Falcon Pro agricultura Hungariae

Agro Napló
Ha megírják a gabonafungicidek történetét, a Falcon-nak biztos külön fejezete lesz. 1998-as bevezetése óta népszerûsége töretlen, és évek óta tartja vezetõ pozícióját. A siker titka, hogy a spiroxamin és a tebukonazol együttmûködésének köszönhetõen a Falcon-nal kevesebb hatóanyaggal, kisebb költséggel lehet kiváló védelmet elérni.  

Tizenöt eredményes szezon után a Falcon megújul. A protiokonazol bevezetése óta logikus volt, hogy a Falcon-ba is az új, tartósabb hatást nyújtó triazol kerüljön a triadimenol helyébe. Ez lett a Falcon Pro. A csere változatlanul hagyja a Falcon kiváló tulajdonságait, de erősítést hoz a fuzáriózis elleni hatás, hatásbiztonság és hatástartam területén. A hármas hatóerő tehát háromszorosan is megújul.







Tebukonazol – a klasszikus



Felszívódó triazol hatóanyag. Kiemelkedően hatékony a lisztharmat, rozsdabetegségek, pirenofórás, rinhospóriumos és szeptóriás levélfoltosság ellen. A protiokonazollal együtt a búza kalászfuzáriózis elleni védekezés alapja mindenütt a világon. Csökkenti a termény mikotoxin-tartalmát is, és ez a hatás a tárolás ideje alatt is érvényesül. Míg a legtöbb azol-fungicid csupán egy helyen, a tebukonazol két helyen fejti ki gátló hatását, ami nagy hatásbiztonságot eredményez. A növényben viszonylag lassan, de egyenletesen oszlik szét. Preventív aktivitása hosszú, ugyanakkor kuratív és eradikatív hatása is kitûnő.

 







Protiokonazol – a modern



Az azolfungicidek új csoportját, a triazolintionokat képviseli. Széles spektruma van, de legfőbb jellemzője az egyedülálló fuzáriózis elleni hatás. Kiemelkedően hosszú preventív hatású, de kuratív és eradikatív tulajdonsága is jó. A növények növekedésére kifejtett kedvező élettani hatásai (zöldítés, termésfokozás) a strobilurinokéhoz hasonló.

 







Spiroxamin – a gyorsító



Szintén DMI hatású hatóanyag. Gyorsan felszívódik, nagyságrenddel fokozza a triazolok felszívódását, így növeli a Falcon Pro hatásbiztonságát, sőt hatástartamát is. A növényben egyenletesen eloszlik. DMI hatását a tebukonazoltól eltérő helyen is kifejti, keresztrezisztencia nincs. Hatása főleg a lisztharmatra és rozsdabetegségekre terjed ki. Más betegségek ellen jó mellékhatása van. A hatás független a hőmérséklettől, kiváló preventív, kuratív és eradikatív tulajdonságú. Gyorsan kötődik a viaszréteghez, így a Falcon Pro kiváló esőállóságának hordozója. Hatáskifejtése nagyon gyors.

 







Falcon Pro



Pro agricultura Hungariae: a magyar mezőgazdaságért. A Falcon megújításával a gyakorlat újabb időszakra hatékony, a hazai kórtani spektrumnak kiválóan megfelelő, jó ár-érték arányú kalászos gombaölő szert kap.

 







Hatásspektrum



A Falcon Pro a kalászosok minden fontos gombabetegsége ellen hatékony. Búzában lisztharmat, rozsda, szeptóriás levél- és pelyvabarnulás, pirenofórás levélfoltosság és kalászfuzáriózis ellen alkalmazható sikerrel. Árpában lisztharmat és rozsda mellett, a csíkos, hálózatos- és rinhospóriumos levélfoltosság ellen is kiváló. Hatékony a rozs, a tritikále és a zab hasonló betegségei ellen is. Lisztharmat és rozsdabetegségek ellen a prevenció mellett kuratív és eradikatív hatással is rendelkezik, így ezen tünetek megjelenése után is eredményes lehet. Pirenofórás és szeptóriás megbetegedések ellen preventív hatású. Kalászfuzáriózis ellen kiváló preventív, és akár 4 napos kuratív hatással is rendelkezik.

