2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A gabonák gyomirtásának költsége többszörösen megtérül

Agro Napló
A legnagyobb területen termesztett kultúrnövényeink a kalászos gabonák, ezért növényvédelmük meghatározhatja egy-egy gazdaság jövedelmét. A gyomirtás elhagyása a következõ években – a mezei acat, parlagfû, ragadós galaj stb. felszaporodása következtében – csúnyán visszaüthet, a búzák, árpák elégtelen kórtani állapota pedig a termés minõségét, mennyiségét befolyásolhatja kedvezõtlenül. S akkor még nem szóltunk azokról a pluszköltségekrõl, amelyek akkor jelentkeznek, amikor a kultúrnövények elöl elszívott, gyomok által felvett vizet és tápanyagot pótoljuk. Napjainkban már nem elég a jól megválasztott agrotechnika, a vetésforgó, a megfelelõ talajmunka, a változékony gyomflóra megköveteli a gyomirtást, ha az adott körülmények között a legtöbb, legjobb minõségû termést szeretnénk betakarítani. Mindezt a Kiskunfélegyházán élõ és gazdálkodó Terjék László is megerõsítette, amikor saját tapasztalatairól kérdeztük.

A gyakorlati tapasztalatok megosztásáért nem véletlenül Terjék Lászlót kerestük fel. Neki élete a mezőgazdaság, amit már gyermekként is jól ismert. A növénytermesztő szakközépiskola után Szarvason szerzett növénytermesztő üzemmérnöki diplomát, majd Kecskeméten a növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szak elvégzése után átvehette a szaküzemmérnöki oklevelet. Évtizedekig a helyi szövetkezet növénytermesztését irányította, majd gazdálkodni kezdett. Jelenleg a családja mûvelésében lévő mintegy 400 hektárnyi területen gazdálkodik, emellett növénytermesztő és növényvédelmi szaktanácsadóként a környéken több mint 3000 hektáron az ő javaslatai alapján szervezik a munkát, rendelik a növényvédelemhez szükséges készítményeket.





- Saját gazdaságunkban tavaly 140 hektáron, a szaktanácsolt területnek pedig mintegy 40 százalékán termett kalászos, döntően őszi búza. A közel sem optimális időjárási körülmények ellenére nem panaszkodhatok a termésátlagokra, a búzáé 4,8 tonna körül, az árpáé 3,5–4,5 tonna között alakult – sorolja a legfontosabb adatokat a szakember. – A több évtizedes gyakorlati tapasztalatom alapján állíthatom, hogy a gabona növényvédelme az egyik legjobb „befektetés”. Akár a lombvédelem, akár a gyomirtás költségeit nézzük – átlagos időjárási körülményeket feltételezve – ezek költsége többszörösen is megtérülhet betakarításkor, de hogy ráfizetéses nem lesz az szinte biztos.

 

 


 

Terjék László: „ A gyártók szinte minden speciális gyomösszetételre kínálnak megoldást”

 







Miket mérlegel, amikor a gyomirtáshoz technológiát és vegyszert választ?



A jelenlegi kínálat könnyíti a munkánkat, ugyanakkor próbára is teszi a szakembert. A mostani gazdasági körülmények között ugyanis a biztonságos termelésre való törekvés mellett a költségek mérséklése legalább ekkora feladat. Ma már könnyû választani a megfelelő készítmények, szerkombinációk közül, a gyártók szinte minden speciális gyomösszetételre kínálnak megoldást. Ám a gyomirtók megfelelő felhasználása, összehangolása a kultúrnövények növekedésével, a táblánként eltérő körülményekkel, a technológiával, mind-mind csökkenthetik, vagy éppen növelhetik a kiadásokat. Tény, hogy az előveteményt mindenképpen figyelembe kell venni. Nálunk általában napraforgó, vagy repce után kerülnek a kalászosok, ritkábban kukorica, esetleg búza után. Tehát mindenképpen számolni kell a repce és napraforgó árvakelésekkel, megkülönböztetett figyelmet fordítva az IMI és SU napraforgó árvakelésekre. Az utóveteményekre vonatkozó korlátozásokat ugyancsak figyelembe kell venni. No, és a beszerzési árról, a sokat emlegetett ár-érték arányról se feledkezzünk meg. Ilyenkor tudnunk kell azt is, hogy kétszikû, vagy egyszikû, illetve vegyes összetételû gyomflóra ellen keressük a megfelelő gyomirtót.





Errefelé milyen gyomok okozzák a legtöbb gondot?



A már említett árvakelésû napraforgó és repce mellett a mezei acattal, a parlagfûvel, a szőrős disznóparéjjal, a szarkalábbal, a pipaccsal, a nagy széltippannal találkozom a leggyakrabban. Az említettek mérlegelése után számos szert használok, illetve ajánlok. Általában előtérbe helyezem a biztonságot, ezért előszeretettel használom a lomb- és kalászvédelmet, illetve gyomirtást egy menetben megoldó gyûjtőcsomagokat, például az Economy Pack kereskedelmi csomagot. Ezekben széles hatásspektrumú, több hatóanyagot tartalmazó gyomirtók – pl. a Pointer® Star – találhatók, így a rezisztencia kialakulása is megelőzhető. Mivel ezek a készítmények egészen a kétszárcsomós, illetve zászlóslevél kiterüléséig kijuttathatók, ezért szükség esetén egy menetben kipermetezhető a gombaölő és a rovarölő szer is, ami egy újabb költségkímélő megoldás.





A Pointer® Star-t több helyen is előszeretettel emlegették a gazdálkodók. Miért olyan népszerû?



Ez a széles hatásspektrumú, három hatóanyagot tartalmazó készítmény kiválóan irtja a gabonában előforduló kétszikû gyomfajokat, sőt a fluroxipirnek köszönhetően a herbicidtoleráns napraforgó árvakeléseket is. Ahol rendkívül nagy a gyomnyomás és változatos a gyomösszetétel, oda feltétlenül ajánlom. A gabona 3 leveles állapotától a zászlóslevél megjelenéséig kijuttatható és túlfejlett gyomok ellen ugyancsak hatásos. Még a 6-8 örvös ragadós galajt is kipusztítja, s gondmentesen irtja a mezei acatot, sőt ennek újrahajtásának is kevés az esélye. Hatása gyors, ami szemmel látható, mert ennél a készítménynél órák alatt leáll a gyomok növekedése.



Egyébként a fent említett Pointer® Star-ral kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a formulációnak köszönhetően az SX® termékek a permetlében valódi oldatot képeznek. Ez nem hangzik valami nagy szenzációnak, de a gyorsabb és jobb hatékonyság mellett, a gyakorlatban a tennivalókkal amúgy is túlterhelt permetezési szezonban óriási annak a jelentősége, hogy a permetezőgép tartályának kimosása egy-két vizes öblítésre csökken a szulfonilureák esetében megszokott több lépésből – mosásból és további öblítésekből – álló időigényes folyamat helyett. Használatukkal a drága, inaktív mosásra fordított idő akár 80 százalékkal is csökkenthető.



A Terjék Lászlótól hallottak alapján nyugodt szívvel kijelenthetjük: ahhoz, hogy idén is jövedelmező legyen a kalászosok termesztése, a mennyiség és a minőség megóvása érdekében elengedhetetlen a gyomkártétel megelőzése.

 



A. Gy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23-as szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások. A magas termés eléréséhez megfelelő v...

Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?