Rekordszámú pályázatot díjaztak az év elsõ kiállításán

Agro Napló
A 31. AGROmashEXPO Nemzetközi mezõgazdasági és mezõgép kiállítást nevezhetjük a legek kiállításának, hiszen társrendezvényével, az AgrárgépShow-val egyetemben csúcsot döntött a kiállítók, a látogatók és a termékverseny résztvevõk számában. Az agrárium jeles hazai intézményei, a gyakorlati élet, valamint a sajtó szakmai képviselõi alkotta zsûri három kategóriában – az innovatív megoldásokat szem elõtt tartva – összesen 30 pályázatot talált elismerésre méltónak. Az Agro Napló a termékverseny kategóriákat figyelembe véve röviden ismerteti a díjazottakat és termékeiket.


 

 


HAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSI KÜLÖNDÍJ (INPUT KATEGÓRIA)

 



UMG MICRO mikrogranulált starter mûtrágya



Az UMG MICRO starter mûtrágyacsalád a mikro granulátumok olyan új generációja, amelynek tagjai komplex hatóanyagtartalmuk révén dinamikus kelést és csíraképződést biztosítanak. Az UMG MICRO termékcsalád UMG MICRO ZeaStart, UMG MICRO HeliaStart, UMG MICRO TriticaStart és UMG MICRO BrassicaStart tagjai a piacon egyedülálló módon növényspecifikus készítmények a 4 fő szántóföldi növénykultúra makro-, mezo- és mikroelem igényére kifejlesztve – ásványi nitrogénben, foszforban, „talajélesztő” enzimekben és szerves kelátképző anyagban illetve szerves kénben gazdag összetétellel. Az UMG MICRO StarterMax magas foszfor-, cink- és vastartalmú, a növények kezdeti fejlődését (csíraképződést, gyökérfejlődést) segítő, kiváló ár-érték arányú standard startertrágya.



Az UMG MICRO starter mûtrágyák a vetőgépekre szerelt mikrogranulátum-szóró adapter segítségével a vetéssel egy menetben juttathatók ki 10–20 kg/ha dózisban közvetlenül a mag környezetébe szórva, így a sorközben lévő gyomot nem, csak a csíranövényt tápláljuk. Az egyenletes szemcseméretû (0,5–1,0 mm között), pormentes, jól szórható UMG MICRO mikrogranulátumok hatékony eszközei az eredményes gazdálkodásnak.

 

 


 

Zsákos kiszerelésû UMG mûtrágya

 

 



HAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSI PREMIUM OKLEVÉL (INPUT KATEGÓRIA)

 



MOOGLLI HOCLI hibridnapraforgó vetőmag/technológia



A tavalyi év sikere után – ahol az RAGT két díjat is elnyert – 2013-ban a cég ismét önálló standdal jelent meg az AGROmashEXPO-n. A kukoricás sikerek után most a napraforgón volt a sor. A MOOGLLI CL HO magas olajsavas Clearfield napraforgót ugyanis (amely elsőként képviselte ezt a piaci szegmenst Magyarországon, és máig is vezeti az eladási listát) Termékfejlesztési Prémium Oklevéllel tüntették ki. A MOOGLLI CL HO népszerûsége évről évre növekszik – köszönhetően annak, hogy kiváló termőképessége 47–48% körüli olajtartalommal, és 85% körüli olajsav-tartalommal párosul. A 45 fokos tányérállású, átlagos magasságú növény kiváló évjárati stabilitással és betegség-ellenállósággal rendelkezik. Korán betakarítható, állományszárításra általában nincs szükség. Teljesítményét jellemzi, hogy a KITE Zrt. magas olajsavas kísérletében 23 versenyző közül a 6. helyen végzett, és az aszályos év ellenére az ország egész területét reprezentáló nyolc kísérleti hely átlagában 2,92 t/ha-os terméseredményt ért el. Olajtartalma e kísérletben 47,7% volt, amely szintén átlag feletti teljesítmény.



Az RAGT-nél 2013-ban ismét lesz termelői verseny. A már megszokott kukoricaverseny mellett azonban idén lehetőség lesz rá, hogy az RAGT napraforgó hibrideket termesztő gazdaságok is megmérkőzzenek egymással. A verseny hibridje az idei év slágere, a MOOGLLI CL HO magas olajsavas Clearfield napraforgó lesz.

 


 

A MOOGLLI CL HO vetőmag jellemzője - többek között -

a kiváló termőképesség és a betegség-ellenállóság

 

 

 



HAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSI NAGYDÍJ (GÉPESÍTÉS KATEGÓRIA)

 



