A hígtrágya mezõgazdasági területen történõ felhasználását megalapozó talajvédelmi terv

Agro Napló
BEVEZETÉS A hígtrágya az almozás nélküli állattartás jellegzetes, folyékony halmazállapotú mellékterméke, amely állati bélsárból, vizeletbõl, elcsurgó ivó- és technológiai vízbõl, valamint kis mennyiségû egyéb hulladékból áll.

Szakszerû kezelés és hasznosítás hiányában felgyülemlő, nagy mennyiségû hígtrágya környezetterhelő anyag, amelynek elhelyezéséről az állattartó telep üzemeltetőjének kell gondoskodnia. Az elhelyezés kézenfekvő megoldása a szántóföldre történő kiöntözés, mivel a hígtrágya fő komponense állati ürülék, ezáltal a szervestrágyázás minden funkciójának betöltésére alkalmas.

A nem szakszerûen végzett hígtrágyaöntözés környezetvédelmi szempontból nem kockázatmentes beavatkozás, ezért a hígtrágya-kijuttatáshoz a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXXIX. törvény alapján a talajvédelmi hatóság engedélye szükséges. Az engedélyezés alapja a hígtrágyaöntözést megalapozó talajvédelmi terv.

A TALAJVÉDELMI TERV TARTALMI KÖVETELMÉNYEI

A talajvédelmi terv készítésének célja a hígtrágya elhelyezésére kijelölt terület talajtani adottságainak olyan szintû feltárása és jellemzése, amely során megállapítható, hogy a kijelölt terület talajtani szempontból alkalmas-e a hígtrágya elhelyezésére.

A talajvédelmi tervben kell meghatározni a hígtrágyaterhelés mértékét, valamint javaslatokat kidolgozni a hígtrágyaöntözés esetleges káros hatásainak elkerülése érdekében.

A hígtrágya mezőgazdasági területen történő felhasználását megalapozó talajvédelmi terv tartalmi követelményeit a többször módosított 90/2008 (VII.18.) FVM rendelet 2.7. számú melléklete tartalmazza.

- A talajvédelmi terv alapja az elhelyezésre kijelölt szántóterületek helyszíni talajtani felvételezése. Ennek során a mintavétel pontjait úgy kell megválasztani, hogy azok jellemezzék a területet talajtanilag, de feltárják a veszélyeztetett – különösen a mélyebb fekvésû – talajfoltokat.

- Táblánként, de legalább 25 ha-onként a 0–30, 30–60 és 60–90 cm mélységekből rétegenként 1-1 talajmintát kell venni. Az eltérő talajtani paraméterekkel rendelkező foltokból, de legalább 50 ha-onként ásott talajszelvényt kell feltárni (ún. „jellemző talajszelvény”), és a 0–30, 30–60, 60–90 cm mélységekből talajmintát kell gyûjteni.

- 50 ha-onként nitrátérzékeny területen 5 méteren belül, nem nitrátérzékeny területen 2 méteren belül elérhető talajvízszint esetén talajvízmintát kell venni.

- Tápanyagvizsgálathoz 5 ha-onként átlagmintavétel szükséges a 0–30 cm-es talajrétegből.

- A felhasználásra kerülő hígtrágya laboratóriumi vizsgálatához reprezentatív átlagmintát kell venni.

A rétegmintákból minden esetben a következő talajtani vizsgálatokat kell elvégeztetni: pH, KA, humusz%, összes só%, CaCO3%, és nitrát-N tartalom.

A kijelölt, ún. „jellemző talajszelvényekből” vett mintákból ezenfelül részletes mechanikai összetétel-, térfogattömeg- és báziscsere-vizsgálatokat is el kell végeztetni.

A talaj vízgazdálkodási tulajdonságait jellemző pF-értékek és a differenciált porozitás %-os értékei a talajvizsgálati eredmények felhasználásával számítással határozhatók meg.

Az átlagmintákból elvégzendő bővített tápanyagvizsgálatnak a következő paraméterekre kell kiterjednie: pH, H%, KA, vízoldható összes só, CaCO3 vagy y1, NO3-NO2-N, K2O, P2O5, Na, Mg, SO4, Cu, Zn, Mn.

A talajvédelmi terv elkészítéséhez szükséges még a felhasználásra kerülő hígtrágya laboratóriumi vizsgálata. A vizsgálandó hígtrágya paraméterek: szárazanyag-tartalom, szervesanyag-tartalom, összes-N, nirát-N, ammónium-N, K2O, P2O5, összes sótartalom.

