2024. május 14. kedd Bonifác

Gép-Mix - a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával

Agro Napló
Kertészeti géptámogatási programot indít az agrártárca Az új DEUTZ-FAHR Agrovectorok: Kiváló tulajdonságok, fantasztikus teljesítõképesség! Hazai talajelõkészítési tapasztalatok forgóboronával Két Case IH termék nyert AE50 díjat 2013-banÚj front kasza a JF-Stoll kínálatábanÚj termék jelent meg az Axiál Kft. termékei között: a CS-140-es faapríték készítõ gépek     

Kertészeti géptámogatási programot indít az agrártárca



A tervek szerint mintegy nyolcmilliárdos keretből indít kertészeti géptámogatási programot a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén nyártól - jelentette be a tárca vezetője pénteken, Kisújszálláson.



Fazekas Sándor a foglalkoztatásról, önfoglalkoztatásról, valamint a vállalkozóvá válásáról szóló fórumon hangsúlyozta: a kormány és a vidékfejlesztési tárca is elkötelezett a családi, valamint a kis- és közepes gazdaságok támogatása mellett, ennek jegyében készítik elő az új pályázati lehetőséget is.



Mint mondta, ugyancsak a vidéki lakosság számára teremt munkalehetőséget és megélhetést a Földet a gazdáknak! elnevezésû program, amelyről a napokban született kormánydöntés. Ezzel a kezdeményezéssel 200 ezer hektár állami tulajdonú föld kerülhet a gazdálkodókhoz haszonbérbe, a programba azokat a földeket vonják be, amelyek bérleti szerződése 2017. március 31-éig jár le.





A miniszter hangsúlyozta: továbbra is kiemelt cél az ország keleti mezőgazdasági és élelmiszeripari exportpiacainak visszaszerzése. Ehhez a minőségi és a magas feldolgozottságú termékek előállításán keresztül vezet az út. Fazekas Sándor arra is felhívta a fórum résztvevőinek figyelmét, hogy az agráriumban foglalkoztatottak száma 37 ezer fővel nőtt az elmúlt 3-4 évben. A kapcsolódó kereskedelmi és ipari szektorok összteljesítménye pedig a mezőgazdasággal együtt eléri a nemzeti össztermék 25-30 százalékát. (MTI)

 

 

 

Az új DEUTZ-FAHR Agrovectorok: Kiváló tulajdonságok, fantasztikus teljesítőképesség!



A teleszkópos rakodógépek DEUTZ-FAHR Agrovector sorozatának két új modellje, a 37.6 és a 37.7, olyan tulajdonságok sorát kínálja, amelyeket a termelőképesség fokozására szántak: a 123 LE-s DEUTZ Tier 4i motor, a Powershift sebességváltó és a150 l/perc teljesítményû, terhelést érzékelő hidraulikus rendszer.




 

 

Az Agrovector teleszkópos rakodógépeket olyan mezőgazdasági anyagok rakodására tervezték, mint a bálák, illetve nagyobb zsák mûtrágyák, elláthatók raklap-villákkal valamint - gabona vagy föld átrakodásához - nagyteljesítményû kanalakkal. Az Agrovector kiváló manőverezhetősége azt jelenti, hogy kertészeti és tájépítési területen, valamint városi munkákban és az építőiparban is használható. Ugyancsak magától értetődik az Agrovector többféle célra való alkalmassága a darugémre szerelhető kiegészítő elemek széles körén belül is. A gyorsan felszerelhető eszköz csatlakoztató keret lehetővé teszi a kiegészítő elemek kicserélését anélkül, hogy a kezelőnek el kellene hagynia a vezetőfülkét. A 40 km/h-s végsebesség és a mezőgazdasági jellegû vontatóhorgok, valamint a pótkocsi hidraulikus fékrendszere az Agrovectort ideális géppé teszik szállítási feladatokhoz is.



Nagyobb emelőerő, több hozzáférés

A hidraulikus berendezés mindig is szilárd pontja a DEUTZ-FAHR kialakításnak - az Agrovector sorozatra felszerelt hidraulikus rendszer a gyors ciklusidőkben és a nagy teljesítményekben nyilvánul meg. Az erős terhelésérzékelő hidraulikus rendszernek (a változtatható kiszorításos szivattyúval, amely 250 bar-on150 l/perc sebességgel képes olajat szállítani), valamint a teleszkópos darugém újfajta geometriájának köszönhetően, az új Agrovectorok kiváló emelési teljesítménnyel rendelkeznek, ami a teher kezelésének mûveleteit jóval egyszerûbbé és hatékonyabbá teszi. A darugém felfüggesztési rendszere maximális kényelmet biztosít még egyenetlen területen történő haladás esetén is.