BPT 10 MOZ erdészeti többcélú kihordó



Az erdőgazdálkodásban a számos különböző talajtípuson történő közlekedés és a gazdálkodási formához köthető termék szállítása okozhat problémát, mivel ezek változatosságát a természet alakítja ki. Az IKR BPT-10-MOZ erdészeti kihordó elsősorban ezt a problémát hivatott kiküszöbölni. Tandem járószerkezetével és könnyû felépítményével a legmostohább erdei- és mezőgazdasági útviszonyokhoz is képes alkalmazkodni. Rendeltetése többcélú: az erdőgazdálkodásban keletkező nyersanyagok gyors és költséghatékony szállítására alkalmas, de más, kévébe kötött szálas termék – így mezőgazdasági termék – is szállítható a segítségével. Hidraulikusan mozgatható oldalfalaival a vékony fa külön technológiai lépés nélkül tömöríthető, ebből adódóan gazdaságosabban szállítható. A ráépített nagy teherbírású, univerzális daru segítségével külön rakodógép nélkül is üzemeltethető, az összegyûjtött és tömörített anyagot pedig közúton, nagy sebességgel vontatva közvetlenül eljuttathatja a felhasználás helyére. Ennek köszönhetően a kihordó a gazdaság gépállományát a legcsekélyebb mértékben köti le. Az IKR BPT-10-MOZ erdészeti kihordó valódi nagy teljesítményû és innovatív termék a magyar erdőgazdálkodásban.

 

 




A járószerkezet és a felépítmény kialakításának köszönhetően a kihordó alkalmazkodik a mostoha útviszonyokhoz

 

 



HAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSI KÜLÖNDÍJ (GÉPESÍTÉS KATEGÓRIA)

 



AGRETO hárompont-felfüggesztésû mérleg



Az AGRETO hárompont-felfüggesztésû, háromszög alakú tára-funkciós mérlegrendszer az Agrárin Kft. saját terméke. A függesztett gépek elé szerelhető eszköz segítségével pontos számadatokat kapunk – függetlenül a rakomány helyzetétől –, és akár menet közben is végezhetjük a mérést 6000 kg súlyhatárig. Ideálisan alkalmazható mûtrágyaszórók, szállítóládák, takarmánykeverők, vagy más függesztett gépek mérésére, illetve megkönnyíti azok beállításait. A mért eredmények a traktorfülkében elhelyezett kijelzőről olvashatók le. Beszerelése egyszerû, mûködéséhez 12–24 V szükséges. A kijelző nagy méretének köszönhetően az álló helyzetben vagy menet közben mért adatok könnyedén leolvashatók, 5 kg-os bontásban.

 

 






Felszerelt mérlegrendszer munkaeszköz nélküli állapotban

 



GÜTTLER SUPERMAXX 1000 PROFI magágykészítő



A 300 LE feletti traktorok akár 2–3 kisebb teljesítményû munkagépet is képesek kiváltani – azonban ebben a kategóriában nehéz találni olyan széles munkagépet, amely nem csak minőségben megfelelő, de a traktor is könnyedén dolgozik vele. Erre kínál megoldást a 10 méter munkaszélességû új Güttler kultivátor.



A GÜTTLER SUPERMAXX 1000 PROFI sokoldalú kultivátor innovációja nem csak munkaszélességében rejlik, de egyedülálló 7 soros kapaelrendezése miatt több feladat végrehajtására is képes. A segédrugóval ellátott, erősített rugóskapának köszönhetően nem csak a hagyományos kombinátorozási, magágykészítési feladatokra alkalmas, hanem sekély tarlóhántásra is – így ez a munkagép könnyen beépíthető az elterjedőben lévő mulcs-mûvelésbe. Nagy területteljesítménye révén hosszú távon kevesebb üzemanyagköltséget igényel, és kevesebb talajtaposást eredményez, ezzel hozzájárul a környezetvédelemhez is. A SUPERMAXX 1000 PROFI kultivátor legfőbb előnye, hogy egyetlen géprendszerrel csökken az üzemeltetési költség és a munkára fordított idő, miközben megnő a ráfordított munka hatékonysága.

 

 


 

A GÜTTLER SUPERMAXX kultivátor egyaránt használható

kombinátorozási, magágykészítési feladatokra és sekély tarlóhántásra

 

 



NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI NAGYDÍJ (GÉPESÍTÉS KATEGÓRIA)

 



BOBCAT S570 új szériás kompakt rakodó



Az AGROmashEXPO egyik díjazottjának nevét egészen az kiállítás kezdetéig homály fedte. Az új fejlesztésû BOBCAT S570 kompakt rakodó európai premierje a kiállítást célozta meg. Az újítások érintették a gémszerkezetet, amely nagyobb kapacitást és biztonságosabb rakodást eredményez. A korábbi modellhez képest 60%-kal kevesebb zaj érzékelhető a fülkében, míg a beszállást az egyedi kialakítású ajtó és az előrehozott fülke segíti. A gyorsabb és erőteljesebb hidraulikacsövek a sérülések elkerülése végett a gém belsejében futnak.



A fejlesztők egyedi innovációs eredményei: speciális, két vezérlési-módú SJC joystick, a hajtásrendszer (38%-kal erősebb hajtáslánc a piactársak kategóriában azonos gépeihez képest), a haspáncél-kialakítás, hûtésrendszer. Külön érdekesség, hogy senki nem készít kompakt rakodót távirányítóval (opcionális, Európában még nem kapható), amit forró vagy nagyon poros környezetben lehet használni, ott, ahol a gépkezelőnek károsodhat az egészsége.