 





Kultúrák



A Falcon Pro búzában, árpában, rozsban, tritikáléban és zabban egyaránt engedélyezett. Szakmailag sokszor indokolt lenne a tritikále, a rozs vagy a zab kezelése is, de a költség miatt ritkán van védekezés. A Falcon Pro kedvező árának és rugalmas dózisának köszönhetően e kultúrákhoz is jól illeszkedik.

 







Felhasználás ideje



A kalászosok tavaszi védelme során három kezelési idő különül el: a T1 (bokrosodás − 2 szárcsomó) az alapozó kezelés ideje a korai (vagy áttelelt) betegségek és szártőbetegségek ellen. A T2 (zászlóslevél megjelenés − kalászhasban) kezelés feladata a felső levelek védelme, a zöld levélfelület biztosítása. Hatása a termés mennyiségére meghatározó. A T3 (kikalászolás − virágzás vége) kezelés fő feladata a levélbetegségek mellett a kalászfuzáriózis elleni védelem. Így elsősorban a termés minőségét befolyásolja.





A T1 és T2 idő nálunk sokszor összefolyik, egy lombkezelésre és egy kalászkezelésre kerül sor. A Falcon Pro rugalmas, mindhárom védekezési időszakban kiválóan alkalmas a bevetésre. Egy szezonban azonban csak kétszer szabad kijuttatni.

 







Dózisok



Az engedélyezett dózis 0,6−1,0 liter/ha. Lisztharmat és rozsda ellen általában 0,6−0,8 l/ha elegendő. A levélfoltosságok (pirenofórás, szeptóriás stb.) elleni hatékony védelemhez adjunk ki 0,8−0,9 l/ha-t (árpában 0,7−0,8 l/ha-t). Kalászfuzáriózis ellen a 0,9−1,0 l/ha a helyes dózis. Gyenge fertőzési nyomás mellett az alacsonyabb, közepes-erős fertőzési nyomás veszélye esetén a magasabb dózis használata indokolt.





Egy kezelés esetén a kijuttatás a kalászolás vége, virágzás kezdete idején (korai T3) 0,8−1,0 l/ha dózisban javasolt. Két kezelésnél a Falcon Pro-t használhatjuk az 1. vagy 2. kezelésre, illetve mindkét kezelésre. Amennyiben a Falcon Pro-t az 1. kezelésben levélbetegségek ellen használjuk, a javasolt dózis a betegségtől és a fertőzés erősségétől függően 0,6−0,9 l/ha, a kijuttatás ideje a bokrosodás végétől (T1) a zászlóslevél kiterülésig (T2). A kalászkezelést a virágzás eleje és közepe között (T3) ajánlott elvégezni 0,9−1,0 l/ha Falcon Pro-val, vagy 1 l/ha Prosaro-val.

 







Kijuttatási szempontok



A Falcon Pro kipermetezése a megfelelő fedettség elérése érdekében 250−350 l/ha vízmennyiséggel javasolt. A permetezéshez (különösen a kalászkezelésnél) érdemes korszerû kettős-réses szórófejet, vagy előre-hátra szóró megoldást választani. A Falcon Pro korszerû „gyors” formulációval bír. Ezért ajánlatos elkerülni a tûző napon, és/vagy forróságban történő kezelést. A Bayer készítményeivel, Cerone-val, Decis Mega-val, Biscaya-val jól keverhető. Cerone kombináció esetén mindig az kerüljön utoljára a tartályba. Levéltrágyák kombinálása esetén ajánlatos előzetes keverési próbát végezni. Többszörös tankkeverék alkalmazásakor törekedni kell a nagyobb lémennyiségre.

 





Ajánlás



Hisszük, hogy a Falcon Pro méltó lesz arra, hogy a Falcon-tól átvegye a „Bayer univerzális gombaölő szere” címet. Elődjének kedvező tulajdonságai, mint a rugalmas felhasználási idő és dózis, a kiváló hatékonyság, kedvező ha-költség megmaradnak, viszont az új készítmény fokozott hatásbiztonságú. Kérjük Önt is kedves olvasó, fogadja szívesen új készítményünket, és tesztelje azt már 2013-ban!

 



Farády László

Bayer CropScience

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!