Az õszi káposztarepce tavaszi gyomirtására

Agro Napló
2013 tavasza az eddigi tapasztalatok, ismeretek birtokában vélhetõen jobb lesz, mint az elõzõ két-három év tavasza. Az õsz megfelelõ volt a repce számára, a hiányzó csapadék nagy részét pótolta a természet, és a téli csapadék mennyiségére sem lehet panasz. Ami egy kissé aggodalomra adhat okot, hogy a tél a cikk írásakor a hidegebb arcát mutatja, és a hó, a havas esõ, ónos esõ, az esõ felváltva hullik a területekre.  

Felkészülés az őszi káposztarepce tavaszi vegyszeres gyomirtására



2013 tavaszán előreláthatóan homogén repcetáblákat lehet majd találni a szántóterületeken, mivel az ősz során a repce fejlődése optimálisnak volt mondható.



Az előző évek szárazságait követően az idei évben számítani kell arra, hogy a nedves talajokból a tavasz érkezésével több olyan gyommag is ki fog csírázni, amelyek az előző két év száraz időjárása miatt nem keltek ki. Ennek tudatában még inkább fontos lesz a gyomnövények felismerése, a fontossági sorrend felállítása, annak érdekében, hogy a gyomirtások tervezése, a gyomirtószer-választás optimális legyen.



Ehhez a munkához a csírázó, kelő gyomnövényeket fel kell tudni ismerni (tyúkhúr, pásztortáska, árvacsalán-félék, veronika-félék, ragadós galaj, nagy széltippan, pipacs, árvácska-félék, pipitér-félék, sebforrasztó zsombor, parlagi ecsetpázsit, ebszikfû, repcsényretek, libatop-félék, disznóparéj-félék, parlagfû, tarackbúza, mezei acat, apró szulák), mégpedig a korai fenológiai stádiumban, tehát csírázást-kelést követően, szik-2 leveles fenológiában.



Ki kell tudni választani az engedélyezett gyomirtó szerek közül a számunkra megfelelő készítményt. A kiválasztáshoz segítséget nyújt a készítmény engedélyokirata (www.nebih.gov.hu). A kiválasztott készítményt az engedélyezett módon kell kijuttatni. Fontos betartani a gyomnövények fenológiájára vonatkozó előírásokat is, mivel a készítmények akkor tudnak hatékonyak lenni, ha optimális időpontban kerülnek kijuttatásra.

 





Tavasszal posztemergensen felhasználható gyomirtó szer hatóanyagok (referenciakészítmények) ismertetése

 



A kétszikû gyomnövények ellen engedélyezett herbicidek: 



A klopiralid hatóanyagú (Cliophar 300 SL, Lontrel 300) készítményeket a repce virágbimbóinak megjelenéséig lehet felhasználni. Kiváló a hatékonyság a kezeléskor négyleveles székfû-félék, pipitér fajok, parlagfû, keserûfüvek, árvakelésû napraforgó és a tőlevélrózsás állapotban lévő mezei acat ellen. A készítmények nem ajánlhatóak abban az esetben, ha a kétszikû gyomok közül jelen van(nak) a keresztes virágúak családjába tartozó gyomnövények, a ragadós galaj, a veronika-félék, a libaparéj-félék, mivel ezen hatóanyag a fent felsorolt gyomnövények ellen nem nyújt megfelelő védelmet.



A klopiralid + pikloram hatóanyagokat tartalmazó gyomirtó szer (Galera) gyomspektrumában bővülés tapasztalható, mivel ez a készítmény már bevethető a galaj ellen, továbbá közepesen hatékony a libaparéj-félék ellen. A kijuttatás végső időpontja a repce virágbimbóinak megjelenése.



A klopiralid + pikloram + aminopiralid hatóanyagokat tartalmazó készítmény (Ikarus) a legszélesebb gyomirtó spektrummal rendelkezik. A repcében megjelenő kétszikû gyomnövények szinte mindegyikét megfelelő hatékonysággal irtja. A kijuttatást a repce szárba indulásáig lehet végrehajtani.

 





A magról kelő egy- és kétszikû gyomnövények ellen használható készítmény: 



A metazaklór + dimetenamid-P hatóanyagokat tartalmazó Springbok herbicid. Ezen készítményt tavasszal is bevethetjük a gyomnövények ellen, mivel nem csak őszi kijuttatásra van engedélyokirata, hanem tavaszi kijuttatásra is, a magról kelő egy- és kétszikû gyomnövények ellen. A kijuttatást a repce 6–8 leveles fenológiájáig lehet végrehajtani, a kétszikûek – zömmel szik – 2–4 leveles, az egyszikûek 1–3 leveles fejlettségénél.





Az engedélyezett szelektív egyszikûirtó hatóanyagok (referenciakészítmények)



A tavaszi posztemergens gyomirtásokban a magról kelő és az évelő egyszikû gyomnövények ellen is tudunk védekezni, mégpedig a szelektív egyszikûirtók alkalmazásával. Általánosságban elmondható, hogy a kijuttatni kívánt dózist minden esetben külön meg kell határozni, mivel a gyomok fejlettsége és az életforma befolyással van a dózisra! Az engedélyezett legalacsonyabb dózis a 2–4 leveles magról kelő gyomnövényekre vonatkozik. Ha ennél fejlettebbek az egyszikû gyomnövények, sőt évelő gyomnövények ellen is próbálunk védekezni, akkor az engedélyezett legmagasabb dózist szükséges alkalmazni! Fontos azt is tudni, hogy jelenleg a legtöbb szelektív egyszikûirtó készítmény csak önmagában juttatható ki, tehát semmi esetre sem szabad kombinációban, vagy egyéb más kémiai növényvédő szerrel egy menetben kijuttatni (a kivételekről az engedélyokiratban, illetve a termék címkéjén lehet olvasni)! Fontos, hogy a megfelelő gyomirtó hatás érdekében az egyszikû gyomnövények a kezeléskor 10–20 cm magasak legyenek, mivel ebben a fenológiában van akkora a növényfelület az egyszikû gyomnövényeken, hogy a kijuttatott hatóanyag megfelelő mennyiségben tud a gyomnövényekre jutni! Az engedélyezett hatóanyagok, referenciakészítmények nevei: propaquizafop (Agil 100 EC, Paladin), cikloxidim (Focus Ultra), fluazifop-P-butil (Fusilade Forte), quizalofop-P-tefuril (Pantera 40 EC), kletodim (Select Super), quizalofop-P-etil (Leopard 5 EC, Targa Super).



Összefoglalva elmondható, hogy a tavaszi gyomirtásokhoz szükséges hatóanyagok, készítmények rendelkezésre állnak, így az alacsony gyomborítottság biztosítható. A felhasználók a tavasz során hozott megfelelő döntéseik után bizakodva várhatják a betakarítást, majd okkal reménykedhetnek a nyereséges évben.

 



Hornyák Attila, herbológus

Nógrád Megyei Kormányhivatal

Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága

A cikk szerzője: Hornyák Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Az éghajlatunk átalakulása szemünk elött zajlik le. A meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen aszály hazánkban, mint az idén. Hatását, követk...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?