Búzatermesztés hatékonyan

Agro Napló
Statisztikai adatok mutatják, hogy a világ gabonatermése az utolsó 50 évben mintegy háromszorosára növekedett, 2011-ben elérte a 694,5 millió tonnát.  

A növekedés elsődleges oka a világ népességének folyamatos gyarapodása, ami a búzatermelés szintjének további emelkedését vetíti előre a jövőre. Ennek alapja a hektáronkénti termésszint fokozása lehet.







A tápanyag-visszapótlás jelentősége



A martonvásári kalászos fajtabemutatón elhangzott, hogy jó genetikai potenciállal rendelkező fajták nemesítése mellett meghatározó jelentőséggel bír a megfelelő mûtrágyázás. Kísérleteik egyértelmûen azt bizonyítják, hogy napjainkban a termésszint növelését korlátozó tényező az alacsony mûtrágya-felhasználás, mivel a búza egyike a legjobb tápanyag-indikátor növényünknek.



A mûtrágya közvetlen termésnövelő hatása mellett befolyásolja a termésstabilitást, valamint módosító szerepet játszik az egyes agrotechnikai tényezők érvényesülésében is.



Az őszi búza tápanyag-ellátásában jelentkező számos probléma mellett kiemelendő a talajvizsgálatok hiánya, annak következtében az aránytalan NPK-visszapótlás is gyakori hiba.



Napjaink termesztéstechnológiáival szemben támasztott 2 fő követelmény:

- környezeti terhelések csökkentése,

- jövedelmezőség növelése.



Megvalósításának járható útja a hatékonyság növelése, ami a tápanyag-visszapótlás esetében növény- és termőhely specifikus trágyázást feltételez. Az okszerû tápanyag-visszapótlással a növény igényét elégítjük ki, ami mellett a talaj és környezet védelmét is szem előtt kell tartanunk költségkímélő módon.



A fenti elvet valósítjuk meg a Fertilia Kft.-nél a gramix programunk keretében, mely program a talajvizsgálaton alapuló mûtrágyázási technológiai javaslattól indulva a mûtrágyák teljes gyártási és logisztikai folyamatát is magában foglalja.



Szaktanácsadó szoftverünkkel a talajvizsgálati laboratóriumi eredmények és a tápelem felvételét befolyásoló tényezők (talajszerkezet, öntözés, elővetemény stb.) alapján adjuk 3 szintû – minimális, gazdaságos, intenzív – tápanyag-visszapótlási ill. mûtrágyázási ajánlásunkat.





A makro-, mezo- és mikroelemek szerepe



Az őszi búza trágyázásánál a harmonikus tápanyagellátásra érdemes törekedni, a makro-, mezo- és mikroelemek együttes kijuttatásával. Emellett fontos szempont a nitrogén optimális mennyiségének, kijuttatási idejének és megosztásának meghatározása is.



A búza szakszerû trágyázásához ismerni kell a fajlagos tápanyagigényét, valamint a tápanyagfelvétel dinamikáját, ugyanis a három makroelem felvételi dinamikája jelentősen eltér egymástól.



A nitrogén ősszel felvett mennyisége mérsékelt, majd igen erőteljes növekedés tapasztalható kora tavasszal, az intenzív növény-tömeg növekedés idején (április közepétől május végéig). A N-felvétel virágzást követően alacsony, de élettanilag fontos az érés folyamán. A foszforé ősszel mérsékelt, azonban létfontosságú a gyökérképződéshez. Tavasszal lassú növekedésû a generatív fenofázisokig. A káliumfelvétel meghatározó az őszi időszakban. A K döntő hányadát a búza kora tavasszal veszi fel, a május közepi maximumot követően érésig káliumleadás tapasztalható a gyökereken keresztül. Az ősz búza által felvett összes tápanyagmennyiség lényeges, mértéke a tervezett termésmennyiségtől függ.

 

 


 

 







Termesztéstechnológiai ajánlásunk őszi búzára



Termesztéstechnológiai javaslatunk magában foglalja az őszi alaptrágyázást az egyedi összetételû, termőhely-specifikus gramix NPK mûtrágyával, a többszöri tavaszi nitrogén fejtrágyázást szilárd és folyékony nitrogéntrágyával (FertiSol, MAS, AN).



Kiemelt technológiai megoldás a gramix NPK mûtrágyánk mikroelem kiegészítése a speciális UMG (Új Mikroelem Generáció) granulátummal, mellyel lehetővé válik a búza igényéhez igazodó mikroelem-visszapótlás. Az UMG mikroelem granulátum mono- és növényspecifikus kompozíciókból áll, melyek a mikroelemeket a növény számára könnyen felvehető komplex formában tartalmazzák.



Valljuk, hogy csak annyi mûtrágyát juttassunk ki a talajra, amennyit a növényünk igényel, amennyi szükséges. Így a gramix NPK termékünket felhasználók nem vásárolnak felesleges mennyiségû mûtrágyát, a kiszórt hatóanyag optimalizált mennyiségû, nincs környezetterhelő hatása.



Ha nem ismerjük talajunk tápelem-ellátottságát, akkor a búza őszi alapmûtrágyázására foszfor túlsúlyos, mikroelem kiegészítésû gramix NPK mûtrágyáinkat javasoljuk 300–400 kg/ha dózisban közepes tápanyag-ellátottságú területre.



Nagy Margit fejlesztési vezető

Fertilia Kft.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mit kér a búza ősszel?

Mit kér a búza ősszel?

Az őszi búza a kukorica mellett hazánk legfontosabb gabonanövénye. Termesztése különösen szélsőséges időjárási körülmények között komoly odafigyelést,...

Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?