2024. április 28. vasárnap Valéria

Huszárosabb megoldás, mint gondolná!

Agro Napló
Egy új megoldást ajánlunk az õszi kalászosokban a komoly és egyre erõsödõ problémát jelentõ nagy széltippan (Apera spica-venti) ellen. A gond súlyossága ismert, az okai azonban annál kevésbé. Amennyiben ezek feltárása során a keletkezett információkat okszerûen katalogizáljuk és utóbb ezek szellemében járunk el, látványos szakmai megelégedettséggel nyugtázhatjuk a sikert.

Lássuk tehát a széltippan felszaporodást előidéző főbb okokat:

1. Figyelmetlenség

Az elnyúltan kelő, sokáig „rejtőzködő” gyámoltalan kis gyomnövény a bugahányásig jelentéktelennek tûnik; de akkor már késő a felismerés, addig már a gazdasági kártétel bekövetkezett, a védekezés szinte reménytelen, drága és gyakorlatilag hasztalan.

2. Tájékozatlanság

Ezen a téren hiányos szakmai felkészültség; az újonnan használatba került – ismeretlen „előéletû” – táblák; a rendezetlen, tervszerûtlen bálamozgatások mind-mind okozhatják a nagy széltippan megjelenését, felszaporodását.

3. Nem körültekintő tervezés

A probléma egyik fő oka, hogy fûféle kultúrnövényt szeretnénk fûféle gyomnövénytől tehermentesíteni. A rendelkezésre álló hatóanyagok egyike biológiailag szelektív – ez markáns, de drága megoldás −, míg az összes többi alkalmas készítmény egyéb módon szelektív (helyzeti szelektivitás, morfológiai szelektivitás, metabolitikus szelektivitás). Ezek a készítmények ugyan kedvezőbb árfekvésûek, de hatékonyságuk korlátozott és közülük több hatásmódja azonos; így megnő a nagy széltippan hatóanyagokkal szembeni részleges érzéketlensége (rezisztencia, neutenia, szubletális dózis stb.).

Csak egy példa. Az engedéllyel rendelkező, nagy volumenben használt „apericidek” hatásmódjuk alapján is csak két (!) nagy csoportba sorolhatóak. A kereskedelmileg legnagyobb volumen – a tavaszi poszt kezelések – minden hatóanyaga az acetolaktázszintetáz enzim mûködését gátolja. Azonos hatásmód, közel azonos árszint, eltérő hatékonyság – csökkenő eredményesség!

Mi lehet ennek a szûkülő spirálnak a kitörési pontja?

Az egyik és leginkább szembetûnő eltéréssel – ami elsősorban a hatékonyság növekedését jelenti – ebben a küzdelemben egy új hatóanyag, illetve egy új készítmény megjelenése van a segítségünkre.

Az alábbiakban szeretném ezt az új alternatívát, annak eredményességét és szakmai érveit megismertetni az olvasóval.

Az eredményes Apera elleni 
technológia újszerûségei:



1. A szegmensben teljesen új hatásmód, aminek eredménye, hogy a termék kiváló a már több készítménnyel nehezen gyéríthető nagy széltippan populációkban is!

2. A herbicid egyaránt hatékony levélen és talajon keresztül is, így a már kikelt és a később kelő gyomnövényeket egyaránt irtja.

3. A magról kelő kétszikûek széles köre ellen is aktív, így a tartamosságot is figyelembe véve évelőktől mentes területen akár egyszeri kezelés is elégséges lehet a betakarításig!

4. A hatóanyag fiziko-kémiai tulajdonságai biztosítják, hogy a sekélyen csírázó nagy széltippan zónájából el nem mozdulva betakarításig képes ez ellen a gyomnövény ellen is mentességet biztosítani (lásd 1–2. kép).

 


    

1–2. kép: a Pledge a betakarításig képes széltippan elleni mentességet biztosítani.

A Pledge nagy széltippan elleni eredményessége két szinten is mérhető:

a.) a kultúrnövény oldaláról a tiszta, konkurencia nélküli fejlődés miatt nő a hozam.

b.) a gyomnövény oldaláról a csírázás és fejlődésgátlás végett elmarad a magprodukció!

 

www.sumiagro.hu


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!