Gép-Mix – a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával – 2014 január

Agro Napló
Egy millió értékesített Amazone-műtrágyaszóróFelépült és gyártásra készen az MF új kabin összeszerelő csarnokaISOBUS-szal szerelt Juwel nyerte az „Év gépe díjat”Kombájn beállításokat segítő alkalmazás okostelefonunkraMassey Ferguson újdonságok az AGROmash EXPO-n: 110 LE-s univerzális négyhengeres és 400 LE-s vezérgépek!Újdonság: Cenius 4002-2 mint Special- vagy Super-variációAEROSEM pneumatikus vetőgép

  

Egy millió értékesített Amazone-műtrágyaszóró

Az összesen 1 millió darab értékesített műtrágyaszórónak köszönhetően az Amazonen-Werke a 2013-as évben különleges sikertörténetre tekinthet vissza. Ez a történet alig 100 évvel ezelőtt kezdődött azokban az időkben, amikor a műtrágyát a legtöbb üzemben még kézzel szórták ki. Így találta fel az Amazone alapítója, Heinrich Dreyer 1915-ben az új hengeres szórógépet, melyet találmánynak jelentette be. Az akkoriban megvásárolható műtrágyaszórókkal összehasonlítva ez a hengeres szórógép, melynek típusjelölése „Michel“ volt, könnyebben vontathatónak és pontosabbnak bizonyult. Különböző, 1,5 – 4 m méretben volt kapható, mely valamennyi ismert, elterjedt száraz vagy nedves műtrágyát egyenletesen tudott a szántón kijuttatni. Ezenkívül a viszonylag alacsony előállítási költségének köszönhetően a kisebb üzemek részére is elérhető áron volt hozzáférhető, így nagyon gyorsan meghódította a teljes mezőgazdaságot.

Az értékesítés rendkívül sikeres volt, ennek köszönhetően összesen több mint 250 000 hengeres szórógépet értékesítettek a legkülönbözőbb változatokban. Még a 60-as években is több mint 10000 darab gördült le a gyártósorról. Ezt követően a kereslet egyre lassult, így 1986-ban a gyártás teljesen leállt. Ennek oka az volt, hogy a prof. h.c. (SAA Samara) RAAS Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer kifejlesztett kéttárcsás ZA típusú szórógép a sikermodell hengeres szórógépet felváltotta.

A ZA modell még nagyobb siker lett, mely az Amazone céget a műtrágyaszórók szegmensben hosszú időre ismét verhetetlenné tette.  1958 óta az Amazone jóval 700 000 darab fölött értékesített a ZA típusú műtrágyaszóróból. A ZA típus sikeres alapelvei közé számítanak az ellentétesen meghajtott szórótárcsák, melyek a haladási tengelytől balra és jobbra tükrözve ugyanolyan pontos szórási képet tesznek lehetővé. Továbbá az állandó, beállítható TLT-tengely biztosítja a szórótárcsák állandó fordulatszámát. Ennek köszönhetően a műtrágyaszóró gyorsan és egyszerűen átállítható a különböző műtrágyatípusokra és fogásszélességekre. Ezek az alapelvek olyannyira sikeresek voltak, hogy ezek még a mai szórógépekben is megtalálhatók.

Sok további Amazone innováció még tovább tartotta fenn a ZA sikertörténetét, így pl. a kései trágyázási technika. Mérföldkő volt a váltótárcsás rendszer bevezetése az egyre nagyobb, variálható fogásszélességekhez (ma már akár 54 méterig), a határ- és mezsgyeszórás kifejlesztése.

A legsikeresebb modellek, és a maguk idejében iránymutatók voltak a ZA-F, ZA-U és a ZA-M sorozat modelljei. A ZA típus korábbi éveiben maga a kitalált mechanika volt az, ami a sikert jelentette, később csatlakoztak a hidraulikus funkciók valamint az elektronika, melyek a ZA-szórógépek teljesítőképességét egyre előrébb vitték.

