DLG Feldtage - mágnesként vonzotta a látogatókat

Agro Napló
Kétévente rendezi meg a DLG (Német Mezõgazdasági Szövetség) a Szántóföldi Napok rendezvényét, amely nagyszabású, demonstratív fórumaival, gépbemutatójával és legfõképp összehasonlító fajtakísérleteivel vonja magára a figyelmet, s nem csupán a német gazdák körében. Az idei, bernburg-strenzfeldi monstre találkozón meghívottként részt vett az Agro Napló tulajdonosa, Maul Vanda is, aki a nívós eseményrõl beszámol az olvasóknak.  


Németország egyik legérdekesebb régiója, a Magdeburger Börde déli része és a Köthen-körzet nyugati szelvénye rendelkezik az ország legjobb talajadottságával. Ez a terület 1934-ben a föld minősége alapján maximális, 100 pontot kapott – és ez a minősítés még ma is érvényben van. A DLG 2010-ben létrehozta Bernburg-Strenzfeldben Nemzetközi Növénytermesztési Központját (IPZ), amely az elmúlt 125 évben a társaság egyik legnagyobb beruházása volt. A központ növénytermesztési alkalmazás-orientált kutatásokat végez, s az eredményeket átülteti a gyakorlatba a versenyképes, előremutató és fenntartható mezőgazdaság érdekében. A központ összterülete 461 hektár, amelyből a termőföld 78–96 pontszám közöttire értékelt jó minőségû talaj. Az éves átlaghőmérséklet 9,7°C, az éves csapadékmennyiség 511 mm.

 


 

 

 





A hagyományosan megrendezett kiállításnak idén első alkalommal adott helyet a központ, ahol június 19–21 között ismét lenyûgöző képet kaphattak a látogatók arról, hogy mi minden valósítható meg a modern növénytermesztéssel. Az esős időjárás ellenére a kiállítás eddigi történetében a legtöbb látogatót regisztrálhatta a közel 22,5 ezer fővel, amelyből a 9%-ot meghaladó külföldi vendégek aránya szintén új rekordnak számít, egyúttal igazolja a Szántóföldi Napok nemzetközivé válását.



A rendezvényen a szakértők átfogóan mutatták be a modern növénytermesztést és a fajtaválasztékot, a talajállapotot illetve a növényvédő szereket s hatóanyagaikat, valamint az automatizálást és a modern információs technológiákat. A látogatók kifejezetten a hatékonyságnövelő, a földjük maximális kihasználását lehetővé tévő megoldásokat keresték. Az érdeklődő gazdák mintegy háromnegyede 100 hektárnál nagyobb területtel bír, 3700-nál többen pedig 500 hektárt is meghaladó földterülettel rendelkeznek. A Szántóföldi Napokra érkezett gazdálkodók mindösszesen 7,3 millió hektár tulajdonosai.

 

 


 

 





A rendezvény a legelső, 24 évvel ezelőtti megszervezése óta hozza izgalomba a látogatókat az összehasonlító fajtakísérletekkel. A hangsúly ez alkalommal egyértelmûen a precíziós gazdálkodásra helyeződött. Idén 8 ország őszi búza és repce összehasonlító fajtakísérleteit végezték el, különböző módszerekkel. Összesen 104 vállalat és szervezet mutatott be számos újítást a 18 hektáros kísérleti felületen, amelyet a 2 hektáros campus területén 220 kiállítói stand, és 26 hektáros gépbemutatói tér egészített ki. A 15 országból érkezett 324 kiállító új részvételi rekordnak számít, 6%-os növekedést jelent a 2010-es esztendő adataihoz képest.

 

 


 

 

 





A gyakorlati gépbemutatókból szemezgetve





Repcevetés



Rendszeres vita tárgya, hogy vajon a soros-, vagy a precíziós vetés megfelelőbb-e az olajrepce számára. Az érdeklődés a forgatás nélküli, és a teljes körû intenzív, forgatásos talajmunka közötti különbségre összpontosult. Ez megköveteli a megfelelő vetőgép használatát, hogy biztonságosan egységes kialakítású területek álljanak rendelkezésre – még olyan száraz helyeken is, mint Bernburg. Összesen 15 vállalat 19 vetőgépe – köztük hat precíziós vetőgép – vett részt a bemutatón.

 





Precíziós mûtrágyaszórás



A legkorszerûbb gépeket szemlélve egyértelmûvé válik a fejlesztés irányvonala. Olyan új funkciók válnak egyre inkább fontos tényezőkké, mint például az adagolószelepek automatikus nyitása és zárása a táblavégi fordulóknál, illetve ék alakú táblavégek esetén, vagy a GPS-támogatott szórókeret szakaszoló automatika, illetve az elsodródás kiküszöbölése. Az ISOBUS-os adatátvitel folyamatosan fejlődik, ma már egy modern géphez annak megléte elengedhetetlen. Ez alkalommal 7 vállalat mutatta be összesen 8 mûtrágyaszóróját.

 





Precíziós növényvédelem



Nagyobb, gyorsabb, hatékonyabb, és ezzel egy időben csökkenő hektáronkénti költség – így foglalható össze a permetezőgépek fejlesztési irányvonala. Az egyenként kapcsolható fúvókákkal mind nagyobb pontosság érhető el. Az alváz és a szórókeret további fejlesztése szintén fontos szerepet játszik, úgymint az automatikus kormányzás és a szórókeret menedzsment. A bemutatón 17 cég 13 vontatott és 9 önjáró permetezőgépe szerepelt.

 


 

 





Automatizált kormánymû, forduló menedzsment



A kormánymû mûszaki felszereltsége fejlődött talán az elmúlt években a legnagyobb iramban, s ennek előnyeit már a kisebb gazdaságok is élvezhetik. Az akadályokat kikerülő, és a táblavégi fordulókkal megbirkózó rendszerek közül ezúttal 13 mutatkozott be.





A DLG következő Szántóföldi Napját 2014. június 17–19. között ismét Bernburg-Strenzfeldben, Nemzetközi Növénytermesztési Központjában rendezi meg.

 



-an-

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?