2024. május 21. kedd Konstantin

JOGI TUDNIVALÓK: A beruházási támogatásokra vonatkozó legjelentõsebb jogszabályi változások az idei évben

Agro Napló
Ez év januárjától a beruházási támogatásokra vonatkozó általános szabályok jelentõs módosításon estek át. A módosító rendelkezéseket a 137/2012. (XII. 22.) VM rendelet iktatta be, a lényegi változások két lépcsõben 2013. január 1-jén és 2013. február 5-én léptek hatályba. A közelmúlt lényeges változása továbbá, hogy meghosszabbították az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (a továbbiakban: EMVA) finanszírozott beruházási támogatások kapcsán az elõlegigénylési határidõt.

Cikkemben ismertetésre kerülnek az elektronikus kifizetési kérelem benyújtásának, a helyesbíthető eltérésnek, a megvalósítási hely módosításának új szabályai, az építési beruházásra vonatkozó egyes megújult rendelkezések, a kizáráshoz kapcsolódó apró, ámde jelentős módosítás, továbbá az előlegigénylés részben módosított határideje.



Elsődlegesen az előlegigényléssel kapcsolatos főbb szabályokra térek ki. Támogatási előleg az első kifizetési kérelem benyújtása előtt igényelhető. Feltétele, hogy az ügyfél 2012. december 7. napján már rendelkezett kérelemnek helyt adó vagy részben helyt adó jogerős támogatási határozattal, és az ellen nincs folyamatban bírósági felülvizsgálat. A támogatási előleg iránti kérelem legkésőbb 2013. április 8. napjáig nyújtható be. Azoknál a projekteknél, ahol a támogatási határozat 2012. december 7. napját követően emelkedett jogerőre, a támogatási határozat jogerőre emelkedésétől számított 120 napon belül adható be az előlegkérelem az MVH-hoz. A támogatási előleg igénybevételének részletszabályait a módosított 171/2012. (XI. 30.) számú MVH közlemény tartalmazza.



2013. február 1-jén nyílt meg az EMVA társfinanszírozásában megvalósuló egyes beruházási jellegû támogatások kifizetési kérelmeinek újabb benyújtási időszaka. A többször módosított 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet 2013. február 1-jén hatályba lépő módosítása értelmében az alább felsorolásra kerülő jogcímekben a kifizetési kérelmet az egyes mezőgazdasági és agrár-vidékfejlesztési támogatások igénybevétele esetén az elektronikus kérelembenyújtás alkalmazásáról szóló kormányrendeletben [80/2008. (IV. 4.) Korm. rendelet] meghatározottak szerint, az elektronikus ûrlapkitöltő szolgáltatás segítségével előállított elektronikus ûrlapon, ügyfélkapun keresztül kell benyújtani. A kifizetési kérelemhez csatolandó dokumentumokat elektronikus benyújtás esetén elektronikus ûrlapon, szkennelés útján előállított formában kell csatolni a kérelemhez. Az elektronikus úton benyújtott kifizetési kérelmek esetén a kifizetési kérelemben szereplő adatokra, a kifizetési kérelemhez csatolt dokumentumokra nézve módosítási kérelem kizárólag a benyújtási időszakban, a benyújtást követő 10 napon belül, elektronikus úton terjeszthető elő. Az új szabályok a következő jogcímekre érvényesek: Állattartó telepek korszerûsítése, Baromfitelepek korszerûsítése, Kertészet korszerûsítése, Kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzése, Erdészeti célra használt géppark fejlesztése és korszerûsítése 1-2., Növénytermesztés létesítményeinek korszerûsítése, Öntözés, melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztése, Mezőgazdasági utak fejlesztése, Mezőgazdasági termékek értéknövelése, Nem élelmiszeripari célú kiskapacitású, növényi alapú nyersszesz, nyersolaj előállító üzemek létesítése, Falumegújítás és -fejlesztés, Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése, Turisztikai tevékenységek ösztönzése, Vidéki örökség megőrzése, Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének egyes jogcímei. Egyebekben a jogszabály (pl. egységes kérelem rendeletek) eltérő rendelkezése alapján a kifizetési kérelmet továbbra is postai úton kell benyújtani.



