Permetezéstechnika - Amikor már a tavaszt tervezzük!

Agro Napló
A tavasz közeledtével már nemcsak a növényvédelem, de egyre több esetben a baktérium-kijuttatás is beillesztésre kerül a munkálatokba. Bizonyos készítmények hatása fejtrágyaként is jelentõs, mely még inkább növeli fontosságukat.  

A permetezes.hu csapata szeretné megragadni az alkalmat, hogy a téma fontosságának megfelelően összegezze a baktérium-kijuttatás eddigi megoldásait, és a legújabb innovációs megoldások kialakulásának okait, mert a mezőgazdasági termelőknek már egyre kisebb része az, aki nem hallott a baktérium-„trágyázásról”, és egyre nő azok száma, akik eredménnyel használják ezt a speciális területét a tápanyag-felszabadításnak. (Szerkesztői megjegyzés: A baktériumtrágyázás kezdete a 20. század ötvenes éveire nyúlik vissza.) A rendkívül aszályos évek, mint az a 2012-es volt, nem győzték meg azokat, akik ilyen szezonban próbálkoztak először a jótékony hatású készítményekkel, de bízva az idei év csapadékban gazdagabb időjárásában, mindenképpen elgondolkodtató egy újabb kísérlet.





A baktérium-kijuttatás esetében, a megoldások tekintetében, már két generációról is beszélhetünk, mindannak ellenére, hogy nem nyúlik olyan régre a „nagyüzemi” használata.



Az első generációs kijuttatók minden esetben fixtelepítésûek voltak. Ennek megfelelően a kijuttató egység egy eszközhöz kötődött, így minden esetben a megadott munkagép üzemeltetése tette lehetővé a baktérium kijuttatását. Sokszor előfordult, hogy a termelők nem vesződtek az átszereléssel, mikor eltérő munkamenet folyamán is szükségesé vált a kijuttatás, így gazdaságonként esetenként több kijuttató egység is beszerzésre került. A fix telepítésnél a kezdetek kezdetén sokan a permetezőgépeknél megszerzett alapokra igyekeztek támaszkodni, és megfelelő átfedést szerettek volna biztosítani, mely sajnos veszteséget okozott nekik, hiszen minden, a munkaszélességen túlra juttatott folyadék hasznosulás nélkül maradt. A baktériumok UV-stabilitása ugyanis rendkívül gyenge, ezért törekednünk kell a minél gyorsabb leforgatásra.

 

 


 

Fix kialakítású baktérium-kijuttató

 

 

A fúvókák típusa és kiosztása is a permetezőgépeket idézi, mely szerint 50 cm-es közzel kerültek rögzítésre a fúvókatartók, melyekbe hagyományos lapossugarú fúvókát helyeztek.

 

A baktériumok egyre nagyobb körben való felhasználásának köszönhetően egy része az első generációs kijuttató egységekben rejlő hibák kiküszöbölésre kerültek. A fúvókakiosztás már igazodott a munkaszélességhez és esetenként különböző fúvókatípusokat használtak, melyek kevésbé voltak hajlamosak az eltömődésre és az elsodródásra. Azonban a gazdaságos üzemeltetés két újabb problémát vetett fel, mégpedig a lehető legkisebb kijuttatott mennyiség elérése, valamint a mobilitás.



A kijuttatott mennyiséget úgy tudjuk csökkenteni, hogy speciális típusú fúvókákat használunk, melyek nagyobb szélességben juttatnak ki ugyanolyan mennyiségû folyadékot. Szinte minden fúvókagyártó kínálatában megtalálható az úgynevezett OC-fúvóka, melyet aszimmetrikus vagy más néven oldalréses fúvókának is nevezünk. Ennek a típusnak köszönhetően akár 2 m-t meghaladó munkaszélességben is dolgozhatunk egy fúvókával. A kilépőnyílás kialakításának köszönhetően a fúvóka eltömődésre is kevésbé hajlamos.

 


 

                     OC fúvóka szórásképe

 

 



A mobilitás nem oldható meg másképpen, csak egy olyan kialakítással, melyet könnyedén tudunk többféle munkagéppel is alkalmazni. Erre a legjobb megoldás, ha elvonatkoztatunk az eszköztől, mellyel a talajmunkát végezzük, és az erőgépre koncentrálunk. Ha sikerül egy olyan rendszert kialakítani, mely az erőgépre rögzíthető, akkor teljesen függetleníteni tudjuk magunkat a munkagéptől, és egyazon traktor képes lehet baktérium-kijuttatásra, függetlenül a vontatmánytól.



A második generációs kijuttató egységekre nem csak a speciális fúvóka, hanem a mobilitás is jellemző. A traktor orrára könnyedén rögzíthető egyszerû kijuttató egység rendkívül könnyen igazítható/alakítható bármely munkagépünkhöz. A munkaszélesség beállítása a leegyszerûsített szórókeret két végén található forgócsuklóval könnyedén beállítható.

 

 


 

Második generációs kijuttató

 

 





Reméljük, ez az összegzés sokak számára segítségként szolgál, de amennyiben további információra lenne szüksége, látogasson el a www.permetezes.hu oldalra, ahol még több információkat találhat a témában.

 



permetezes.hu csapata

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

A január közepén Keszthelyen megrendezett XXX. Növényvédelmi Fórumhoz kapcsolódóan tartott a Nufarm Hungária Kft. konferenciát a növényvédelem aktuáli...

Horsch LEEB AX

Horsch LEEB AX

A növényvédelem egyre érdekesebb lesz! Azt mindenki tapasztalja, hogy a növényvédő szerek portfóliója egyre kisebb. Ez azt jelenti, hogy a megmaradt s...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!