 

 


 

Univerzális felhasználásának és széles adapterkínálatának köszönhetően

mezőgazdasági és építőipari munkákra egyaránt alkalmazható

 

 



DEUTZ-FAHR 7250 TTV AGROTRON traktor



A Dorker Kft. forgalmazásában álló erőgép elnyerte a tekintélyes „2013-as év traktorja” címet, és ugyancsak a legjobb helyen végzett a formatervezésért kiosztott „Aranytraktor” kategóriában. A nemzetközi elismerések mellett a hazai termékverseny Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíját is „bezsebelte”. A DEUTZ-FAHR 7. szériájú TTV-t hivatalosan augusztusban mutatták be Berlinben. Egyedi és innovatív technológiai megoldások sorával érkezik: ilyen például az új DEUTZ 6.1 szériájú Tier 4i motor, amely SCR és Boost power technológiájával minden korábbi típusnál erősebb, hatékonyabb és környezetbarátabb. A folyamatosan változó karakterisztikájú TTV váltómû 60 km/h csúcssebességet biztosít az összkerékfékezés biztonsága mellett, akár külső féktárcsákkal is. A páratlan gyári alapfelszereltség célja a teljes körû célszerûség és a felhasználóbarát üzemmód. A DEUTZ-FAHR 7250 TTV kiválóan ötvözi a hatékonyságot és a teljesítményt egy egyedülállóan stílusos külsővel. A frissen tervezett motorháztető és a LED-fénykoszorúval ellátott sárhányók tökéletes összhangban vannak az új „Maxi Vision” vezetőfülkével, amelyben a motor, a hajtómû, a TLT és a hidraulikus vezérlés a vadonatúj kartámlába épített innovatív és ultra-ergonomikus joystickban összpontosul.

 

 

 

 



A tekintélyes „Év traktora” és a formatevézésért járó „Aranytraktor” címek mellett a Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíj tulajdonosa is a DEUTZ-FAHR 7250 TTV AGROTRON

 

 





NEMZETKÖZI INNOVÁCIÓS KÜLÖNDÍJ (GÉPESÍTÉS KATEGÓRIA)

 



GANGL DOCLING SYSTEMS-3 automata gyorskapcsoló



Alig néhány hónap telt el azóta, hogy a GANGL DOCLING SYSTEMS-3 (GDS3) gyorskapcsolási rendszer meglétéről először olvashatott a hazai felhasználói kör, és máris a gépesítés kategória különdíjasaként tartható számon. A Deraland Kft. portfóliójába illesztett rendszerével a gépkezelő kiszállás nélkül, teljesen automatikusan cserélheti munkagépeit s csatlakoztathatja a hidraulika rendszert és a kardántengelyt. A GDS 3 két részből áll: a vontató kapcsolómoduljából és a munkagép eszközkeretéből. Az alapforma a gyorskapcsoló háromszög rendszerre épül – amely technika lehetővé teszi az egyenetlen talajon történő csatlakoztatást. A GDS 3 így egy stabil alapot kap a vontató és a munkagép közötti körülményes csatlakoztatási mûveletek automatizálásához.



A kapcsolómodul különböző kialakításban érhető el, és igény szerinti részelemekkel tovább bővíthető. Függesztett és vontatott eszközökhöz a vontató mellső és hátsó függesztésén egyaránt alkalmazható. Az eszközkeret a munkagépen helyezkedik el. Eszköz- és gépfüggetlen illeszthetőségének köszönhetően minden géptípusra felszerelhető.

 

 


 

A rendszer alkalmazásával könnyebb a gép és a munkaeszköz összekapcsolása

 

 



JOHN DEERE DIRECTDRIVE sebességváltó



Miben mutatkozik meg a JOHN DEERE DIRECTDRIVE egyedisége? Ez egy olyan mechanikus (fogaskerekes) sebességváltó, mely a vezetési technikában a fokozatmentes sebességváltókéhoz hasonló kényelmet biztosít, ugyanakkor a mechanikus sebességváltók kiváló hatásfokával rendelkezik. A rendszer lehetővé teszi a nehéz szántóföldi munkák kisebb fogyasztással és nagyobb hatékonysággal történő elvégzését. A DIRECTDRIVE karbantartása – mechanikus volta miatt – egyszerûbb és olcsóbb, mint a fokozatmentes váltóké.

 

 




A DIRECTDRIVE sebességváltó grafikai modellje

 

 



Massey Ferguson 7370 Beta betakarítógép



A Nemzetközi Innovációs Különdíjat az MF 7370-es BETA kombájn zsebelte be. Újítása, hogy a PowerFlow vágóasztalt – amely aktív behordó szalagjainak köszönhetően garantálja, hogy a kalász mindig fejjel előre haladjon továbbításra – kombinálja az MCS leválasztó rendszerrel. Itt a klasszikus cséplődob/utóverődob kialakítás után található egy forgó magleválasztó dob, állítható dobkosárral. A két rendszerrel tökéletes a terménytovábbítás és a leválasztás. A 370 LE-s kombájn vadonatúj fülkével rendelkezik, amelynek köszönhetően jelentősen javult a kezelő kényelme. A Skyline fülke domború üvegfelülete kiváló kilátást eredményez. A jelentősen megnövelt helykínálat a prémium kategóriába emeli a komfortot. Az új kezelőszervek színes monitorral kiegészülve teszik pontossá és hatékonnyá az irányítást, és a gép kabinjának is modern megjelenést kölcsönöznek.