A 2007. évi XVII. törvény 42. §-a egy új (2a) szakasszal egészült ki, bevezetve a helyesbíthető eltérés fogalmát. A tényállás tisztázása körében az MVH a támogatási határozatban, a kifizetési kérelemben, továbbá az igazoló dokumentumokban foglalt adatokat, illetve a helyszíni ellenőrzésen tapasztaltakat összeveti egymással. Amennyiben ezek eltérnek egymástól, de a támogatási cél megvalósult, a támogatási összeg nem nő és a támogatási egység mûszaki tartalma negatív irányba nem változik, az MVH adategyeztetés keretében határidő tûzésével – a módosítható adatok, valamint a nem megfelelő igazoló dokumentumok pontos megjelölésével – felhívja az ügyfelet a kifizetési kérelemben szereplő adatok megfelelő módosítására, illetve megfelelő igazoló dokumentumok benyújtására. Az új rendelkezés folyamatban lévő ügyekre – azaz az üzemeltetés időszakában lévő ügyekre – is vonatkozik. Kapcsolódóan a 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet 17. §-a egy új (3a) bekezdéssel egészül ki, melynek értelmében, ha a kifizetési kérelem részben vagy egészben helyesbíthető eltérés miatt került elutasításra és jogorvoslati eljárás van folyamatban a kérelem kapcsán, az ügyfél az elutasított összegre nézve újabb kifizetési kérelmet nyújthat be a mûvelet megvalósulását követő évben megnyíló kifizetési kérelem benyújtási időszakban, azaz az MVH előtti eljárásokban bizonyos korlátokkal lehetőséget biztosít ezzel a jogalkotó az adminisztratív hibák javítására.



Jelentős könnyítést vezettek továbbá be a megvalósítási hely módosítása kapcsán is. Ugyanis mentesül a kérelmező a megvalósítási hely módosításához szükséges hatósági kötelezés alól, ha az erre vonatkozó kérelmét legkésőbb az első kifizetési kérelem benyújtására nyitva álló időszak lejártát megelőző hatvanadik napig előterjeszti. Kikerült viszont a jogszabályból a saját tulajdonú ingatlanra történő áthelyezéshez kapcsolódó könnyítés. Szintén új szabály, hogy megvalósítási hely módosítására irányuló kérelmet az ügyfél egy alkalommal terjeszthet elő.



Az építési beruházásokra vonatkozó részletszabályokat érintően jelentős módosítás, hogy mûszaki ellenőr alkalmazásának elmulasztása esetén a jóváhagyott támogatási összegre vonatkozó 10%-os csökkentésre lehet számítani, azonban az építési napló vezetésének elmulasztása esetén továbbra is az intézkedésben való jogosulatlan részvétel szabályai irányadóak. Tovább bővült az új munkanem felvételének lehetősége. Abban az esetben is van lehetőség új munkanem felvételére, amennyiben a módosított építési tétel révén létrejött beruházási elem épületszerkezeti funkciója, használati módja, helye és mérete a támogatási határozattal jóváhagyott mûszaki dokumentációhoz képest nem változik, és azt az építőipari kivitelezési tevékenység mûszaki ellenőre az MVH által rendszeresített formanyomtatványon tett nyilatkozatával minden módosított tételre kiterjedően igazolja.



A jogosultság megszüntetéshez kapcsolódó kizárási szabályok is változtak, kizárólag az EMVA adott intézkedésére vonatkozóan zárja ki az ügyfelet az újabb támogatási kérelem benyújtása alól, valamint írja elő a már benyújtott, de még el nem bírált támogatási kérelem elutasítását.



A módosításokat áttekintve következtetésként levonható, hogy azok az ügyfelekre nézve pozitív változásokat tartalmaznak, a jogalkotó igyekszik a támogatási igénylőkre nézve könnyítéseket alkalmazni.

 



Dr. Bacskai Edina

ügyvéd

 



AGRÁRJOG–PÁLYÁZATI JOGI TANÁCSADÁS–TÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS JOGI SZAKÉRTÉS–KÖZBESZERZÉSEK BONYOLÍTÁSA

Dr. Bacskai Edina Ügyvédi Iroda: +36-20/452-9851

A cikk szerzője: Dr. Bacskai Edina

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06