Főbb jellemzők


 





Elektrohidraulikus botkormányos vezérlés

A teleszkópos rakodógép összes fő funkciója vezérelhető a botkormányról. Nemcsak a teleszkópos darugém arányos mûködtetésének vezérlése történik innét, hanem a sebességváltásoké és az irányváltásoké is.



Távvezérlésû szelepek

Az Agrovector alapvetően fel van szerelve egy kettős mûködésû távvezérlésû szeleppel, amelyet a teleszkópos darugémen helyeztek el. Kívánságra a gép hátsó részére is felszerelhetnek egy kettős mûködésû távvezérlésû szelepet. Mindkét távvezérlésû szelep vezérelhető a botkormányról.





Nagyteljesítményû motorok alacsony üzemanyag fogyasztással

A legújabb generációjú turbó-dízel motorok mind nagyteljesítményûek, gazdaságosak, amivel maximális mûködési hatékonyságot biztosítanak mindenfajta munkaterületen. A modern 4-hengeres, 3,6 literes vízhûtéses motor, a nagynyomású közös vezetékes befecskendezéssel nagyobb teljesítményt és csökkentett üzemanyag fogyasztást jelent, ezzel is kímélve a környezetet.



Az Agrovector motor, amit kifejezetten a teleszkópos rakodógépen történő használatra optimalizáltak, képes állandó nagy teljesítményt nyújtani széles forgatónyomaték és sebesség tartományokon belül. A Powershift sebességváltó (4 ELŐRE + 3 HÁTRA) maximális hatékonysággal és minimális energiaveszteséggel közvetíti a motor energiáját a kerekekhez.



Háromféle kormányzási üzemmód

A háromféle kormányzási mód, a kétkerék-kormányzás, a négykerék-kormányzás és az oldalazó összkerék-kormányzási mód közül egyszerûen választhatunk egy nyomógomb lenyomásával. Mindezek a funkciók és jellemzők - az 56°-os szögben történő kormányzással kombinálva - az Agrovectort olyan hatékony géppé teszik, amely még a legszûkebb helyeken is alkalmas biztonságos manőverezésre. Az új Agrovector 37.6 / 37.7 modellek alapvetően automatikus tengely visszaállítással vannak felszerelve.



Kényelem a vezérlésben

Karcsú, áramvonalas kialakítása ellenére az Agrovector vezetőfülke kényelmes ülésével és a kezelő számára biztosított rengeteg hellyel kategóriáján belül egyike a legtágasabbaknak. Mint az összes DEUTZ-FAHR gépen, a vezérlés intelligens kialakítású és könnyen felismerhető, továbbá a motort jobboldalt alacsonyan, a darugém fogóhíd csapját pedig hátul helyezték el, az alacsonyan lévő súlypont mellett, minden irányban nagyszerû a kilátás.





Soha nem volt egyszerûbb a karbantartás

A motorháztető kialakítása olyan, hogy lehetővé teszi a szervizelést igénylő alkatrészekhez való hozzáférést. Manapság nincs még egy teleszkópos rakodógép a piacon, amelyik hasonló mértékû egyszerûséggel büszkélkedhet, amikor a karbantartásról van szó. A motorhoz és a hûtőhöz való hozzáférés egyszerûen csak a motorházfedél levételének a kérdése, ami könnyû mûvelet, nincs szükség szerszámokra, és el lehet végezni a talajról. A hidraulikus rendszer és a sebességváltó valamennyi olyan pontja, ami a karbantartás része, a könnyû hozzáférhetőség érdekében a lehető legjobb helyen helyezkedik el. A megfordítható hûtőventillátor azt jelenti, hogy a hûtőegységet meg lehet tisztítani a törmeléktől anélkül, hogy a vezetőnek el kellene hagynia a vezetőfülkét. Az Agrovectornak csak hosszú időközönként van szüksége rendszeres karbantartásra. A motor olajcseréjét 500 óránként, a hidraulikus rendszer olaj- és szûrőcseréjét pedig 1500 óránként kell elvégezni – így csökkentve az üzemelési költségeket.