 

 






Az MF 7370 mind külsőleg, mind belsőleg megújult

 





VÄDERSTAD TEMPO 8F szemenkénti vetőgép



Kicsivel több mint egy éve hódítja a magyar gazdálkodók szívét a svéd gyártó VÄDERSTAD TEMPO névre keresztelt szemenkénti vetőgépe. Az elmúlt év sikeres gyakorlati bemutató sorozatának eredménye, hogy idén tavasszal már mintegy 40 vontatott és függesztett Tempo vetőgép fog dolgozni a hazai földeken. A gép iránti keresletet tükrözi, hogy a 2013-as tavaszi szezonra a gyártott, közel 270 vetőgép már az elmúlt év augusztusában elkelt. A vetőgép 6 soros változatának bemutatása után, idén a TEMPO F 8 vontatott kivitelû, nyolc soros változata kapta a főszerepet a Vaderstad Kft. standján az AGROmashEXPO-n, amely a termékversenyben nemzetközi innovációs különdíjat nyert el. A konstrukció alapjai nem változtak, precíz maglehelyezés (pontos tőtáv és vetési mélység) nagy menetsebesség mellett. Különbség azonban, hogy e kivitelt nagyobb mûtrágyatartállyal szerelték, a szállítási helyzetbe való állításkor az oldalsó két-két vetőkocsi a fix kocsik elé csukható kézzel vagy hidraulikusan, valamint összesen négy keréken támaszkodik munka közben a vetőgép.

 

 


 

A TEMPO sorozat sikerét tükrözi, a mintegy

40 darab Magyarországon értékesített munkagép

 

 

 





NEMZETKÖZI PREMIUM OKLEVÉL (GÉPESÍTÉS KATEGÓRIA)

 



CASE IH PUMA CVX 170 mezőgazdasági vontató



A PUMA CVX széria egészére jellemző a kompakt felépítés. A motorburkolat keskeny hátsó részének köszönhetően nagyon jó a rálátás a traktor előtti munkaterületre – a felépítése pedig jó fordulékonyságot, és kisebb fordulási sugarat biztosít. Ennek jóvoltából az Invest Kft. kínálatában szereplő PUMA CVX traktor modell ideálisan használható többcélú gépként. Az erőgépek meghajtásáról a legújabb motortechnológia gondoskodik. A 6,7 literes, 6 hengeres, közös nyomócsöves turbódízel motorokon alapfelszerelés a Motorteljesítmény Vezérlés funkció. Ez a rendszer akár plusz 30 LE-t képes biztosítani a körülményektől függően. Ez azt jelenti, hogy a traktor teljesítménye akár 22%-kal is megnövekedhet például közúti szállítás, vagy TLT-vel végzett munka során.



Alapfelszereltség a Hatékony Teljesítmény technológia, amellyel a szántóföldi tapasztalatok alapján az üzemanyag több mint 10%-a takarítható meg a hagyományos motortechnológiához viszonyítva. Ugyanakkor a motorteljesítmény nagyobb, ami gyorsabb reagálást tesz lehetővé. A Hatékony Teljesítmény technológia részét képezi a Szelektív Katalitikus Redukció (SCR) technológián alapuló kipufogógáz utókezelés is, amely a csökkentett üzemanyag-felhasználás mellett a Tier 4 károsanyag-kibocsátási előírásoknak is megfelel. A PUMA CVX hidraulikus teljesítménye is optimálissá vált. A függesztőszerkezet emelőereje már akár 8,3 tonna is lehet – ami azt jelenti, hogy még a nagyon nehéz munkagépek is könnyen mûködtethetők. Ezenkívül a rendelkezésre álló hidraulikus térfogatáram akár 140 liter/perc érték is lehet.

 

 


 

A PUMA CVX modellekkel a nagyon nehéz

munkagépek is könnyen mûködtethetők

 

 





CLAAS ARION 500-600

 Az ARION traktorcsalád tagjai (140–185 LE között) elsősorban a kis és közepes vállalkozások nagytraktoraként, de a nagy gazdaságok kisebb munkákra szánt erőgépeként is tökéletesek. Egyedülálló fordulékonyság jellemzi őket, mely a nagy tengelytávnak, és a rövid traktorhossznak köszönhető. Az 50–50% súlyeloszlás miatt a traktorok vonóereje kiváló, emellett amennyiben szükséges széles tartományban pótsúlyozhatóak. Különleges kezelői környezetet nyújt a prémiumkategóriás, 5 oszlopos, teljesen új fejlesztésû rugózott vezetőfülke, melyből a kilátás és a kezelői kényelem mértékadó a kategóriában. Erőforrása 4 illetve 6 hengeres, hengerenként 4 szelepes DPS PVX motor, mely kipufogógáz-szûrő használatával teljesíti a ma elvárt károsanyag-kibocsátási normákat.

