GABONAPIAC: Útmutató a csávázott vetõmagok felelõsségteljes vetéséhez

Agro Napló
A vetõmagcsávázás célzott növényvédelmi eljárás, amely során a növényvédõ szerekben (csávázószerekben) lévõ hatóanyagokat közvetlenül célfelületre juttatjuk ki. Csávázással – a hagyományos állománypermetezéshez vagy a talaj sorkezeléséhez képest – nagymértékben csökkenthetõ a felhasznált növényvédõ szer mennyisége, és ezáltal a környezeti terhelés.  

A csávázószer gyártó és forgalmazó cégek közel egy évszázadra visszatekintő múltat tudhatnak maguk mögött a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében. A hatóanyagok fejlődésével együtt fejlődtek a különböző csávázószer formulációk, eljárások (száraz-, nedves-, habos és gél csávázás) és mûszaki megoldások (folyamatos-, ill. szakaszos csávázó gépek) is. Egyik fontos – ha nem a legfontosabb – mozgatórugója a fejlesztéseknek a fokozódó környezetvédelmi és egészségvédelmi elvárásoknak való megfelelés.



Leszögezhetjük, hogy minden növénytermesztésben érdekelt szereplő (nemesítők, vetőmag-előállítók és nem utolsó sorban a termelők) számára fontos a csávázás: az egyre értékesebb vetőmagokat minden szempontból védeni kell! Ezt az összetett feladatot csak megfelelő szakmai és technikai felkészültséggel lehet véghezvinni. Ezt indokolja, hogy a vetőmag számos feldolgozási és kiszerelési folyamaton keresztül jut el a termelőhöz – tisztítva, kalibrálva, csávázva és kiszerelési egységekbe egalizálva. Ezen feldolgozási mûveletek mindegyikének hatása van a végtermék minőségére, ezért nem mindegy, hogy azokat milyen minőségben hajtják végre.



A vetőmagipar a csávázás során maximális gondossággal jár el, de egyes vetőgéptípusokban a csávázott vetőmagok egymáshoz dörzsölődése így is porleválást okozhat, amely a vetés során a szabadba juthat. Ezért kiemelten fontos, hogy a vetési munkálatokra vonatkozó kockázatcsökkentő intézkedések termelői szinten bevezetésre kerüljenek.



A környezeti terhelés kiküszöbölésére a csávázószer gyártók, a csávázószereket felhasználó vetőmagvállalatok és vetőmagüzemek az alábbi alapelveket dolgozták ki a vetést végző gyakorlati szakemberek számára:

 



 

 

A 11. pontban leírt berendezés a porelvezető adapter, azaz deflektor, amely a szívólevegős vetőgépek ventilátorából kilépő elhasznált levegőt a csővezeték segítségével levezeti a talajhoz. Kísérleti adatokkal alátámasztott tény, hogy a berendezés alkalmazásával az esetleges por elsodródásának mértéke a tizedére csökkenthető. Magyarországon a rovarölő csávázószerek engedélyokirata kötelezően előírja a deflektor használatát.



A vetőgépeket gyártó vállalatok az új gépeket már deflektorral felszerelve szállítják. A régebbi vetőgéptípusokra a gépgyártóktól is beszerezhetőek az adapterek, de pár óra alatt, minimális anyagfelhasználással akár házilag is készíthető egy ilyen berendezés.

 

A csávázószer gyártók, a vetőmag-előállítók és a termelők közös érdeke, hogy a környezet és az emberi egészség megőrzése érdekében felelősséget vállaljanak az előírt technológia pontos betartásáért a csávázást végző üzemtől egészen a csávázott vetőmag elvetéséig.

 

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csávázás – BIOSILD EXTRA

Csávázás – BIOSILD EXTRA

A vetőmagcsávázás az eredményes gabonatermesztés egyik alapvető tényezője. A csávázás bizonyítottan termésnövelő hatással rendelkezik, ugyanakkor a le...

Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

A Corteva™ Agriscience növekedést serkentő csávázó szerei, már a vetéstől komplex módon segítik a növények kelését és korai fejlődését. A termékek ger...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?