Meddig elegendő
a Föld termőföld készlete?

Agro Napló
Sokkoló adatok – AGRO.bio megoldások

November végén sajtótájékoztató keretében tartottak előadásokat az AGRO.bio Hungary Kft. vezetői, ahol drámai adatokkal szembesülhettek a médiumok képviselői. Kutatások szerint ugyanis Európában jelenleg 17-szer gyorsabban pusztul a talaj, mint ahogy épül vagy helyreáll – azaz 17 kg termőtalaj megy tönkre addig, amíg 1 kg újraéled! Amerikában ez az érték tízszeres, Ausztráliában ötszörös, de Kínában a legrosszabb a helyzet, ahol a talajpusztulás mértéke 57-szeres.

Évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el a Földről, de a fennmaradó terület 80%-a is többé-kevésbé károsodott – derül ki John Crawford, a Sydney-i Egyetem mezőgazdasági és környezetvédelmi karának elismert professzora kutatásából. Hazai adataink is vannak ezt igazolón – Dr. Gyulai Iván, az „Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért” igazgatója 2010-ben kiszámolta, mennyi időnk van hátra a termő Földön: mindössze 60 év, vagyis hozzávetőleg még két generációra elegendő!

S vajon tudjuk-e azt, hogy ma mit is eszünk? Az, hogy egészséges élelmiszert fogyasztunk-e, nem az élelmiszeripari gyárakban, hanem már – a rohamosan csökkenő – termőtalajnál eldől. A Gödöllői Agrártudományi Egyetem felmérése kimutatta, hogy élelmiszer- és takarmánynövényeink ásványianyag-tartalma 30 év alatt rohamosan csökkent: a kukoricánál 31%-ra, a burgonyánál 9,52%-ra, a sárgarépánál pedig 4%-ra. A mezőgazdaságnak tehát újraélesztésre van szüksége.


A talajminőség javításához a fenntartható mezőgazdaság szakértője, az AGRO.bio Hungary Kft. mikrobiológiai megoldásokkal – mint pl. a BactoFil® baktériumtrágya és a most bejelentett országos „3T” Teremjen Több Talaj programjával – járul hozzá. A cég magyar gyógyszerkutatók, agrárbiológusok bevonásával végez kutatásokat, és folyamatosan fejleszt talajjavító mikrobiológiai megoldásokat. Az itt készülő végtermékek – mint a többszörösen díjazott BactoFil® baktériumtrágya – a talaj megóvásán, javításán túl az egészséges élelmiszerek előállítását is segítik.

Most beharangozott Teremjen Több Talaj programjukban nagy feladat vár azokra, akik tehetnek a magyar talajért és a fenntartható mezőgazdaságért, hiszen ez volt, és a jövőben is ez lesz Magyarország egyik legnagyobb nemzeti kincse. Hazánkban jelenleg 4,3 millió hektár termőtalaj van, de a mérete folyamatosan csökken.

 

Az AGRO.bio Hungary Kft. 2014. január elsejétől induló 3T elnevezésű országos programjának keretében a következő 6 évben – 2020-ig – legalább 500 ezer hektár szántóföldön legalább 10 millió m3 termőtalaj létrehozását fogja megvalósítani. Az újonnan létrejövő félmillió hektár (nagyjából 2 mm vastag) humuszos talaj 2,5 millió m3 csapadékot képes befogadni, majd a növényeknek átadni – ezáltal az egyre gyakoribbá és súlyosabbá váló aszályos időszakokban jelentősen növeli a termesztés biztonságát.

A nagy horderejű 3T program megvalósításához az ötletgazda AGRO.bio a talajművelés és a saját fejlesztésű baktériumtrágya helyes használatáról ad tanácsokat, és szántóföldi bemutatókat tart a magyar gazdáknak. Stratégiai partnerként már most csatlakozott talajmintavétellel, akkreditált analízisek készítésével és tápanyag-utánpótlási szaktanácsadással az AgroForce Kft., valamint a talajbaktériumok (elsősorban a BactoFil®) kijuttatásában szakértő FarmCenter Kft.