 

 

FENDT 516 VARIO SCR traktorok

Az 516 VARIO SCR-t 2012 szeptemberében mutatta be a FENDT. A traktort 4 hengeres, 16 szelepes, 4038 cm3-es Deutz-motorral látták el, mely 165 LE-s teljesítményre képes, és 1450 ford/perc esetén 687 Nm nyomatékot ad le. A minimális üzemanyag-felhasználás 192 g/kWh. A kétfokozatú Vario hajtómû 20 km/h-tól 50 km/h-ig teljesen fokozatmentes hajtást tesz lehetővé, illetve e hajtómûnek köszönhetően 50 km/h-ás sebesség mellett csupán csak 1700 ford/perc-es fordulaton pörög a motor. Emellett a traktorba épített TMS rendszer mindig az optimális motorterhelést választja ki. A félkeret-vázas kialakításnak köszönhetően a traktorok megengedett össztömege 10500 kg, és itt is találhatunk a keretvázba integrált, kikapcsolható mellsőhíd-rugózást, mely a vonóerő még hatékonyabb leadásában van segítségünkre. A Visio Plus vezetőfülke a kitûnő kilátással szolgálja a vezető kényelmét, ez leginkább a homlokrakodós munkáknál jelent óriási előnyt. A légrugós fülkerugózást pedig szintén a maximális komfort érdekében alkalmazza a gyártó. Az üléssel együtt rugózó kartámaszba került beépítésre a 7 illetve 10 colos érintőképernyős Vario terminál, mely az összes szükséges funkciót integrálja a forduló automatikától az ISOBUS rendszerig.

 

 


 

Az erőgép jellemzője - egyebek mellett - az egyedülálló fordulékonyság

 

 





HAWE ULW 2500 T átrakókocsi



A modern, nagy teljesítményû gabonakombájnok kihasználtságának növelése különösen fontos, hiszen a kalászosok nyári betakarítási ideje rövid. Ennek egyik lehetősége a menet közben történő ürítés, amihez a gyakorlott gépkezelőkön kívül olyan szállítójármû is szükséges, amelyik biztonságosan tudja tartani az állandó sebességet és távolságot a kombájn mellett – illetve olyan tartálytérfogattal rendelkezik, amelyik illeszkedik a betakarítógépekhez (ideális esetben ez a kombájn magtartály-térfogatának a háromszorosa). A Sióagrár Kft. kínálatában szereplő HAWE ULW átrakókocsi minden fajta terménybetakarítási teljesítményének növelésében kulcsszerepet kaphat. A betakarítógépek teljesítménye az átrakókocsi alkalmazásával legalább 30%-kal növelhető.



A megfelelő HAWE ULW átrakókocsi kiválasztásához a HAWE cég 4 különböző típust ajánl egy-kettő-háromtengelyes kivitelben, 12–36 m3-es tartálytérfogattal. A HAWE ULW átrakókocsik alapfeladatuk mellett mûtrágyaszórók és gabonavetőgépek hatékony kiszolgálására is alkalmasak. A nagyméretû gumiköpenyek miatt csökken a talajnyomás. A nagy átmérőjû szállítócsigának köszönhetően magas értékû az ürítési teljesítmény (akár 450 t/h). Az átrakókocsikon szériakivitel a fedőponyva és a hidraulikus mûködtetésû tolózár is a kocsi legmélyebb pontján (tisztítónyílás). A jármûvek mérleggel felszerelhetők.

 

 


 

A kombájnok teljesítménynöveléséhez ajánlja

a HAWE ULW átrakókocsi családot a Sióagrár Kft.

 

 





INO TRIPLEX 800 mulcsozó



A TRIPLEX mulcsozó család tagjai a legkorszerûbb professzionális hidraulikusan összecsukható gépek, amelyek a növények és növényi maradványok széles palettájának összezúzására szolgálnak, így akár 6 cm vastag ágakat is össze lehet velük mulcsozni. Az innovatív lebegő konstrukció, valamint a ± 15°-os talajkövetés miatt ellenőrzötten és jó minőségben lehet mulcsozni még egyenetlen területen is, teljes munkaszélességben.



Az Agio Kft. termékpalettáján szereplő eszköz munkaszélességének köszönhetően – amely egyes változatok esetén elérheti a 8,6 m-t is – kiváló eredmények érhetők el a munkaórák csökkentésével a mezőgazdasági és kommunális felhasználás során.



A munkaegységek dupla spirál alakban való elhelyezkedése miatt akár 24% szükséges teljesítményigény is megtakarítható, ezenkívül csökkenti a mulcsozó elemeire eső terhelést és egyenletesebb munkát tesz lehetővé.

 

 


 

Kukorica szárzúzása

 

 





MASSEY FERGUSON 5610 traktor



A tavalyi két díj után 2013-ban is nyert a MASSEY FERGUSON. Az MF 5610-es traktor a Nemzetközi Prémium Oklevél birtokosa lett, köszönhetően élenjáró motortechnológiájának és kényelmének. A traktor egyedi jellemzője, hogy háromhengeres SISU erőforrással felszerelt a 80–100 LE-s kategóriában. A motortechnológia ma már ott tart, hogy ebben a szegmensben a hagyományos négyhengeres verziók mellett a háromhengeresek is teljesítik az elvárásokat úgy nyomatékban, mint teljesítményben. Előnyként jelenik meg, hogy a kevesebb forgó/kopó alkatrészek jóvoltából csökkennek a karbantartási költségek, és az üzemanyag-fogyasztás is akár 15%-kal mérsékelhető! Ezt a jövőbe mutató, bátor innovációt díjazta a zsûri a kezelői kényelem mellett. A traktor „csapott orra” lehetővé teszi a kiváló kilátást előre, így az erőgép tökéletes a homlokrakodóval való munkavégzéshez is. Az igazi újítás azonban az, hogy a nagytestvér MF7600-as traktor fülkéjét kapta meg a széria – így elsőrendû a helykínálat.

