A DAL-BO és a JYMPA válaszai a felhasználói igényekre

Agro Napló

Nagy Miklós ügyvezető kiemelte, hogy a DAL-BO és a JYMPA gyárak kiemelten kezelik a hozzájuk visszajutó termelői észrevételeket, gyakorlati tapasztalatokat, s a fejlesztéseiket ezen információk fényében hajtják végre.

Kitûnő példa erre a DAL-BO MaxiCut 600 vontatott kivitelû késes henger, mellyel a hagyományos szárzúzó munkáját lehet kiváltani és hatékonyabbá, gazdaságosabbá tenni.

A nagy területteljesítményû, 5,8 m munkaszélességû egyszerûsége révén is közkedvelt eszköz elsősorban napraforgót termelő nagygazdák részére ajánlott, ám a gyártói adatok alapján repce, kukorica, dohány és gyapot szármaradványok elmunkálására is alkalmas. A profi termelők napraforgó betakarítási igénye arra koncentrálódik, hogy minél magasabbra vágják a fejet, vagyis minél kevesebb szármaradvány kerüljön a kombájnba. Ennek eredménye, hogy magasabb szármaradvány marad a tarlón, ezzel egyidejûleg a nagy teljesítményû kombájnoknál a széles nyomtáv miatt a taposási kár jelentős. A szárzúzók használatakor nem tudnak mit kezdeni ezekkel a maradványokkal, illetve a megmaradó szárcsuta a kombájn kerekét is jelentős mértékben károsíthatja.

Ezekre a problémákra hivatott megoldást találni a MaxiCut késes henger, mely minden földön fekvő szármaradványt maradéktalanul képes 15–18 cm-es hosszúságúra összeaprítani. A 4600 kg össztömegû (folyadékfeltöltéssel 6100 kg) gép 18–25 km/h menetsebességgel mûködtethető, melyhez egy 120–140 LE-s traktor szükséges. Területteljesítménye elérheti a 10 ha/órát. A szárzúzás befejeztével a három tagból álló hengersor két oldalsó eleme egy-egy hidraulikus munkahenger segítségével szállítási helyzetbe hozható, így a közúti szállítás az előírásoknak megfelelően megoldott.

 


A tagonként 15 sorban felszerelt 100 mm-es

kések végzik a szármaradványok aprítását

 

 

A JYMPA altalajlazítók korábban fixkéses kialakításban, 2010 óta pedig hidraulikus késbiztosítással voltak eddig elérhetők. A gyár a felhasználói igényekre – mint a túlterhelés elleni védelem igényének megléte – válaszul elkészítette a nyírócsapos kővédelemmel ellátott lazítót, a JYMPA DSM 5-öt. A sorozat 3, 5 és 7 késes kivitelben készül, kb. 50 cm-es munkamélység érhető el vele. Az új, kéttagú hengersor szebb munkát végez, jobban aprítja a rögöket, mint a korábban használt késes henger megoldás. A függesztett gép teljesítményigénye 140–160 LE közötti tartományba sorolható.

 


A rögaprításról az újonnan alkalmazott

hengersor gondoskodik

 

 

A DAL-BO legújabb innovációja a DAL-BO SuperMax 3 az 1-ben szántóföldi kultivátor.

A munkagépet kifejezetten a minimális munkamûveletet végző gazdálkodási módszer alapgépének szánták. A két sorban elhelyezett erős lazítóval, a két sor 520 mm-es tárcsával és az iker „T” gyûrûs hengerrel felszerelt eszköz 3 funkciót képvisel egyszerre. Az első tag gondoskodik a talajszerkezet megfelelő lazításáról. A lazító egység munkamélysége csapokkal alakítható 70–400 mm között, a kések nyírócsapos biztosítással rendelkeznek. A szögbe állított csipkés tárcsák még nehezebb körülmények között is kiválóan keverik a talajt, mindegyik tárcsalap egyenként 4 gumitönkön keresztül csatlakozik a vázhoz, így a kő elleni védelem megoldott. A lezárásért és tömörítésért felelős iker „T” gyûrûs henger átmérője 600–800 mm lehet, a választott henger függvényében. Az iker kialakítás előnye, hogy a két henger tisztítja egymást, így a henger nem ragad be olyan könnyen. További előny, hogy a „T” függőleges szára belenyomja a szármaradványt a talajba, így lehetővé válik, hogy a talajélet által történő lebontás gyorsabban megindulhasson. A kultivátor munkamélysége a traktor kabinjából hidraulikusan állítható. A bemutatón egy 2,5 méter munkaszélességû változat dolgozott.

 


A SuperMax 250 gépkombináció a

minimális talajmûvelés alapgépe lehet

 

 

A kultivátorok közül szerepet kapott még a DAL-BO Dinco család 300 Classic típusa is. A sorozat legkisebb tagja két kapasorral szerelt, amit talajfelszín-egyengető tárcsasor követ. Hátul egy talajfelszín-egyengető hengersor gondoskodik az elmunkálásról. Elől a 7 db széles lúdtalpkapa teljes keresztmetszetben átdolgozza a talajt, munkamélysége maximum 20 cm lehet. A kapák védelme típustól függően lehet nyírócsapos vagy hidraulikus. A váz 80 cm-es hasmagassággal rendelkezik, és 100x100x6 mm-es szelvényekből épül fel. A talajmunka lezárását végző henger „T” gyûrûs vagy pálcás kialakítású lehet. A bemutatón egy nyírócsapos kővédelemmel ellátott gép volt látható, melyet az előbb említett hengerrel láttak el. A kultivátor 1010 kg-os saját tömeggel bír, az optimális talajmunkához 120–140 LE teljesítményt javasol a forgalmazó.

 


DAL-BO Dinco 300 Classic munka közben

 

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Horsch újdonságok

Horsch újdonságok

A nyár közepén a magyar újságíróknak – köztük az Agro Napló munkatársának is – és a nemzetközi sajtó más képviselőinek is bemutatták a Horsch Agritech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!