2024. május 2. csütörtök Zsigmond

ZAMIR: Új kihívásokra fejlesztve

Agro Napló
A napraforgó levél- és tányérvédelme a kórokozók ellen kulcsfontosságú a jövedelmezõ termésszint eléréséhez. Még aszályos évben is megtérülõ beruházás a növényvédelmi kezelés azokban a régiókban, ahol magasabb fertõzési nyomás alakul ki.  

 

 

A termőterület növekedésével a növénybetegségek fertőzésveszélye is megnőtt. A növények fertőzöttsége összetettebb, legtöbbször több betegség is jelentkezik egyszerre, valamint korábban kevésbé fontos betegségek jelentősége megnőtt. A védekezéseket ezért ma már nem igazíthatjuk egyetlen betegség ellen, és az újabban nagyobb mértékben előforduló betegségek megelőzésére újabb megoldások választása vált indokolttá.



A Makhteshim az idei évtől egy új gombaölő készítménnyel, a ZAMIR-ral áll a napraforgó-termesztők rendelkezésére. A készítmény egyik hatóanyaga a Mirage-ból már jól ismert, felszívódó, lokál szisztémikus és hosszú tartamhatást biztosító prokloráz. Másik hatóanyaga, a felszívódó és jól transzlokálódó tebukonazol, amely a Phoma fajok elleni hatékonyságát már a repcetermesztésben is bizonyította. A ZAMIR előnye ebben a két hatóanyagban és a hozzá kifejlesztett formulációban rejlik. Kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik az utóbbi években egyre több területen jelentkező Phoma macdonaldii, valamint a szár fertőzését is okozó Sclerotinia sclerotiorum ellen (1. ábra).

 

 

 

Jelentősen képes csökkenteni a Phoma és a Sclerotinia fertőzések mértékét, de kiváló hatékonyságú a Diaporthe helianthi ellen is (2. ábra). A korai betegségek elleni hatékonysága alapján, a 6–8 levélpáros állapotban elvégzett lombvédelmi kezelésekhez a ZAMIR kitûnő választás.

 

 

 

Napraforgóban a készítményt fertőzésveszély fennállása esetén preventív jelleggel, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerû kijuttatni a szárnövekedés időszakában, 1,0–1,25 l/ha dózisban. Erősebb fertőzésveszély esetén a magasabb dózis használata indokolt. Fertőzést megakadályozó és gyógyító hatással egyaránt rendelkezik, a teljes növényre kiterjedő védettséget ad, mivel a prokloráz a felszívódás helyén véd, a tebukonazol pedig aktívan eljut a fiatal, növekvő részekbe.



A két különböző típusú hatóanyag használata miatt nincs rezisztencia veszély. Szélsőséges időjárási körülmények között is megbízható védelmet ad a meghatározó betegségek, különösen a Phoma és a Diaporthe ellen.





A ZAMIR-ral kapcsolatos további információkért kérjük, keresse területi képviselőinket vagy látogasson el a www.mahun.hu oldalra.

 



Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser

Makhteshim Agan Hungary Zrt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Már pályázhatnak a falusi kisboltok

Már pályázhatnak a falusi kisboltok

A Magyar Falu program keretében 1–3 millió forintos támogatásra pályázhatnak a kistelepülési élelmiszerüzletek a megnövekedett költségeikhez történő h...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!