A talajvizsgálati eredmények értékelésén túl a talajvédelmi tervnek tartalmaznia kell a következőket:

- az állattartó telepre vonatkozó információkat (állatfaj, állatlétszám, tartástechnológia, keletkező hígtrágya mennyisége, tározótér nagysága, tervezett hígtrágya tárolási idő),

- hígtrágya-vizsgálati eredményeinek értékelését,

- a kijelölt terület talajtani alkalmasságának értékelését,

- a kijelölt terület érzékenységi besorolását,

- a felhasználása kerülő hígtrágya dózisának meghatározását (A talaj hektáronkénti hígtrágya terhelését a talaj vízgazdálkodási tulajdonságai, tápanyagtartalma, a termeszteni kívánt növények víz- és tápanyagigénye, valamint a hígtrágya beltartalmi tulajdonságai alapján kell meghatározni.),

- a szükséges elhelyező terület méretének kiszámítását,

- a hígtrágyaöntözés egyéb feltételeinek meghatározását, különös tekintettel a várakozási időkre és a védőtávolságokra,

- javaslatot az esetleg szükséges tápanyag-kiegészítésre,

- javaslatot egyéb talajvédelmi intézkedésekre (pl. kémiai talajjavítás, mélylazítás).

 


 

 

 

HÍGTRÁGYA-FELHASZNÁLÁST KIZÁRÓ TALAJTANI, DOMBORZATI TÉNYEZŐK A KÖVETKEZŐK:

- 60 cm-nél sekélyebb termőréteg,

- 150 cm-nél magasabban elhelyezkedő talajvízszint,

- esőszerû öntözés esetén 6%-nál meredekebb lejtő,

- felületi öntözés esetén 5%-nál meredekebb lejtő,

- csúszócsöves technológia alkalmazása esetén 12%-nál meredekebb lejtő,

- injektálásos technológia alkalmazása esetén 17%-nál meredekebb lejtő.

 

 

A HÍGTRÁGYAÖNTÖZÉS KORLÁTAI

A hígtrágya szántóföldi kijuttatása esetén az alábbi korlátozásokat kell figyelembe venni.

TILALMI IDŐSZAK

- Tilos a hígtrágya kijuttatása november 15. és február 15. között.

- Hígtrágya nem juttatható ki a szántóföldre, ha oda az adott évben nem kerül újabb kultúra. Ha megfelelő talajfedettséget biztosító növény kerül még az adott évben a területre, a hígtrágya-kijuttatás és a vetés közötti időszak legfeljebb 14 nap lehet.

- Tilos a hígtrágya fagyott, vízzel telített, illetve összefüggő hótakaróval borított területre történő kijuttatása.

 

KÖZEGÉSZSÉGÜGYI VÉDŐTÁVOLSÁGOK

a, felületi hígtrágya-kijuttatás esetén

- Lakott területtől 300 m

- Élelmiszeripari üzemtől 300 m

- Országos közutaktól 10 m

- Tanyától 50 m

b, esőztető öntözési mód esetén

- Lakott területtől 500 m

- Élelmiszeripari üzemtől, állattartó

- teleptől 500 m

- Gyorsforgalmi utaktól 200 m

- Alacsonyabb rendû közutaktól 100 m

- Tanyától 100 m

c, Injektálásos technológia alkalmazása esetén

Gyorsforgalmi utaktól, közlekedési főutaktól illetve anyától 10 m védőtávolságot kell tartani. Minden egyéb esetben 100 m védőtávolság figyelembevétele indokolt.

 

KÖZEGÉSZSÉGÜGYI TILALMAK, VÁRAKOZÁSI IDŐK

- Nyersen is fogyasztható kertészeti növények hígtrágyával nem öntözhetők.

- Gyümölcsfák, szőlő csak felületi módszerrel öntözhető és betakarítás előtt 45 nappal az öntözést be kell fejezni.

- Szántóföldi ipari növények, takarmányok, rét, legelő öntözését a betakarítás, illetve a legeltetés kezdete előtt 30 nappal be kell fejezni.

- Fásított területek várakozási időkorlát nélkül öntözhetők.

 

EGYÉB KORLÁTOZÓ TÉNYEZŐK

- Nitrátérzékeny területen kívül a hígtrágyával kijuttatott N hatóanyag mennyisége legfeljebb 200 kg/ha/év lehet.

- Nirátérzékeny területen hígtrágyával kiadható N hatóanyag mennyisége nem haladhatja meg a 170 kg/ha/év mennyiséget.

- Hígtrágyával kijuttatott kálium hatóanyag mennyisége nem lehet több, mint 250 kg/ha/év.