Forrás: www.dorker.hu

 

 

 

Hazai talajelőkészítési tapasztalatok forgóboronával



Hazánkban nem mindennapos a forgóborona használata a talajmûvelés során, pedig a kis- és közepes gazdaságok számára igen hasznos eszköz lehet.



 


 

 

Az általános gondolat a forgóboronákkal szemben, hogy alacsony a területteljesítménye és nagy az energiaszükséglete. Ezek a tévhitek a mai, korszerû forgóboronákkal már nem igazak. A VOGEL-NOOT Arterra típusú forgóboronák kialakítását úgy oldották meg, hogy nagyobb munkatempóval is kitûnő munkát lehet végezni vele. A magas energia felhasználás viszonylagos, hiszen például az Arterra Grip típusú forgóboronával mind a szántáson, mind tárcsázott vagy grubberezett területen egy menetben lehet aprómorzsás magágyat készíteni. Ez pedig azt jelenti, hogy nem kell különböző munkagépekkel, több menetben elmunkálni a talajt a végső eredmény eléréséhez.



Ezt erősíti meg például Jákról Boda Zsolt is, aki egy Arterra Gripp 300 forgóborona tulajdonosa:

 

 




 

 



„Az egymenetes magágykészítés egyik nagyon jó eszköze ez a forgóborona. Fontos a számomra, hogy a különböző munkamûveletekhez nem kell több gépet használnom. Ez kevesebb gépátkapcsolást és így kevesebb vonulást, kevesebb holtidőt eredményez. Ez pedig egy egyszemélyes gazdaság számára igen fontos. A tapasztalataim szerint igen kedvező munkát tudok elérni mind szántott, mind lazított területen. A fogak kialakítása optimális a talaj egyenletes átdolgozásához szélességben és mélységben egyaránt. A területteljesítménye pedig a 120 LE-s traktorral 25-26ha naponta, kedvező üzemanyag fogyasztással párosulva.”



Forrás: www.vogel-noot.hu

 

 

 

Két Case IH termék nyert AE50 díjat 2013-ban



Két Case IH terméket választottak ki a megtisztelő AE50 2013 díjra. Az Amerikai Agrármérnökök és Biológusok Szövetsége, az ASABE által támogatott AE50 díj évente 50 terméket emel ki, melyek innovatív technológiát alkalmazó mezőgazdasági termékek. Ebben az évben a Case IH 2013 Axial-Flow® kombájn kabin és az Axial-Flow kombájnok ürítőcsigája is megkapta az elismerést.




 

 

 

 

“A Case IH felhasználó központú fejlesztési rendszerének köszönhetően a vállalat képes mindig olyan újításokkal gazdagítani az iparágat, melyek valódi segítséget jelentenek a termelékenység növelésében,” mondta Kyle Russel a Case IH marketing igazgatója. „Örömmel fogadtuk az ASABE döntését, miszerint két Case IH is elnyerte az AE50 díjat.”



Az AE50 díjat két évtizede ítélik oda a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban megjelenő termékeknek. Szakértő zsûri választja ki a győztes termékeket az alapján, hogy milyen kereskedelmi értékkel, mezőgazdasági és mérnöki erővel, modern technológiával rendelkeznek. Ahhoz, hogy egy fejlesztés elnyerhesse a díjat, teljesíteni kell azt a követelményt, hogy 2012-ben gyártsák és értékesítsék is.



Díjnyertes 2013 Axial-Flow kombájn kabin



A továbbfejlesztett Case IH Axial-Flow kombájn kabin jelentősen kényelmesebb és ergonomikusabb lett. Az új kabin az új Axial-Flow kombájn modellek része lesz. Az új kabin továbbfejlesztett multifunkciós kezelőegységgel rendelkezik, mellyel minden funkció egy gombnyomással elérhető. A kezelőegység jobb oldali ergonomikus kezelőegységet tartalmaz és oldalsó sínt, mely lehetővé teszi a kijelző, pohártartó és írószertartó helyzetének állítását. A gépkezelő több kényelmi funkciónak is örülhetnek, ilyen a Bluetooth rádió, kényelmes ülés, hordozható elektromos hûtőtáska. A megnövelt lábtér fokozott kényelmet kínál. A piros bőr luxus kabint opció a leghosszabb aratási napokra és éjszakákra is tökéletes kényelmet biztosít. Minden modell rendelkezik AFS 700 kijelzővel, mellyel nyomon következő a munka és a gép állapota. Ha a betakarítási munka éjszakába nyúló, összesen 8 lámpa segíti a még jobb láthatóságot.