 

 


 

Az MF 5600 számos újítást kapott, amelyek közrejátszottak

a pályázat elbírálásában

 

 





NEMZETKÖZI INNOVÁCIÓS OKLEVÉL (GÉPESÍTÉS KATEGÓRIA)

 



AGRIFAC CONDOR permetezőgép, MANITOU MLT 840 teleszkópos rakodó



Gépesítés Kategóriában Nemzetközi Innovációs Oklevéllel ismerték el az AGRIFAC CONDOR önjáró permetezőgépet és a MANITOU MLT 840 teleszkópos rakodót.



A MANITOU legújabb fejlesztése ez a teleszkópos rakodó, mely 137 LE teljesítményû, 4500 cm3 hengerûrtartalmú JD motorral szerelt, és így megfelel a EUR III B károsanyag-kibocsátási előírásoknak. Ez a rakodógép az új megoldások, és a nagyobb teljesítmény által gyorsabb, hatékonyabb munkavégzésre alkalmas. Alapfelszereltségként megtalálhatjuk rajta a CRC gémkilengést csillapító rendszert, mely biztonságosabb, és a kezelő számára kényelmesebb munkát tesz lehetővé. A Lock-up rendszerrel ellátott Powershift M-Shift nyomatékváltó 5 előre menetben és 3 hátrameneti fokozatban kapcsolható. A rakodó emelési teherbírása 4000 kg, emelési magassága 7,55 m. Az elektronikusan változtatható térfogatáramú axiáldugattyús szivattyú 180 l/perc, illetve 290 bar hidraulikus teljesítménnyel rendelkezik. A kezelő kényelmét a 360°-os kilátást biztosító Evolution vezetőfülke biztosítja.

 



AI-3070-AIR INDUCED TWINJET fúvókák



A TeeJet Poland Sp.z.o.o. az AI3070 TEEJET fúvókával pályázott, ami szabadalmaztatott szórófejével két szórási irányt biztosít a függőlegeshez képest 30 és 70º-os szögben. A fő irány a növény hátsó részét szórja be, és behatolást biztosít a növénytakaró alá. A követő irány a növényzet felső részét éri el a növénytakarón keresztül. Az AI3070 ideális gombaölő alkalmazásokhoz és gabonafélék fertőzésének megakadályozására. Nagy, kerek, szabad nyílások biztosítják az eltömődés-mentességet. Mûanyag (Acetál) kivitel a kiváló kémiai és kopásállóság érdekében. Kivehető szórólapka a gyors és könnyû tisztításhoz. Automatikus beigazítás a CP98578-1-NY kupakkal. Javasolt üzemi nyomástartomány 1,5–6 bar (20-90 PSI).

 

 


 

A kialakított szögállás jó behatolást biztosít

 

 





AMAZONE CITAN mulcsvetőgép



A CITAN vetőgépek 12 és 15 m-es munkaszélességükkel, és az akár 20 km/h vetési sebességükkel a vetéstechnika élvonalába tartoznak. Hagyományos és mulcstechnológiát alkalmazó gazdaságok számára is megfelelnek, ahol kimagaslóan nagy vetési teljesítményre (típustól függően 12–15 ha/h) képesek az optimális vetésidő betartása mellett.



A töltésre fordított mellékidő alacsony a 8000 literes tartályának köszönhetően. A gépek vonóerő igénye mindössze 25 LE/m, és a vontató fogyasztása is csupán 2,8 l/ha (a DLG mérése alapján). A nagy munkaszélesség ellenére a gép szállítási szélessége 3 m, tehát a közúton biztonságosan és kényelmesen lehet közlekedni vele.



A vetőtárcsák nyugodt futásához és a pontos maglehelyezéshez a Rotec+ csoroszlyát a Control 25 mélységhatároló-tisztítótárcsával szerelik. A tárcsákat egészen 55 kg-os nyomásig lehet terhelni. A mag optimális takarásához igény szerint választható magtakaró pálca vagy nyomókerék. Az osztott magtartály 2/3 részébe vetőmag, 1/3 részébe mûtrágya tölthető. Amennyiben nem szükséges trágyázás, a tartály teljes egészében feltölthető vetőmaggal. Az adagolás két Vario hajtómûvel történik, amelyek 2–400 kg/ha mennyiséget képesek kiadagolni.



Ezzel az Amazone a vetőgép-termékskálát bővíti két további, nagy teljesítményû típussal. Röviddel ezelőtt jelent meg a CITAN 6000, mostanra pedig már 6 típus áll a vevők rendelkezésére 6–15 m-es munkaszélességig.

