Precíziós növényvédelem megvalósítási formái

Agro Napló

Ha kezünkbe veszünk egy növényvédelemmel foglalkozó katalógust, akkor bizony elcsodálkozva szemlélhetjük, hogy a gyártók milyen sok opcióval, illetve kiegészítővel szerelik fel gépeiket. Napjainkban már több gyártónál alapfelszereltségnek számít a revolver szórófejtartó, az elektromos szakaszolás vagy akár a sebességarányos kijuttatás vezérlése, melyeknek még néhány évvel ezelőtt is komoly költségvonzata volt.

Joggal felmerülhet azonban a kérdés, hogy egy precíziós növényvédelemre képes kijuttató mivel „tud” többet, mint konkurensei? A kérdés megválaszolása sokrétű, ugyanis a modern permetezők némi átalakítással alkalmassá tehetők ugyan a helyspecifikus kijuttatásra, ám rendelkezniük kell néhány alapfunkcióval, mint a sebességarányos kijuttatás vezérlése és az elektromos szakaszolás.

Az átalakítás megkezdése előtt el kell döntenünk, hogy mire szeretnénk használni permetezőnket, milyen többletképességekkel szeretnénk felruházni azt? A legegyszerűbben a műholdas helyzetmeghatározó rendszeren alapuló automatikus szakaszolás és permetlétartályba előre bekevert vegyszer területarányos kijuttatása valósítható meg. Ezen funkciók segítségével már elkerülhetjük a terület többszöri felülkezelését, mellyel akár jelentős mennyiségű vegyszert is megtakaríthatunk. További előny lehet, hogy a kijuttatandó dózisokat a terület eltérő tulajdonságaihoz optimalizálhatjuk. Hátránya azonban ennek az összeállításnak, hogy csak a tartályban előre bekevert anyagot tudjuk vele kijuttatni.

Ennél már jóval modernebb az a rendszer, mely a növényvédő szert különböző tartályokból injektálja a keverőágba, így a dózisokat már nem a vivőanyag mennyiségén keresztül, hanem önmagában is képesek vagyunk változtatni. Ilyen rendszer például a Raven Sidekick Pro (1. ábra).


1. ábra: a Sidekick Pro sematikus vázlatrajza.

Forrás: Raven industries képe alapján saját szerkesztés

  

A Sidekick Pro egy rendkívül egyszerű berendezés, mindössze négy alapegységből áll, melyek a peszticidtartály, a nagy precízitású adagolószivattyú, az ellenőrző szelep és a permetlékeverő.

Ez egy olyan speciális adagoló berendezés, melynek a tartályában található kemikáliát saját szivattyújával közvetlenül a nyomó oldali vezetékbe juttatja, és ott végzi el a növényvédő szer és a víz keverését. A permetezőgép tartályában tulajdonképpen csak tiszta, vagy szárszilárdítóval kevert vizet kell szállítani.

A vezérlő képes akár négy különböző egység irányítására és akár hét szakasz vezérlésére, így lehetőség nyílik egy menetben négy hatóanyag (inszekticid, fungicid, egy- és kétszikűek elleni herbicid) egyidejű kijuttatására. Mivel a vizes tartályban nincs növényvédő szer, ezért a munkamenet után nem szükséges ennek elmosása, nincs káros szermaradvány s a helyspecifikus vezérlésnek köszönhetően jelentékeny megtakarítások érhetőek el táblaszinten.

A zárt rendszer miatt a személyzet nem érintkezik közvetlenül a szerekkel, ezzel növekszik a munkabiztonság. Az eszköz kalibrálása automatikus, mely csak néhány percet vesz igénybe, így gyorsabbá téve az indulást.

A kijuttatási terveket egy nagyfelbontású kódoló berendezés értelmezi, mely nagyon finom szivattyúvezérlést tesz lehetővé. Ezt egészíti ki egy valós idejű ún. „real time” ellenőrző jel, mely folyamatos tájékoztatást biztosít a működésről.

A rendszer kompatibilis a nagyobb teljesítményű kijuttatókkal, hiszen a szivattyú képes nagy mennyiségű („high-volume”) vezérlésre, mely 140 és 5900 ml/percet jelent, továbbá alkalmazható a kisebb permetezőkkel, mert kis mennyiségű („low-volume”) üzemmódban 30 és 1200 ml/perc között is nagy pontossággal adagolja a peszticidet.

A fentiekben bemutatott két lehetőséget összefoglaló néven utófeldolgozásos vagy ún. „off-line” rendszereknek nevezzük, mivel még nem rendelkeznek speciális érzékelő szenzorokkal.

Napjaink csúcstechnológiáját a különböző szenzorokkal ellátott érzékelésen alapuló ún. „on-line” kijuttatási berendezések képviselik. Ezek közül talán a legismertebb a hazánkban is kapható gyomvadász vagy angol nevén Weed Seeker (2. ábra).


2. ábra: a WeedSeeker szenzo működési vázlata.

Forrás: A NTECH Industries képe alapján saját szerkesztés

Nagyításhoz katt a képre

 

A szenzor tulajdonképpen egy olyan zöldszenzor, mely kombinálva lett egy speciális mágnesszelep irányította szórófejjel. Az eszköz kiválóan alkalmazható tarlókezelések során, ahol a gyomokon kívül nem található más kultúrnövény. Kutatások igazolták, hogy alkalmazásával akár 80% herbicid-megtakarítás is elérhető. Sajnos ez a készülék még nem képes a növények fajok szerinti elkülönítésére, így alkalmazhatósága lényegesen leszűkül. A faj alapján történő elkülönítés napjaink egyik legkutatottabb területe ugyan, azonban ezen eszközök még csak kísérleti fázisban érhetőek el.

Smuk Norbert Ph.D. hallgató, Dr. Milics Gábor Ph.D. egyetemi adjunktus

Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár

A cikk szerzője: dr. Milics Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?