Napjainkban az új ZA-TS-szórógépek legnagyobb modelljei a maguk akár 4200 literes tartályméretükkel és a 20 km/h munkasebességgel akár 50 ha / óra teljesítményre képesek. Mérlegtechnikával, AutoTS tárcsaintegrált határszóró-egységgel, GPS-Switch egységgel és a legmodernebb ISOBUS terminálokkal felszerelve ezek a munkagépek a pontossággal szemben támasztott legmagasabb igényeket is kielégítik.


 

 

Felépült és gyártásra készen az MF új kabin összeszerelő csarnoka

November 19-én került sor a Massey Ferguson új kabin összeszerelő csarnokának hivatalos megnyitására a franciaországi Beauvais városában. A nagy nap egész pontosan megegyezik a híres Massey Ferguson tripla háromszög formájú védjegyének 56 évvel ezelőtti debütálásával. A projekt mögött egy 20 millió dolláros (15,5 M euró) beruházás áll. Az mellett, hogy az épületkomplexum kellő időben és a tervezett költségvetéssel készült el, 25 %-kal növeli a hasznos alapterületet. A helyszín egyben otthont ad az új Massey Ferguson nemzetközi értékesítői oktatóközpontnak is.


ISOBUS-szal szerelt Juwel nyerte az „Év gépe díjat”

Minden második évben az Agritechnica kiállításon DLG által kiadott arany- és ezüstérmek mellett a német dlv mezőgazdasági lapkiadó kiválasztja az „Év gépe” díjazottakat a meghatározott kategóriákban.

Idén a Lemkennek ítélték a hőn áhított díjat, az szántás technológiában úttörőnek számító fejlesztésért a talajművelés kategóriában. A döntéshozatal során az ár bizottság könnyedén győzte meg a kezelési kényelmet az első ISOBUS vezérlés a függesztett eke kínál. A döntést könnyedén hozta meg a bírálóbizottság, köszönhetően a kezelési komfortnak és a függesztett ekére szerelt ISOBUS egységnek. A Lemken standján a Juwel 8 ekére szerelt TurnControl Pro szántásvezérlő egység számított a legnagyobb attrakciónak. Egy ISOBUS 200 és egy trakor segítségével látványosan mutatták be, hogy egy gomb megnyomásával milyen könnyű is lehet a szántás.


 

Kombájn beállításokat segítő alkalmazás okostelefonunkra

A John Deere kombájnok beállítása és optimalizálása még egyszerűbbé vált. Az új GoHarvest mobil applikáció ingyenesen elérhető és letölthető az Android és iOS operációs rendszert használó okostelefonokra.

A tavalyi évben kiadott JDlink-et követve ez az új alkalmazás könnyedén lehetővé teszi a kezelőnek betakarítógépe optimalizálását és mindig kézben tartható a javasolt JD beállítás. Az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a teljesítmény javítása érdekében figyelmét a gép egy adott területére koncentrálja és felbecsülje a veszteséget.

 A kezelő egyszerűen kiválasztja a modellt (W, T vagy S széria) és a betakarítani kívánt terményt. A GoHarvest érthető menüjének segítségével, tippekkel és választható igen/nem opciókkal, illusztrációs képekkel és diagramokkal javaslatot tesz – mind a kabinon belül, mind a gép körül - egy kezdő beállításra a kiválasztott terményre vonatkozóan.

Az alkalmazásban helyet kapott egy jegyzet funkció, egy „Segítség” opció és egy link a helyi John Deere kereskedők könnyebb megtalálásához.

Jelenleg a GoHarvest hét nyelven (angol, francia, német, portugál, orosz és spanyol) érhető el az AppStore és Google Play áruházakban.



 

 

Massey Ferguson újdonságok az AGROmash EXPO-n: 110 LE-s univerzális négyhengeres és 400 LE-s vezérgépek!