„A tény, hogy csupán 60 évre elegendő a termőföldünk, nehezen elképzelhető, de sajnos igaz. A 3T programban főszerepet játszó

baktériumok milliárdjaival lassítani tudjuk ezt a folyamatot, napról napra, évről évre. Hátha nyerünk legalább egy évet… Nem kétséges: a magyar mezőgazdaság sürgős újraélesztésére van szükség. Ehhez olyan szövetségeseket várunk, akiknek fontos, hogy a hazai termelők egészséges, tápanyagokban gazdag élelmiszert állíthassanak elő és legyen elég hely a termesztésre.” – nyilatkozta Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója.

Vértes Tímea, a Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának vezető tanácsosa beszámolt a Nemzeti Biodiverzitás Stratégiáról, amelynek időhorizontja (2014–2020) egybeesik az AGRO.bio 3T programjával. A stratégia lényege, hogy a talajban lévő baktériumok 95%-a még ismeretlen, ezért fontos a talajok megőrzése, hiszen ezek a baktériumok az emberiség jövőjét és életben maradását jelenthetik.

A 3T – Teremjen Több Talaj program sikerét garantálják az ahhoz kapcsolódó fogalmak: tudás, termék, technológia, társak a küldetésben – mindez természetesen kiegészül a tenni akarással! Az emberiség mindig háborút viselt az erőforrásokért, most új harc kezdődött, a vízért, a termőföldért, és másféle energiaforrásokért. A világ túlélheti az olaj kimerülését, de nem élheti túl a termőtalaj kimerülését! Az ember nem a környezetét, hanem önmagát veszélyezteti.

„Van egy álmunk” – fogalmazza újra aktuálisan küldetésében a fél évszázada elhangzott Martin Luther King gondolatot az AGRO.bio: a BactoFil® termékcsalád talajbaktériumainak milliárdjával lassítsuk a termőföld csökkenésének folyamatát napról napra, évről évre – hátha nyerünk még legalább egy évet utódainknak, gyermekeink dédunokáinak! Adjuk vissza az életet a termőföldnek, hogy az emberiség tiszta környezetben és egészségesen élhessen a Földön!

A 2001-ben alapított, magyar tulajdonban lévő AGRO.bio Hungary Kft. a mezőgazdaság és a környezetvédelem területén nyújt innovatív, komplex mikrobiológiai megoldásokat, amelyek természetes módon biztosítják a talajok tápanyag-szolgáltató képességét és javítják termékenységét.

A fenntartható mezőgazdaság iránt elkötelezett cég 15 éves kutató-fejlesztő munka során, magyar mikrobiológusok bevonásával kifejlesztette a BactoFil® (baktériumtrágya) termékcsaládot. A piacvezető szerkezetjavító készítmény 42 országban szabadalmaztatott és 2013-ban a II. FMCG Greennovációs Nagydíj Greennovatív Termék kategóriájának győztese lett, elnyerte a MagyarBrands elismerést és a Magyar Termék Nagydíjat. A BactoFil® Technológia alkalmazásával lassítható, megállítható a talajpusztulás, és annak szigorú betartásával néhány év alatt akár talajszerkezet-javulás is elérhető. A hazai talajbaktérium-értékesítés felét a cég termékei adják.

Az AGRO.bio Hungary Kft. 2012-ben 860,8 millió forint árbevételt ért el. Jelenleg 35 főt foglalkoztat, ebből 25 területi képviselő a környezetkímélő és állagjavító talajművelésre és szervesanyag-megtartásra vonatkozó tanácsadással segíti a magyarországi gazdákat. A társaság a Syngenta (a világ vezető mezőgazdasági vállalata) új, 2014 januárjában induló programjának stratégiai partnere, valamint a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) egyik főtámogatója.

Az AGRO.bio Hungary Kft. éves szinten 80–100 millió forintot fordít K+F programjaira, amelyekben új formulákat, termékeket fejleszt.           

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Termőföldek – Nyomás alatt…

Termőföldek – Nyomás alatt…

Augusztus első napjaiban jelent meg az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, FAO) legfrissebb jelentése a klímaváltozás és a földhasználat els...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!