2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Fontos, hogy a szerves trágya visszajusson a szántóföldre

Agro Napló
A korszerû mezõgazdasági nagyüzemekben is a talajon folyik a termelés. Azon a talajon, ahol extenzív gazdálkodás esetén a „talajerõ” nincs maximálisan kihasználva, ezért van ideje regenerálódni. Intenzív termelés esetén, az állattenyésztés számára jelentõs szerves anyagot tartalmazó szármaradványokat is elviszik a földrõl. Az így kiesõ, fontos tápanyagot csak mûtrágyával nehéz komplex módon pótolni. Éppen ezért nagyon fontos szempont, hogy az állattartó telepeken képzõdõ szerves trágya mindig visszajusson a szántóföldre!

A kijuttatást úgy kell végezni, hogy kedvező (több évig tartó) hatását a legjobban kifejthesse! Ez persze nehéz és költséges feladat. Sok problémával jár mindaddig, amíg a trágya „szemét” szemlélet nem változik. El kell jutni odáig, hogy megbecsüljék, megfelelően kezeljék, tárolják és juttassák ki!



A szerves trágya kijuttatására felénk a láncos padozatú szóró volt a legelterjedtebb, ahol változtatható sebességû lánc továbbítja a trágyát, jellemzően 4 függőleges tengelyû szóró hengerhez (pl. T- 088). Viszonylag kis szórásszélességet eredményezve. Kis részben oldalszórós időszaka is volt a magyar mezőgazdaságnak (pl. TG-10). Ez a megoldás a nagyobb teljesítményt célozta (nagyszámú kiszolgáló jármû igénybevételével). Ez a hazai történelem.





Közben tőlünk nyugatra egyre változott a trend, nőtt a nagyobb teljesítmény, a gyorsabb kijuttatás iránti igény. Mára szinte minden gyártó a két függőleges, gyorsan forgó tengelyû szórót helyezi előnybe, a nagy teljesítményû kiszórás eléréséhez. A magyarországi, nagyméretû gazdaságok számára ez a legelőnyösebb megoldás. Egyik megoldás a trágyát depóból, intenzíven kiszóró, egytengelyes szóró – csak szóró –, melyek más célra nem használhatók. Sem a gazdaságos trágya kiszállításra, sem tömegtakarmány behordásra, sem egyéb szállításra. Nevezhetjük túlhaladott trendnek.

 


 

 





A súlypont emelése nélkül, korszerûen, hátrafelé ürítő, támaszsúlyos kivitelû, nagyméretû abroncsokkal szerelt, szántóföldi mozgásra alkalmas – akár négytengelyû – több célra használható kocsik a korszerû megoldás (pl. FLIEGL ASW letolókocsi). Szórószerkezete nagy teljesítményû és idegen anyagra mérsékelten érzékeny.



A tökéletesen tömített felépítmény (magtömített) a trágya közúti szállítása során is problémamentesen használható. Ezek alkalmasak a gazdaságos kiszállításra, intenzív kiszórásra, egyéb szállításra. Az ASW letolószerkezet élettartama sokszorosa a láncos rendszernek. A szórás szabályzása automatizálható, a gépkezelő figyelmét nem terheli túlzó mértékben. Elterjedtsége igazolja a fentieket.





A folyékony trágya kijuttatás Magyarországon a tartástechnológia változása, trágyakezelés korszerûsítése, biogáz üzemek létrejötte miatt jelent meg.



Hagyományosnak nevezhető a vákuumos kocsi, ahol a tartályban létrehozott nyomáskülönbséggel végezzük a töltést és az ürítést. Előnye az univerzalitás, érzéketlenség a beszívott anyag tartalmára. Hátránya a lassú felszívás, ürítés, a kis nyomás miatt. (Ha 0,5 bar a maximális nyomáskülönbség, nincs szükség kazánbiztosi felülvizsgálatra.) Így viszont nem intenzív a töltés, ürítés, vagy drága kiegészítőkkel szükséges a teljesítményt növelni.

 

 


 

 



Európa nyugati felén viszonylag elterjedt a pumpás kocsi, amelynél a tartály nincs nyomás alatt. Intenzív a töltés, ürítés, de érzékeny az idegen anyagokra, és jelentősen drágább.



Nagyüzemek számára – évi 1000 m3-t meghaladó mennyiség esetén – a legkorszerûbb, leggazdaságosabb megoldás a kihordó kocsi. A tartály ezeknél sincs nyomás alatt. Töltése telepített, elektromos meghajtású centrifugál-szivattyúval történik, ami a legjobb hatásfokot eredményezi. Ürítése TLT-ről hajtott centrifugál-szivattyúval történik. Az amerikai, kanadai nagyüzemek csak ilyet használnak, ez a leggazdaságosabb, leghatékonyabb, beruházási költsége a legkisebb.



Alapvető szempont még a költséghatékonysághoz, hogy minél nagyobb méretû tartálykocsit válasszunk! Ennek súlyától, vonóerő igényétől nem szabad megijedni, mert bevált megoldások léteznek ennek csökkentésére.



Egyik legfontosabb szempont a kerék mérete. Egy kamionkerék (385/65 R22.5”) max. nyomása 8 bar, a 750/60- 30.5”-os kerék még 1 barra leengedve is nagyobb teherbírású!





Mennyi is akkor a különbség a talajnyomásban? Az elmúlt évtizedben számtalan kijuttató szerkezettel ismerkedett meg a magyar mezőgazdaság. A magyarországi kötött talajok nem minden Nyugat-Európában használt eszköz használatát teszik lehetővé. Mára az EU tiltja a „felfelé” irányuló szórást (régi ütközőlapos). Lefelé szóró, egyenletes kiadagolást megvalósító terítőket preferál. Ezek számtalan formája létezik. Legújabb trendként az egysoros, csipkés tárcsával kombinált kijuttatók terjednek (pl. FLIEGL MAULWURF), melyek megfelelnek annak az elvnek, hogy kisebb tápanyagveszteség érhető el, ha azonnal földtakarást kap a trágyalé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

Adalékolás és fitotoxicitás

Adalékolás és fitotoxicitás

Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!