoknál a hidraulika rendszerben a munkaeszközök cseréjének idejére a nyomás az üresjárati érték alá csökkenthető. Ez a megoldás is a hidraulika olaj kifröccsenését, a pornak és egyéb szennyeződésnek a hidraulika rendszerbe jutását akadályozza meg.



A mezőgazdasági termelésben felhasznált anyagok, termények rakodása során nagyon fontos, hogy az anyag fizikai tulajdonságainak (halmazállapot, konzisztencia, térfogattömeg, tényleges tömeg) megfelelő munkaeszközt használjunk. A nem megfelelő munkaeszköz használatával, a rakodógép emelőképessége nem biztos, hogy kihasználható. Ennek ellenkezője pedig a gép túlterhelése, ami fokozott igénybevételt, idő előtti elhasználódást, és fokozott baleseti veszélyt jelent.





A homlokrakodó gépek ömlesztettanyag rakodókanalainak nagyobb raktérfogatú változatai használhatók a kisebb térfogattömegû szemes termények rakodására. A nagyobb térfogattömegû, föld, kavics, kő rakodására az erősebb, robosztusabb kialakítású kanalakat használják. A szerves trágya istállóból történő kitermelésére szintén a kisebb méretû kanalat, szarvasból szállítóeszközre történő rakodáskor pedig – minden esetben – a trágyarakodó villát kell használni.



Szállítóeszközre és kazalrakodásban, hengeres- és szögletes nagybálák rakodására egyaránt használhatóak a szúrótüskés bálaszerszámok, melyek alkalmazásával – az alapgém emelőképességének a figyelembevételével – egyszerre több bála is rakodható. Raklapos egységrakományok rakodását – minden esetben – raklapemelő villával kell végezni. Egyenlőtlen talajon való anyagmozgatás esetén a gép lengéseit az emelőgém munkahengerének hidraulika körébe kötött gázrugó jelentősen csökkenti. A lengéscsillapító általában a 4 m emelési magasságig mûködik. Ládázott egységrakományok rakodására, ürítésére jól használhatók a ládaforgóval szerelt változatok. Flexibilis konténerbe tárolt ömlesztett anyagok (mûtrágyák) emelésére pedig „daru”üzemben az emelőhorgok alkalmasak.



Flexibilis konténerek – mûtrágyák, vetőmagok – rakodásakor pedig emelőhorgok csatlakoztathatók a gémszerkezethez. Szecskázott, silókazalba tömörített takarmány kitermelésére, keverő-kiosztó kocsik feltöltésére mindig a silóblokkvágó szerszámot kell használni. A takarmánykiosztás hatékonyságát növelhetjük, ha a takarmánykeverő-kiosztó kocsit üzemeltető traktoros homlokrakodó gémszerkezetére csigás kiosztóval szerelt kanalas munkaszerszámot építünk ki.

 



Dr. Kelemen Zsolt

MGI – Gödöllő

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!