- Hígtrágyával kijuttatott foszfor hatóanyag mennyisége nem lehet több, mint 150 kg/ha/év.

 

Trágyázáskor nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a tápanyagok sem közvetlenül, sem erózió útján ne juthassanak felszíni vízbe. Ennek érdekében a következő védőtávolságokat be kell tartani. Hígtrágya nem juttatható ki:

- tavak partvonalától mért 20 méteres sávban,

- egyéb felszíni vizektől mért 5 m-es sávban,

- forrástól, emberi fogyasztásra, illetve állatok itatására szolgáló kúttól mért 25 méteres körzetben.

 

 


 

 

 

A HÍGTRÁGYA-ELHELYEZÉS ÁLTALÁNOS SZEMPONTJAI

A hígtrágya mezőgazdasági felhasználásának tervezésekor figyelemmel kell lenni arra, hogy míg a hígtrágya az állattartó telepen folyamatosan képződik, addig hígtrágyát a szántóföldi területekre csak a tilalmi időszakon kívül, a növényi fedettségtől függően lehet elhelyezni. A kijuttatást a kedvezőtlen időjárási feltételek is akadályozhatják (pl. tartós esőzés). Ezért a keletkezés és a kijuttatás közötti időszakban a hígtrágya átmeneti tárolásáról gondoskodni kell. Jogszabályi előírás alapján a hígtrágya kizárólag mûszaki védelemmel ellátott tartályban vagy medencében tárolható. A tárolótartály anyagát úgy kell megválasztani, hogy az a korróziónak ellenálljon. Élettartalma legalább 20 év legyen. A hígtrágyatároló kapacitásának 6 havi hígtrágya befogadására kell alkalmasnak lennie.

A hígtrágya csak csepegésmentes szállító jármûvel szállítható. A hígtrágya kiszórását olyan gépekkel kell elvégezni, amelyek a hígtrágyát közvetlenül a talajra, vagy a talaj felszíne alá juttatják. A felszínre juttatott hígtrágyát haladéktalanul talajba kell dolgozni.

A kijuttatás során biztosítani kell a fogásonkénti pontos csatlakozásokat annak érdekében, hogy a terület egészén egyenletes legyen a trágyaszórás.

Az évenként változó körülmények (vetésforgó, állatlétszám, takarmányozás) miatt a terhelési adatokat folyamatosan felül kell vizsgálni, és korrigálni kell a kijuttatható mennyiségeket, ha a hígtrágya összetétele, minősége lényegesen változik.

A hígtrágya összetételét sajátosságait, a szakhatósági engedélyben meghatározott gyakorisággal, folyamatosan vizsgáltatni szükséges.

Hígtrágyázott területeken, ahol a talajvíz szintje a talajfelszínhez képest 5 méteren belül van a talajvédelmi engedély kiadását követő harmadik évben, a talajvíz szintjét és minőségét – elsősorban nitráttartalmát – az engedélyesnek meg kell vizsgáltatni, és az eredményeket a területileg illetékes talajvédelmi hatóság részére meg kell küldeni.

 

 

ÖSSZEFOGLALÁS

A hígtrágya szakszerû felhasználása a mezőgazdasági termelőknek számos előnyt jelenthet, mivel az állattartás során keletkező nagy mennyiségû melléktermék a szántóföldi növénytermelés során tápanyag- és vízutánpótlás céljából hasznosulhat.

Hazánkban a hígtrágya mezőgazdasági felhasználása azonban nem csak agrotechnikai, hanem környezetvédelmi szempontból is szabályozott tevékenység. Az ellenőrizetlen körülmények között, szakszerûtlenül végrehajtott hígtrágya-kijuttatás káros környezetterheléshez vezethet. A talaj, a talajvíz és a felszíni vizek védelme érdekében ezért a mezőgazdasági termelőknek a hígtrágya-felhasználás során a külön jogszabályokban előírt engedélyezési, vizsgálati és adminisztrációs kötelezettségeiket maradéktalanul be kell tartani.

 

Dr. Kulcsár László

talajvédelmi szakértő

A cikk szerzője: Dr. Kulcsár László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A nagy BIOFIL Trió

A nagy BIOFIL Trió

BIOFIL Szárbontó, BIOFIL Talaj-pH specifikus és BIOFIL Talajőr készítmények. Háromszoros biológiai hatásfok a többlethozam, termésbiztonság és növénye...

Trágyakijuttatás Annaburgerrel

Trágyakijuttatás Annaburgerrel

A megfelelő eszköz kiválasztása a trágyakijuttatásra összetett kérdés. A gazdaság mérete mellett figyelemmel kell lennünk az éves szinten kiszórandó t...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?