Talajmûvelés – talajállapot – termés

Agro Napló
A kukorica és az õszi búza a hazai vetésszerkezetben évtizedek óta a legnagyobb területet elfoglaló növények. Az ország felét kitevõ szántóterület csaknem 50 %-án ennek a két kultúrnövénynek a termesztése folyik. A gödöllõi Szent István Egyetemen a 90-es évek elején állítottuk be azokat a tartamkísérleteket, amelyekben a különbözõ talajmûvelési rendszerek talaj fizikai, kémiai, biológiai állapotra, valamint a kukorica és búza termésre gyakorolt hatását vizsgáljuk. A kísérlet éghajlati, ökológiai adottságai megfelelnek a hazai átlagnak. A terület talaja homokos alapkõzeten kialakult rozsdabarna erdõtalaj, amelyre a felsõ réteg jó vízvezetõképessége, közepes humusztartalom, 30-as Arany-féle kötöttségi szám jellemzõ.
A kukoricát és a búzát egymást követve évenkénti vetésváltásban termesztjük. Ötféle talajmûvelési változatot (direktvetés mûvelés nélkül, 16-20 cm tárcsázás, 22-25 cm szántás, 35-40 cm mély lazítással kombinált tárcsázás és lazítással kombinált szántás) tesztelünk három tápanyag-ellátottsági szinten (mûtrágyázás nélkül, a talaj tápanyagellátottságához mérten alacsony és megfelelő dózist).
A talajmûvelés – talajállapot közötti összefüggéseket jól mutatják a fizikai és biológiai állapotjellemzők eredményei. Csaknem 10 év azonos talajhasználati rendszer után a legtömörebbnek a direktvetés és a tárcsás mûvelés bizonyult. A direktvetésnél a legfelső talajréteg az ülepedésre hajlamos, gyengén szerkezetes gödöllői termőhelyen a legtömörebb, ugyanakkor a mélyebb talajszintekben (20-30 cm) tömör záróréteg nem található. A kísérlet beállítását megelőző időszakok nyomai nem teljesen tûntek el ennyi idő után sem, ami a 30 cm mélységben kimutatható nagyobb talajellenállásban tükröződik. Tárcsázásnál a legtömörebb réteg a mûvelési mélység határán a 16-20 cm mélységben jelent meg. A modellben a hazai viszonyokra sajnos gyakran jellemző módon évente ismételt mélységû tárcsás mûvelés hatására a tömör réteg vastagsága évről-évre kiterjedtebbé vált. Ezért is nagyon fontos a talaj időnkénti átlazítása, különösen azokon a talajokon, ahol tömör záróréteg kialakítására hajlamos eszközökkel dolgozunk. A kísérletben a legkedvezőbb talajállapotot a lazítással kombinált rendszerekben értük el. Ugyanakkor a gyakorló gazdálkodók számára is megszívlelendő tanulság lehet, hogy ha a lazítás minden évben azonos mélységû tárcsázással, illetve szántással párosul, a lazítás tartamhatása legfeljebb egy évre korlátozódik. Ezért a talajlazító használata és a mûvelés mélységének váltakoztatása egyaránt fontos része az ésszerû, energiatakarékos és kímélő talajhasználatnak.
Hazai agroökológiai adottságaink között a talajmûvelés egyik legfontosabb célja a talajnedvesség veszteség csökkentése, a lehulló csapadék minél nagyobb mértékû helyben tartása. A direktvetés egyik nagy előnyeként éppen a nagyobb nedvességtartalmat szokták említeni, amely a felszínen maradó növényi maradványokkal és az ebből adódó kisebb párolgási veszteséggel hozható összefüggésbe. A fenti megállapítás azonban csak abban az esetben érvényes, ha a mûvelés nélküli rendszerekben sikerül a gyomosodást elfogadható kárküszöb alá szorítani. Vizsgálatainkban egységes növényvédőszer adagokat juttattunk ki valamennyi mûvelési rendszernél, amely a direktvetésben nem mutatkozott elégségesnek, és az évek során nem csak az egyéves, de az évelő gyomok, elsősorban az angol perje is megjelentek a területen. Ezek éves vízfelhasználása sok esetben meghaladja a kultúrnövény nedvességfogyasztását, amely összességében csökkenti a talaj vízkészletét, és akadályozza a termesztett növény fejlődését.
A szántást a forgatás miatt a leginkább nedvességpazarló eljárásként szokás emlegetni. Ez igaz is, de csak abban az esetben, ha nem megfelelő időben, szakszerûtlenül végzik el. A hazai mûvelési gyakorlatban sajnos még mindig reneszánszát éli kalászosok betakarítása után a hántatlan felszín július-augusztusi felszántása, amely olyan mértékû nedvesség vesztést jelent, amit a remélt téli félév csapadéka sem tölt fel. Ez azért is kockázatos, mert az utóbbi évtized mutatta meg, hogy a téli aszály legalább olyan gyakorisággal fordul elő, mint a nyári. Súlyosbítja a károkat, ha a felszínt – nyilván vélt energiamegtakarítás miatt - elmunkálás nélkül hagyják. Kísérleteinkben igazoltuk, hogy ha a szántást szakszerûen, megfelelő időben végezzük el a nedvesség helyben tartásához jelentősen hozzájárulhatunk.
A talajmûvelés a talaj állapotán keresztül közvetlenül befolyásolja mind a kukorica, mind az őszi búza termését (1. táblázat). A legkisebb terméseredményeket a kukoricánál és a búzánál egyaránt a direktvetésben takarítottuk be. A termés mennyiségét ebben az esetben nem a nagymértékû gyomosodás csökkentette jelentős mértékben. Ezek az eredmények is azt igazolják, hogy direktvetés alkalmazásának előfeltétele a kedvező fizikai, biológiai és kémiai kultúrállapotban tartott talaj, valamint a gyommentes termőhely. Bár a sokévi tárcsázás rendszeres beavatkozást jelent a talaj állapotába, a termés mennyiségét szintén csökkentette, a legkedvezőbb tápanyagellátási szint mellett sem érte el a 4 t/ha-t. A legnagyobb terméseket a lazítással kombinált tárcsás és szántásos mûvelésnél kaptuk. Adott termőhelyi viszonyok mellett a 6,5 és 6,7 t/ha kukoricatermés kiemelkedő eredménynek számít. A lazítás termésre gyakorolt jótékony hatása különösen a tárcsás mûveléshez képest mutatkozott meg, hiszen csaknem 3 t/ha-ral több termést takarítottunk be a lazítással kombinált tárcsás mûvelésben, mint a csak 16-20 cm mélyen elvégzett tárcsázás után.
Az őszi búza kevésbé igényes a talaj mélyebb rétegeinek lazult állapotára, mint a kukorica, a terméseredmények hasonló tendencia szerint változnak ebben az esetben is. A kukoricánál és a búzánál egyaránt megfigyelhető, hogy minél kevesebb a kijuttatott tápanyag mennyisége, annál nagyobb szerepe van a termés mennyiség növelésében a talajmûvelésnek.

Dr. Gyuricza Csaba
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?