Az Austro Diesel az AGROmashEXPO-n mutatja be először hazánkban az 5600-as soroza négyhengeres modelljeit, valamtint a valaha épített legnagyobb MF traktorcsaládot: az MF 8700-at.

Az „ötezerhatosok” a kiemelkedően sikeres 5400-as szériát váltják 4.4 l-es SISU négyhengeres motorokkal, Dyna-4(16/16-os) vagy Dyna-6 (24/24-es) hajtóművel. A teljesítmény 110, 120 és 130 LE típustól függően 468 és 545 Nm közötti nyomatékkal párosítva. A traktorokhoz elérhető az AutoDrive funkció, amellyel közúton a hajtómű mind a 16 vagy 24 fokozatot automatikusan váltja terhelés alatt is. Szántóföldi üzemmódban pedig a főcsoportokon belül váltja a rendszer a fokozatokat. A traktorok kategória első tengelytávval és folyadékkal feltöltve 50 mázsa feletti üres önsúllyal rendelkeznek. 

Az MF 8700-as széria öt medellből áll 270 és 400 LE teljesítmény között. Az MF 8600 alapjaira építő család új hűtőegységet és a motorháztető kialakítást kapott.  A váltó a fokozatmentes Dyna-VT egység. Segítségével nincsen teljesítmény lyuk, sem rántások vagy üzemanyag-pazarló gázadások. A hidraulika 205 l/perces zártrendszerű, akár 6 pár kiadószeleppel. Az emelési kapacitások az MF 8600-ból már jól ismert 12.000 kg a hátsó háromponton, míg 5.000 kg a mellső emelőművön.

A két újdonság mellett az Austro Diesel a teljes Massey Ferguson termékpalettával várja az érdeklődőket traktorokból 69-től 400 LE-ig, hibrid Delta és 6 ládás 320 LE-s kombájnnal, valamint vadonatúj vetőgéppel és nagy szögletes bálázóval a G CSARNOK 202-es standján!

Újdonság: Cenius 4002-2 mint Special- vagy Super-variáció

Mint összecsukható, vontatott variációt kínál az új Cenius 4002-2 T modellel az Amazone a Cenius mulcskultivátor-sorozat további kiegészítéseként 150 – 250 LE vontatókhoz. Ez a sorozat már eddig is 3 m, 3,5 m, és 4 m fogásszélességben valamint 3 m munkaszélességű vontatott modellként, mely esetében a sávosan tömörítő henger egyben mint futómű is szolgál.  Az új 4002-2 T modellt az Amazone – mint minden Cenius típust – választható módon nyírócsapos biztosítással vagy Super-variációként a bevált 3D-kapákkal kínálja. 

A 4 méteres vontatott modell kisebb emelőerőt követel a vontatótól, és megakadályozza a nagyfokú hátsótengely-terhelést az eszköznek a fordulóban történő kiemelése során. A nyomvonali károk minimálisak. A kapák háromsoros elhelyezése 28,5 cm-rel és az egyszerűen beállítható egyengető tárcsák biztosítják a többszörös alkalmazási lehetőséget a lapos tarlóműveléstől a rögös lazítástól egészen a magágyelőkészítésig. 

Az Amazone különböző hátul haladó hengert kínál, melyek a talaj típusától függően az intenzív rögtörésről vagy a jó visszatömörítésről gondoskodnak. A futómű lehetővé teszi a teljes rugalmasságot. Hidraulikus mélységállítás, tapogató kerekek elöl és utánfutó magtakaró pálca jó opciók a nagyon jó művelési kép kialakításához. 

Az opcionálisan a vonórúdra helyezett, 500 literes tartállyal rendelkező GreenDrill vetőegység elegendő magmennyiséget szállít a fontos köztes termények kivetéséhez a modern szántóföldi művelést végző üzemekben.

  


 

Videó: AEROSEM pneumatikus vetőgép

Vessen egy pillantást a az újgenerációs pneumatikus vetőgépre a Pöttinger legújabb videós összeállításában:

 

 

Olvasta már?

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!