2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Az EFSA véleménye a szilázsadalékokról

Agro Napló
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság közzétette tudományos véleményét a nátrium-benzoát és Lactobacillus tartalmú szilázsadalékokról.  

A nátrium-benzoátot technológiai adalékanyagként használják, javítandó az erjedési folyamatokat. A javasolt adagolása 2400 mg/kg friss anyag. Felhasználható sertés, baromfi, szarvasmarha, juh, kecske, nyúl és ló számára készített erjesztett takarmányokhoz. A szilázskészítéshez alkalmazott nátrium-benzoát, a javasolt dózisban, biztonságos volt a célállatok számára. Egy sor laboratóriumi vizsgálat alapján igazolható, a nátrium-benzoát az ajánlott adagban rendelkezik azzal a potenciállal, hogy javítsa a szilázsok minőségét, csökkentse a pH-t és növelje a szárazanyag-tartalom megőrzését. Ezt igazolták számos könnyen, közepesen és nehezen silózható takarmánynövény esetében.



A nátrium-benzoát 250 és 2500 mg/kg koncentrációk között is rendelkezik azzal a hatékonysággal, hogy növelje az aerob stabilitását a szilázsoknak, a felhasznált takarmánynövények széles skáláján és szárazanyag-tartalom mellett.





Lactobacillus törzsek



Két Lactobacillus plantarum törzset, és egy Lactobacillus buchneri törzset vizsgáltak abból a célból, hogyan javítják a silózási folyamatokat, 1x108 CFU/kg friss anyag dózisban.



Az EFSA megítélése szerint mindkét Lactobacillus törzs alkalmas a Biztonság Minősített Vélelme értékelésre. A beazonosított törzsekről megállapítást nyert, hogy antibiotikum-rezisztencia nem volt kimutatható, így alkalmazásuk a szilázsok előállításánál, feltételezhetően biztonságos mind az állatokra, mind az állati termékeket fogyasztókra és nem károsítják a környezetet.



Mindkét L. plantarum törzs képes javítani a szilázsok minőségét, növelni tejsavtartalmukat és segítenek megőrizni értékes tápanyagaikat a pH csökkentésével. Ezek a vizsgálatok igazolták azt is, hogy egy sor könnyen és közepesen silózható takarmánynövény esetében a L. buchneri rendelkezik azzal a képességgel, amivel növelni tudja a szilázsok ecetsav-koncentrációját és ennek következtében javítani azok aerob stabilitását, 40–65% szárazanyag-tartalom között.



Forrás: AllAboutFeed.net

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán


A cikk szerzője: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!