A Framest gépei bizonyítanak

Agro Napló
A Dráva menti határtelepülésen, Drávaszabolcson gazdálkodó Kati Péterék családi vállalkozásában megbecsült szerep jut a Framest gépeinek. Az Axiál által forgalmazott technikákról, és azok gyakorlati tapasztalatairól mondta el a fiatal gazda véleményét az Agro Napló olvasóinak.  

A családi gazdaságban Péter az édesapjával és a testvérével gazdálkodik – 240 hektáron termelnek búzát, kukoricát, repcét illetve szóját és napraforgót. A terület mintegy 70%-a saját, a többi pedig bérelt. A horvát határ menti környék nagyon vegyes talajú, a laza homokostól a kötöttig, középkötöttig minden megtalálható, még a területeken belül is vegyes minőségû, ami nem könnyíti meg a gazdálkodást. Gépparkjukban a Framest gépein kívül négy traktor (közülük egy Fendt), valamint egy kombájn is megtalálható.



A vállalkozást az édesapa kezdte 1994-ben, akkoriban vette az első MTZ-t és azóta folyamatosan bővítik a gépparkjukat. Az akkortájt mûvelt 30 hektáros terület folyamatosan növekedett és érte el a mai méretét, amelyen 1996-tól családi gazdálkodás keretében folytatják a mûvelést. Technikai hátterüket négy Framest márkájú géppel egészítették ki az idők folyamán. Még 2007-ben vásárolták meg a FraLaz-t, a FraRoll-t és a FraKombo-t, míg a FraDisc tavaly szeptemberben került a gazdaságba.



A gépeket még a Szentlőrinci Szakmai Napokon látták először, a tárcsára pedig tavalyelőtt figyeltek fel Etyeken. Tetszettek nekik a Framest gépei már az első bemutatkozásukkor is, mert ránézésre is kitûnik, hogy ugyancsak jó erős anyagból készült, masszív gépekről van szó. Az öt évvel ezelőtti három gép vásárlását így már a jó tapasztalatok birtokában egészítette ki tavaly a tárcsa megvétele. Korábban is volt persze tárcsájuk, de, ahogy a gazda fogalmaz: annyi volt vele a baj, hogy többet szerelték, mint amennyit dolgozott. Sürgősen kellett hát tavaly ősszel megoldást találniuk, és szerencséjükre az Axiál a segítségükre sietett. A gyors vásárlást persze alapos szakmai tanácsadás is kísérte, így a hozzáértő kezelésnek köszönhetően a tárcsa kiválóan mûködik, az eltelt időszakban semmilyen gond nem volt vele. A gazdaság gépberuházásaiban Péter véleménye a mérvadó, aki természetesen alaposan körüljárja az új technikák és technológiák kínálta lehetőségeket, mielőtt döntést hoz.

 

 


 

 





A Framest gépeivel elégedettek, ahogy azt gépparkjuk is igazolja. A 3 késes FraLaz-t öt éve használják, előtte semmilyen lazítójuk nem volt. Viszonylag későn kezdték az első év őszén használni, és nagyon jó eredményekre jutottak vele a korábban soha nem lazítózott, letömörödött talajaikon. A lazító jól megemelte a földet, szárnyas kopócsúcsai egyenletesen megemelték a talajt (amely így felrepedt), és a mögé szerelt tüskés henger szépen simán visszaegyengette, visszazárta a talajt. Az egyenes és negatív szögállású késkialakításnak köszönhetően a felszínre nem kerülnek hantok és rögök. Igen szép a gép munkája, szívesen használják is azt rendszeresen, minden évben több tíz hektárt meglazítóznak vele. Ennek köszönhetően már sokkal lazábbak a talajaik, és a 2010-es csapadékosabb időszakokban is sokkal kevesebb vízállásos területük volt. A lazítás egyébként nemcsak a káros rétegek eltávolítására szolgál, hanem a megfelelő talajszerkezet kialakításával a jó víz és levegő háztartás is biztosított.





A FraDisc 4000 X tavaly ősszel érkezett a gazdaságba, és nagyon elégedettek a munkájával. A leggyakrabban egy hengerrel, a FraRoll-lal összekapcsolva használják – most éppen tarlóhántásra, de ősszel kukoricaszárra is baktérium bedolgozáskor, vagy búza magágykészítésre. A kiváló középnehéz tárcsa robusztus, ugyanakkor nagyon egyszerûen beállítható. A gazdaságba először ugyan „V” tárcsát akartak venni, mert a korábbi tapasztalataik alapján tartottak az „X” tárcsától – az előző gépük ugyanis hol púpolt, hol gödröt csinált. Az Axiál szakembere azonban megnyugtatta őket, hogy ha a tárcsa korrekt módon van beállítva, akkor egyenletesen dolgozik. Ez a gyakorlatban igazolódott is, ráadásul a beállítás egyszerûen és percek alatt elvégezhető. Az új szerzeményük tehát rendkívül felhasználóbarát, megbízható gép, amelyhez a zsírzáson kívül még nem kellett hozzányúlni. Mûködik szépen, ahogy kell: reggeltől estig gond nélkül dolgozik a földeken.