Axial-Flow kombájn ürítőcsiga



A gépkezelő a multifunkciós kezelőegységgel szabályozhatja az ürítőcsigát, növelheti a gabona áramlási sebességét anélkül, hogy a kombájn vagy a gabona kocsi sebességét változtatni kellene. A független konzolcsiga meghajtással, mely a tavalyi évben került bevezetésre, nagyobb rugalmasságot élvezhetnek a termelők.

 

Forrás: www.investkft.hu

 

 

 

Új front kasza a JF-Stoll kínálatában



A Párizsban megrendezett SIMA kiállításon mutatta be a JF-Stoll az új SMF 3005 tárcsás kaszát. A központi tárcsával szerelt kasza jótékony tulajdonsága, hogy nem veszélyezteti a vágás minőségét. Az eszköz segítségével a kaszált termény pontosan a traktor gumiabroncsai közé kerül.

 


 

 



Az SMF frontfüggesztésû kaszát úgy fejlesztették ki, hogy a talajkövetés a traktortól függetlenül történjen, extra hidraulika csatlakozók használata nélkül. Csökkent annak kockázata, hogy a rend földdel szennyezetté válik, aminek köszönhetően kiváló minőségû takarmány állítható elő, növelve ezzel a szarvasmarha tej produkciót. A frontkasza a traktorhoz közel helyezkedik el, és a maga 700 kg önsúlyával alacsony teljesítményigénnyel rendelkezik, ezzel lehetővé válik üzemeltetése már 60 Le-től.



Az első tárcsa meghajtása közvetlenül a traktor TLT-ről történik. A további tárcsák meghajtásáról fogaskerekek gondoskodnak. E megoldás előnye, hogy a kasza képes ellenállni a nagyobb terhelésnek, ami nagyobb hatékonyságot és megbízhatóságot jelent, csökkentve ezzel az üzemeltetési költségeket. A kasza vágószerkezetét egységesen csúszótalppal és kő elleni védelemmel szerelték. Segítségével vágószerkezet sérülése csökkenthető és a zöldtakarmány sérülése védve van, biztosított a kaszálás utáni gyors növekedés.



A kések könnyedén cserélhetőek a kaszára szerelt szervizdobozban található eszközök segítségével.

 

-an-

 

 

 

Új termék jelent meg az Axiál Kft. termékei között: a CS-140-es faapríték készítő gépek

 

A CS-140-es gép tökéletes eszköz kisebb átmérőjû fák, gallyak, egyéb növényi hulladékok, komposztálási illetve energetikai célú felaprítására. Az aprító gép alapkivitelben a traktor hárompont függesztő szerkezetén keresztül csatlakozik az erőgéphez. Üzemeltetéséhez 40 kW teljesítményû traktorra van szükség. A gépet 194x150 mm-es nyíláson lehet „táplálni” legfeljebb 140 mm átmérőjû fával, az apríték mérete a behúzó hengerek fordulatszámának beállításával változtatható.

 

 


 

 



Ahol nem áll rendelkezésre megfelelő erőgép az aprító meghajtására, a forgalmazó javasolja a beépített motoros változatot. Ebben az esetben kéthengeres 1248 cm3-es LOMBARDINI motor hajtja az aprító hengert és a mûködtetéshez szükséges olajszivattyút. Ez a variáció közúton szabványos vonófejjel vontatható.



A gép már most rendelhető az Axiál Kft-nél, a megrendeléstől számított 1-1,5 hónapos szállítási határidővel.



Forrás: www.axial.hu

 

 

 

Olvasta már?



A Massey Ferguson 14%-os piaci részesedést ért el 2012-ben a traktorpiacon!



A térinformatika szerepe és létjogosultsága a mezőgazdaságban



AL-TERRA: az új márkanév, több évtizedes gyártói háttérrel!



Mezőgazdasági és ipari abroncsok technikai adatai már webes formában

 

Pneumatikus szemenkénti vetőgép a Ferro Flex Kft. kínálatában



Trimble RangePoint™ RTX™ korrekció ingyenesen

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?