AKTUÁLIS TÁMOGATÁSOK

Agro Napló
A földhasználók 2013. április 30-ig még jelenthetik területeikre földhasználatukat a helyileg illetékes földhivatalokban. Az õstermelõk 2013. március 20. után is érvényesíthetik õstermelõi igazolványukat.  

Akik tárgyév január 1-je és március 20-a között is folytattak őstermelői tevékenységet, illetve azon ügyfelek esetében, akik a társadalombiztosítási rendszerben kizárólag őstermelőként biztosítottak, számukra fontos volt, hogy az őstermelői igazolvány március 20-ig érvényesítésre kerüljön és január elsejétől hatályos legyen.



A március 20-át követően érvényesített igazolványok a kiállítás napjától kezdődően hatályosak. Az őstermelői igazolvány kiállítása vagy érvényesítése egész évben kérelmezhető, az ügyfél állandó lakóhelye szerint illetékes megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szervénél (járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal falugazdász irodája, megyei kormányhivatalok földmûvelésügyi igazgatósága). Az őstermelői igazolvány kiállításához szükséges nyomtatványok letölthetők a NÉBIH honlapjáról.

 

A MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI HIVATAL 61/2013. (III. 22.) SZÁMÚ KÖZLEMÉNYE



A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatás keretében a támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtási feltételeiről



A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatáshoz kapcsolódó, a támogatási összeg 90%-ának igénylésére vonatkozó kifizetési kérelmet a jelen közlemény mellékletét képező nyomtatványon, az ügyfél lakóhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségéhez postai úton kell benyújtani egy példányban. A kifizetési kérelmet 2013. április 1. és 30. közötti időszakban kell benyújtani.



A KIFIZETÉSI KÉRELEMCSOMAG TARTALMA

A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatás kifizetési kérelmének nyomtatványa: D1028-02 Kifizetési kérelem 90% – Főlap.

A kifizetési kérelem kötelezően csatolandó melléklete: D0074-05 Igazolás egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységéről.



Azon támogatásra jogosult ügyfél, aki a támogatási kérelem benyújtásakor megadott tevékenységgel releváns elismert termelői csoporthoz, illetve zöldség-gyümölcs termelői csoporthoz, termelői szervezethez való csatlakozási szándékát jelezte, köteles a kifizetési kérelemhez a tevékenységgel kapcsolatos termékcsoportban mûködő elismert termelői csoport, illetve zöldség-gyümölcs termelői csoport, termelői szervezet által kiállított tagsági igazolást csatolni.



A tagság igazolására kizárólag az alábbi nyomtatvány használható: D0068-03 Termelői csoport/TÉSZ-tagság igazolása.

 

AZ MVH 60/2013. (III. 22.) SZÁMÚ KÖZLEMÉNYE



A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez a 2013. évben nyújtandó támogatás kifizetésének igényléséről



A BENYÚJTÁS HATÁRIDEJE ÉS HELYE:

A támogatási rendelet 8. § (5) bekezdése szerint a kifizetési kérelmet a 2013. április 1–30. közötti gyûjtési időszakot követően, 2013. május 1–15. között lehet benyújtani. A benyújtás helye: a TSZK székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltség.



A BENYÚJTÁS MÓDJA:

Az ügyfélnek a kifizetési kérelmét az erre rendszeresített formanyomtatványokon, a vele szolgáltatási szerződést kötött TSZK-n keresztül kell benyújtania egy példányban. Felhívjuk a figyelmet, hogy a kérelem elutasításra kerül, amennyiben az nem a TSZK-n keresztül kerül benyújtásra. A TSZK a vele szerződésben álló ügyfelek kérelmeit összesítve, a TSZK székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségeire postai úton nyújtja be. Az összesített kérelmeket összesítővel együtt kell benyújtani. Az összesítő és a formanyomtatványok a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (továbbiakban: NAKVI) (korábban: VM VKSZI) elektronikus rendszeréből is nyomtathatók.

