Fókuszban az agrárstratégia

Agro Napló
Harmadik alkalommal szervezte meg Agrárgazdasági Konferenciáját a Baki Agrocentrum Kft., amelyet ezúttal Zalaegerszegre szervezett partnerei számára. S bár az országos havazás megnehezítette a közlekedést, Vas, Zala, Somogy és Baranya megyébõl több mint százan vágtak neki az útnak, hogy részt vehessenek a hazai agrárgazdaság helyzetét és lehetõségeit elemzõ összejövetelen – errõl közlünk összefoglalót.  

A házigazda a zalai megyeszékhely alpolgármestere, Doszpoth Attila nyitotta meg a patinás Arany Bárány Hotel impozáns télikertjében a rendezvényt, ahol a meghívó Baki Agrocentrum ügyvezetője, Balogh Rudolf vezette be a konferenciát az ágazat szereplőit foglalkoztató kérdéssel: megmarad-e az agrárium mostani szerkezete, vagy új stratégiai elképzelése van a kormánynak. Az előterjesztési programok ugyan már ismertek a termelői szféra előtt, de a konkrétumok csak az év első felében dőlnek majd el. A téma tehát éppen ezért számított rendkívül érdekesnek, hiszen a termelői kör nagy várakozással tekint arra, hogy a kormány javaslatára a parlament milyen döntéseket hoz majd – mivel a megszülető döntések évtizedekre meghatározzák majd az agrárium mozgásterét. A rendezvény céljai között szerepelt az is, hogy a vállalkozók információkat kapjanak a pénzügyi finanszírozás lehetőségeiről is. Az igazgató véleménye szerint a magyar mezőgazdaság versenyképességét a feldolgozással és a piaci értékesítéssel való problémák megoldása határozza meg. Ezért is tartja szükségesnek az agrárstratégiai döntések hosszú távra való rögzítését.



Dr. Kardeván Endre, a VM élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára véleménye szerint stratégiai kérdés az élelmiszeripar talpraállítása, versenyképességének megteremtése. Biztosítani kell a megfelelő külgazdasági illetve exportfeltételeket, amelynek alapja az állatlétszám olyan szintre emelése, amely megfelelő mennyiségû élelmiszeráru előállítását teszi lehetővé. Kiemelte azt is, hogy minél magasabb feldolgozottsági szintig szeretnének itthon élelmiszert előállítani, és azt a terméket bocsátani exportra.

 


 

Dr. Kardeván Endre

 

 

 



Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára elemezte az agrárium jelenlegi helyzetét és a támogatások várható szerkezete, valamint a KAP-reform potenciális elemei mellett kihangsúlyozta az aktuális agrárstratégia középpontjában álló földtörvényt, az új kamara beindítását és az üzemszabályozási törvény fontosságát.



Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára kritikusan elemezte a hazai helyzetet – mondván, az elmúlt egy év tapasztalata nem ad okot az optimizmusra. Tapasztalataik szerint a magyar gazdaság fejlődésének a feltételeit feláldozták a költségvetési stabilitás, illetve az államháztartás megtartása/csökkentése oltárán. Úgy véli, ha nem sikerül rövid időn belül fejlődési pályára állítani a magyar gazdaságot, akkor akár 2015-ig is szûkebb esztendőkkel lehet számolni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

A január közepén Keszthelyen megrendezett XXX. Növényvédelmi Fórumhoz kapcsolódóan tartott a Nufarm Hungária Kft. konferenciát a növényvédelem aktuáli...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?