Vemhesüszõ-állomány támogatása

Agro Napló
Igénylõ: Regisztrált intervenciós teleprõl vásárolt vemhesüszõ tulajdonosa. Támogatási forma: Alanyi normatív támogatás, a vásárolt állomány tenyésztésbe tartása céljából. Állatfaj, korcsoport: Szarvasmarha, vemhesüszõ. Vehem apasága, igazoltan húshasznosítású bika.
Általános feltételek: Regisztrált intervenciós telepről történő vemhesüsző vásárlás. Ennek hitelt érdemlő igazolása, a beszerzés tényét igazoló dokumentumokkal (számla, banki átutalás, készpénzes számla, szerződés, marhalevél bemutatása)
Az állattartás megfelelő feltételei, szakszerû apaállat használat, tartós megjelölés és folyamatos nyilvántartás, továbbá a nyilvántartások 5 éven keresztül történő megőrzése. A termékértékesítés megoldottsága. A korábbi, valamint a tárgyévi állattartási kötelezettség vállalása teljesítése.

Konkrét feltételek: A teljes szarvasmarha állomány ENAR jelölése és nyilvántartása, valamint a teljes tehénállomány brucellózis, leukózis és gümőkór mentességének igazolása.
Állattartási kötelezettség: a megvásárolt állatállomány folyamatos tenyésztésbe tartása: 2004. december 31-ig.
Egyéb feltételek: Az állattartási kötelezettség lejárta előtt legalább 30 nappal elszámolás benyújtása a Földmûvelésügyi Hivatalnak. Az elszámoláshoz csatolni kell az elismert tenyésztő szervezet igazolását az állatlétszámról és a vállalt állattartási kötelezettség teljesítésének mértékéről.
Támogatás mértéke: Igazoltan húshasznú apaállat szaporítóanyagával vemhesített üsző után egyedenként 50.000,-Ft.
Benyújtás helye: Állattartó telephelye szerinti illetékes Földmûvelésügyi Hivatal.
Kérelem példányszám: Négy
Elbírálás ideje: Folyamatos. Tartalmi és formai megfelelőség esetén legfeljebb 30 nap, amennyiben a termelő a tenyészállat beállítás tényét igazolja.
Igényelhető: Igazolás alapján, az illetékes adóhatóságtól. Kérelmenként egy időközi részelszámolás és egy végelszámolás formájában.
Ellenőrzi: A Megyei Földmûvelésügyi Hivatal. Jogosulatlanul igénybevett támogatás visszafizetését az adóhatóságnál a Földmûvelésügyi Hivatal kezdeményezi.

Információ: A vemhesüsző-állomány támogatásával kapcsolatos kérelemről, valamint az igénybevétellel összefüggő feltételekről, kötelezettségekről a regisztrált intervenciós telepek és a falugazdászok részletes tájékoztatást adnak.


Varga Gábor
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!