 

AZ MVH 58/2013. (III. 22.) SZÁMÚ KÖZLEMÉNYE



Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítéséhez nyújtandó támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló 43/2012. (V. 3.) VM rendelet alapján nyújtott kifizetés igénylésének feltételeiről



Jelen közlemény az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítéséhez nyújtandó támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló 43/2012. (V. 3.) VM rendelet (a továbbiakban: támogatási rendelet) alapján nyújtott támogatás kifizetése igénylésének részletes rendjét határozza meg, és a támogatás kifizetésének igényléséhez kapcsolódó formanyomtatványokat rendszeresíti.



A KIFIZETÉSI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁNAK ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI

A Vhr. 19. § (3) bekezdése alapján a kifizetési kérelemben a kifizetés alapját csak az ügyfélnél felmerült olyan kiadások képezhetik, melyeket a mûvelet megvalósítása érdekében teljesített gazdasági eseményről az ügyfél nevére kiállított, igazoltan teljesített és pénzügyileg is rendezett számviteli bizonylatok igazolnak.



A kifizetési kérelemben a már teljesített gazdasági eseményhez kapcsolódó előlegszámlák csak a hozzájuk kapcsolódó pénzügyileg is rendezett végszámlával együtt számolhatóak el.



Egy bizonylat csak egy kifizetési kérelemnél számolható el.



Csak a készpénzzel vagy banki átutalással kiegyenlített kiadások fogadhatók el a támogatás alapjaként, más fizetési mód (árucsere, lízing) nem. Tehát csereszerződéses – ún. „kompenzációs” – számlák, illetve számlaösszegek (amikor az ügyfél a szállítóval szembeni kötelezettségét – akár részben vagy egészében – fennálló követelésének összevezetésével rendezi) és lízingkonstrukcióval érintett számlák sem szolgálhatnak a támogatás alapjául, az ilyen módon kiegyenlített összegek alapján támogatás nem állapítható meg.



Felhívjuk a figyelmet, hogy a Bizottság 65/2011/EU rendeletének 30. cikkében foglaltak értelmében, amennyiben a kifizetési kérelemben igényelt támogatási összeg több mint 3%-kal meghaladja az MVH által a kifizetési kérelemben elszámolni kívánt kiadások jogosultságának vizsgálata alapján megállapított támogatási összeget, az MVH a megállapított támogatási összeget csökkenti az igényelt és a megállapított támogatási összeg különbözetével.



A KIFIZETÉSI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁVAL KAPCSOLATOS SZABÁLYOK

Kifizetési kérelem a támogatási rendelet 10. § (2) bekezdésében meghatározott időszakokban nyújtható be:

- 2013. április 1.–2013. június 30.,

- 2013. október 1.–2013. november 30.,

- 2014. április 1.–2014. május 30.

 

A VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTER 12/2013. (III. 5.) VM RENDELETE



A tejtermelőket sújtó különleges hátrányok kezeléséhez kapcsolódó különleges támogatás igénybevételének szabályairól



A támogatási kérelmet évente május 15-ig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) központi szerve által rendszeresített és az MVH honlapján közleményben közzétett nyomtatványon kell benyújtani.



Az (1) bekezdés szerinti kérelemhez mellékelni kell:



a, a tejnek felvásárló részére történő értékesítése esetén a felvásárló által a tejtermelőre vonatkozóan a tejkvóta-rendelet szerinti jelentés adattartalmának megfelelően kiállított igazolást, vagy



b, a tejnek Magyarország területéről értékesítés céljából történő kiszállítása esetén a kiszállított tejmennyiségének és minőségének (zsírtartalmának) megállapítására alkalmas számlákon alapuló nyilatkozatot.

 



Hegedûs Szilvia

Forrás:

www.mvh.gov.hu

www.nebih.gov.hu

www.agrarkamara.hu 

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 16:03