 

 


 

A vetési mûvelet akár 20 km/h munkasebességgel is megoldható

 

 





HAGIE STS önjáró permetező



Az IKR Zrt. 2008-ban vette fel a kapcsolatot a Hagie Manufacturing Company permetezőgép gyártóval az emelt hasmagasságú önjáró permetezők iránti egyre növekvő kereslet miatt. A HAGIE STS gépek felépítésének fő elve, hogy a gépkezelő a munkája során végig lássa, mi történik a permetezés közben. A szórókeretre – akár 36 méteres teljes szélességére – való rálátás lehetőséget nyújt az esetleges fúvóka-eltömődés azonnali észrevételére. A HAGIE nagy rugóúttal rendelkező LiveAir® független, pneumatikus felfüggesztés, és az X-Drive® állandó összkerékhajtás még a nagy emelkedésû, dombos táblákban is teljes biztonsággal tartja a kerekeket a talajon. A szórókeret a gép elején, a motor a gép hátulján helyezkedik el, kiegyensúlyozva a kerekekre eső terhelést. A legnagyobb tömeget képviselő vegyszertartály pedig pontosan az első és a hátsó kerekek között található. A HAGIE STS négy tartályméretben választható: 3800 l kapacitással a család legkisebb tagja, az STS 10, és akár 6100 l-rel az STS 16 egyedülálló az önjáró gépek közt. Szórókeretek 27, 30 vagy akár 36 m-es szélességben kerülhetnek a permetezőkre. A HAGIE önjáró célgépeinek erőforrásai a Cummins által szállított QSB közös nyomócsöves dízelmotorjai.

 

 



KÖCKERLING ULTIMA CS 600 mulcsvetőgép



Az ULTIMA CS sorozat legújabb modellje az ULTIMA CS 600, amelynek első nyilvános bemutatására a 2011-es Agritechnica alkalmából Hannoverben került sor. A német gépgyártó törekvéseit hazai berkekben is elismerték, és a Köckerling GmbH & Co. KG pályázatát Nemzetközi Innovációs Oklevéllel jutalmazták. A vetőgép egyik meghatározó előnyét jelentik az előtömörítést végző támasztóhengerek mögött futó késes vetőcsoroszlyák, amelyek maximum 10–12 cm-es mélységig egyenletesen tartják a fülkéből beállított vetési mélységet, akár mulcsvetés esetében is. A vetőcsoroszlyák az útjukba kerülő akadályok (pl. nagy kövek) elől károsodás nélkül kitérhetnek. Minden mást (pl. rögök, növényi maradványok) a kések eltakarítanak a vetőbarázdából, és a magot a visszatömörített talajra helyezik. A vetést követő visszatömörítés STS hengerrel történik, amelyet a saját tömege mellett még feszítőrugók is a talajhoz nyomnak. Az ULTIMA CS 600 esetében a vetőmag elosztását egy központi elhelyezkedésû pneumatikus elosztórendszer végzi, amelyhez egy saját adagolót fejlesztettek ki. A több mint 230 kg csoroszlyanyomású vetőcsoroszlyák optimálisan megtartják az előre beállított vetési mélységet. Ez különösen fontos a sekély- (pl. repce), illetve a mélyvetésû (pl. lóbab, szója, borsó) növényeknél.

 

 


 

Mulcsvetésben bizonyít az Ultima

 

 



NEW HOLLAND BB szögletes nagybálázó sorozat



A NEW HOLLAND figyelemre méltó múlttal rendelkezik a szögletes nagybálázók gyártásában. Első nagybálázóját 1987-ben készítette, a gyártást a zedelgemi székhelyû gyáregységben végzik. A 2013-as év elejétől a legújabb fejlesztések eredményeképpen elkezdődött az új széria sorozatgyártása. A széria négy modelljei 80×70 cm-től 120×90 cm dimenziójú bálákat képeznek. Magyarországon a leginkább elterjedt és keresett bálaméret a 90×120× 250 cm-es – ennek megfelelően hazánkban a BB1290-es modell lesz várhatóan a legkeresettebb.



Az új MaxiSweep™ rendfelszedőnek is köszönhetően mintegy 20%-kal nőtt a bálázók kapacitása. A rendfelszedő felett található görgős terelő tengely arra hivatott, hogy a legvastagabb terményszőnyeget is veszteségmentesen terelje rá a beadagoló hengerre.



A gyártó fontosnak tartotta a hajtások megerősítését, az átdolgozott hajtáslánc mintegy 20%-os teljesítménynövekedést mutat az előd modellhez viszonyítva. Kevesebb törést és csapágyazást alkalmazva egyszerûsítették a rendszert, növelték a fő erőátviteli elem, a lendkerék méretét. Attól függően, hogy szükséges-e a termény szecskázása, valamennyi modell rendelhető szeletelő nélküli vagy szeletelővel ellátott kivitelben.



A korábbi BB9000-es szériánál a dugattyú maximális löketszám a 42 löket/perc volt, az új BB esetében ez a szám 48 löket/percre nőtt, nagyban növelve a gépek teljesítményét.