 

 


 

 





Péterék egyébként szívesen vettek hazai gyártású gépet, amelyen már megjelenésében is látszik, hogy „jól összerakott” masina. Örömteljes, hogy van olyan magyar cég, amelyik ilyen minőségû technikát képes gyártani, egyébként pedig ismert tény, hogy tudnak a magyarok is igen jó gépet előállítani, ahogy régen is tudtak. Az ifjú gazda nyugodt szívvel ajánlja hát a hazai gyártású mezőgazdasági gépeket a gazdálkodóknak. A kiszámíthatatlan, extrém időjárási környezetben egyébként is sok múlik azon, milyen gépet használnak a gazdák. A tavaly őszi nagy szárazság idején például a Dráva mentén nem tudtak szántani sem, csak a talaj felső tíz centimétere volt nedves – így tárcsáztak és lazítóztak szántás helyett. Vagyis a FraDisc-kel és a FraLaz-zal oldották meg a feladatot. A lazítással egyébként valószínûleg jobban is jártak, mert a szárazságban biztosan többet ért, mint egy szántás.





A két Framest gépet egyébként minden talajra és minden kultúra után használják. A lazítót a búza után (nyáron lazítanak általában), a tárcsát a tarlóhántástól kezdve ősszel napraforgó és szója után is, illetve búza magágy előkészítésre is alkalmazzák. De kukorica után is használják a tárcsát szántás előtt, és a baktériumtrágya bedolgozást is ezzel végzik. Erőgépként egy 150 Le-s traktort, illetve egy 160 Le-s Fendt-et használnak. Ezek önmagában a tárcsát könnyen elhúzzák, de ha már a hengert is utána kötik, illetve ha már mélyebbre állítják a tárcsát, akkor ez a lóerő teljesítmény kissé kevésnek bizonyul – ilyenkor a tempó csökkentésével optimalizálják a munkavégzést.

 

 


 





Sekély tarlóhántásnál viszont semmi probléma nem adódik, egyenletesen jó teljesítmény és eredmény tervezhető. A lazító alkalmazásánál a fogyasztás is kedvezőnek mondható, 15–20 l/ha üzemanyag-felhasználást mértek (amely természetesen függ a laza vagy kötött talajtól), de ennyi volt a maximum. Lazább talajon akár ennél is kevesebb fogyasztás érhető el. Péter azt meséli, hogy amíg nem volt lazítójuk, mindenkitől azt hallotta, hogy 30–40 litereket fogyasztanak a traktorok, de nekik igen kedvező eredmények jöttek ki. Véleménye szerint a jó és odafigyelő használat is sokat számít – a tárcsánál például éppen a beszélgetésünk napján mért adat szerint hengerrel együtt 6 l/ha volt sekély mûvelésnél az üzemanyagigény. Az őszi, mélyebben végzett lazításnál talajtípustól függően 8–10 l/ha fogyasztással lehet számolni, ez pedig ugyancsak kedvezőnek mondható.



Ezen paraméterek alapján is ajánlható mindazoknak, akik szeretnének egy erős gépet, amely beállításai nagyon egyszerûek, és az elvégzett munkáik is igen jók. A lazítóról pedig azt mondja Péter: „aki nem használ lazítót, az próbálja azt ki, meg fog lepődni!” Maga is sok lazítót látott korábban, több olyat is, amelyik hantokat hoz föl. De a FraLaz-nál észre sem lehet venni, hogy elhúzták a lazítót: nem hoz fel hantokat, és kiválóan visszatömörít. A lazítón egyébként, a természetesen kopóalkatrész cseréjén kívül, még semmilyen szervizmunkát nem kellett végezniük.

 

 


 

 





Az ágazatban rejlő lehetőségekről az ifjú gazda azt vallja, hogy ha az ember tisztességesen és szakmai hozzáértéssel végzi a munkáját, akkor az a család számára biztos megélhetést tud nyújtani.



 


 

 





A terméseredményeik az országos átlagnál kicsivel jobbak, a terményárak pedig most nagyon jónak mondhatók. Jó volt hallani: „úgy látom, hogy érdemes ezt a munkát végezni, úgyhogy ezt fogjuk végezni a jövőben is.”

 



Keresztes Júlia

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!