A 32 tekercs zsineg tárolására alkalmas oldalsó rekeszben közel 1000 db 120×90×250 cm-es bála megkötésére alkalmas mennyiség is elhelyezhető.



Az előtömörítő kamrában szenzorok jelzik, hogy az egyenletesen töltődik-e, s erről folyamatos visszajelzést adnak az IntelliView™ monitoron a gépkezelőnek. A SmartFill™ rendszer nagy segítségére van a kezelőnek a traktorral való manőverezésben.

 

 



LETINA VIN áztató-erjesztő tartály



A LETINA gyár magyarországi kizárólagos forgalmazója a pápai székhelyû Készenlét Zrt. immáron 2001 óta. Akkor jelent meg a LETINA újdonsága: a fekvő elrendezésû, teljesen automatizált, belső keverésû VIN típusú erjesztőtartály, amely az AGROmashEXPO és AgrárgépShow termékverseny Nemzetközi Innovációs Oklevelét nyerte el. Rövid idő alatt rendkívüli népszerûségre tett szert külföldön, s idehaza is egyre többen választják megbízhatósága valamint könnyû üríthetősége/tisztíthatósága miatt. A feldolgozás–erjesztés–áztatás folyamata tág határok között variálható, a tartály hőmérséklete a kívánt folyamatokhoz programozottan állítható, a folyamat rendkívül kíméletes és hatékony. A LETINA sokoldalú csatlakozási lehetőségei folytán gyakorlatilag minden borászatban a feldolgozósorba illeszthető.



A méretskála rendkívül széles, a 3200 l térfogatútól a 30 000 l kapacitásúig 16 féle alapméretben, 7 különböző átmérőben készülnek, de egyedi igények kielégítését is vállalják.



A LETINA tároló- és erjesztőtartályok tökéletes egységet képeznek a minőségi borkészítés terén a szintén a Készenlét Zrt. által forgalmazott olasz Enoveneta gyár komplett feldolgozósorának gépeivel, eszközeivel.

 

 






A VIN típusú erjesztőtartályok széles méretskálájuknak

köszönhetően minden borászatban alkalmazhatók

 

 



PROFI/POWERMAX aktív fartömbsúly



A traktorok tömegnövelésére eddig hazánkban jól elterjedt módszerként alkalmazták a traktorok abroncsainak folyadékfeltöltését, vagy a keréksúlyokat. Mindkét eljárás körülményes, időigényes és veszélyes. Alapszabály, hogy csak akkor tömegezzünk, amikor szükség van rá – azaz olyan munkák esetében, amikor nagy vontatási teljesítmény kifejtése szükséges. Minden más esetben a többlettömegezést el kell távolítani a traktorról, mivel a feleslegesen hordozott tömeg az abroncsokra károsan hat, és többletfogyasztást okoz.



A Deraland Kft. talajvédelmi rendszerében (DTR) 2013-tól megtalálható a Grasdorf-Wennekamp GmbH. által kifejlesztett aktív far-tömbsúly, amely megoldást nyújt erre a problémára.



Az aktív far-tömbsúly a traktor és a vontatmány között a traktor hárompont-emelő szerkezetén helyezkedik el. Könnyen fel- és leszerelhető, így csak indokolt esetben hordozza a traktor. A far-tömbsúly elhelyezkedése és a traktor hátsó tengelyére kifejtett nyomatéka egységnyi tömeget tekintve kedvezőbb hatásfokú, mint a közvetlenül a tengelyen ható, a keréksúly vagy folyadékfeltöltés használatából eredő tömegé. A traktor abroncsai ismét eredeti feladatukat láthatják el, kopásuk a minimumra csökken, és nyomásuk az adott munkafolyamathoz optimalizálható.

 


 

A far-tömbsúly kedvezőbb hatásfokú

mint a keréksúly, vagy a folyadékfeltöltés

 

 

 



NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI NAGYDÍJ (LOGISZTIKA KATEGÓRIA)

 



CLAAS LEXION 700-as sorozatú arató-cséplőgép



A 2013-as évtől a LEXION 700-as széria 4 felfrissített modellel jelent meg a mezőgazdasági géppiacon. A modellfrissítés talán legszembetûnőbb jele, hogy a kombájnokba szerelt motorok megfelelnek a Tier IIIb (Tier 4i) emissziós szabványnak. A 770 és 780-as típusokba az SCR (szelektív katalitikus redukció) technológiát alkalmazó Mercedes-Benz, míg a további típusokba kipufogógáz-visszavezetéses (EGR) megoldást alkalmazó Caterpillar motorok kerültek.



A megnövekedett teljesítmény szükségessé tette a nagyobb hûtőrendszer alkalmazását. A 700-as modellek DYNAMIC COOLING változtatható hûtőrendszerrel szereltek, amelyek a hûtési igény függvényében mûködnek – azaz csak annyi hûtőteljesítmény áll rendelkezésre, amennyire éppen szüksége van a gépnek. 2013-tól az összes 700-as modellnél a JET STREAM tisztítórendszer kerül beépítésre, mely növeli a tisztítási teljesítményt. A teljesítménynövekedéshez alkalmazkodva a magtartályméretek valamint az ürítőcsiga-méretek is nőttek, így az ür&iacu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?